Ana SayfaHaberlerSüleymaniye’nin silueti tartışması: İlim Yayma Vakfı geri adım attı, İmamoğlu 'olumlu bir...

Süleymaniye’nin silueti tartışması: İlim Yayma Vakfı geri adım attı, İmamoğlu ‘olumlu bir gelişme’ dedi

Süleymaniye’nin önüne yapılan ve tarihi caminin siluetini bozduğu gerekçesiyle tartışmalara sebep olan İlim Yayma Cemiyeti’ne ait yurt binası ile ilgili vakıftan bir açıklama geldi. Açıklamada, “Süleymaniye'nin siluetinin korunması için üzerimize düşen her tür fedakarlığı yapmaya hazır olduğumuzu beyan ediyoruz” denildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Twitter’dan bir paylaşım yaparak, "Kamusal vicdana ve yasal dayanaklara uyma konusunda olumlu bir gelişme" dedi.

Süleymaniye Camii’nin ön tarafından yapılan bir inşaatın tarihi caminin siluetini bozması etrafında başlayan tartışmada yeni gelişmeler yaşandı.

Süleymaniye Camii’nin önündeki inşaata ilişkin Bilal Erdoğan’ın başkanlığındaki İlim Yayma Vakfı yazılı açıklama yaptı. Vakıftan yapılan açıklamada, “Süleymaniye’nin silüetinin korunması için üzerimize her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduğumuzu beyan ederiz” ifadeleri yer aldı.

Vakıfın açıklaması şu şekilde:

“Süleymaniye, İstanbul’un ruhudur. İlim Yayma Vakfı’nın varlık sebebi bu ruhun korunmasıdır. Süleymaniye’nin ruhuna zarar verebilecek herhangi bir girişimi önce biz kabul etmeyiz. Süleymaniye’nin siluetinin korunması için üzerimize düşen her tür fedakarlığı yapmaya hazır olduğumuzu beyan ediyoruz. İlgili kurum ve kuruluşları, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye davet ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Vakfın yaptığı açıklamanın ardından bir açıklama da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan geldi.

Twitter’dan bir paylaşım yapan İmamoğlu, “Süleymaniye Camii’nin ruhunu bozan ve silüetinin önüne geçen yapı konusunda mülk sahiplerinin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek konusunda yaptıkları açıklama kamusal vicdana ve yasal dayanaklara uyma konusunda olumlu bir gelişmedir” dedi.

İmamoğlu açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Binanın yapıldığı parsel ve adanın onaylı olduğu söylenen avan projesi İBB tarafından onaylanmamıştır. Alanda avan proje yapma ve onaylama yetkilisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’dir. Bu yapının yapıldığı alan ve yapı bu proje içerisinde tekrar ele alınacaktır.”

“Paydaşlarla iş birliği içerisinde Süleymaniye Camii’nin tarihi kimliğine uygun yenileme avan projeleri hazırlayacağız. Bunun dışında Süleymaniye’nin tarihsel kimliğine ve değerine aykırı proje ve uygulamalara, yenileme alanları avan proje onay makamı olarak izin vermeyeceğiz.”

- Advertisment -