Ana SayfaHaberlerSüreç tahliyeleri… 2015’te Öcalan’ın “sekreterya”sında yer alan Çetin Arkaş 33 yıl sonra...

Süreç tahliyeleri… 2015’te Öcalan’ın “sekreterya”sında yer alan Çetin Arkaş 33 yıl sonra serbest; Doğan Erbaş’a da tahliye çıktı

2013-2015 yılları arasındaki Çözüm Süreci’nde İmralı’da Öcalan’ın “sekreterya”sında yer alan Çetin Arkaş, cezaevlerinde geçirdiği 33 yılın ardından tahliye edildi. Arkaş’ın tahliyesi daha önce 8 kere ertelenmişti. HDP eski PM Üyesi Doğan Erbaş’ın yargılandığı davada da 2 yıllık tutukluluğun ardından tahliye çıktı.

Çözüm süreciyle ilgili infaz düzenlemesi merkezli adımlar hakkında tartışmalar devam ederken dikkat çeken iki tahliye kararı verildi.

2013-2015 yılları arasındaki Çözüm Süreci’nde İmralı Cezaevi’ne nakledilen ve Abdullah Öcalan’ın “sekreterya”sında yer alan Çetin Arkaş, cezaevlerinde geçirdiği 33 yılın ardından tahliye edildi.

16 Haziran’da, Silivri Cezaevi’nden, İdare ve Gözlem Kurulu tarafından “iyi halli” olduğu belirtildiği halde tahliye edilmeyen ve tahliyesi 3 ay ertelenen Çetin Arkaş için avukatları itirazda bulunmuştu. İnfaz hakimliği, itirazla ilgili yaptığı değerlendirmede Çetin Arkaş’ın tahliye edilmesine karar verdi.

Tahliyesi 8 kere ertelendi

Çetin Arkaş’ın tahliyesi, İdare ve Gözlem Kurulu kararlarıyla toplam 8 kere ertelendi.

Kurul, 6 kere “iyi halli” olduğu yönünde karar vermesine rağmen Çetin Arkaş tahliye edilmemişti.

Bakırhan “Karar, Kürt halkının insanlık onuruna saldırıdır” demişti

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, geçen hafta Çetin Arkaş’ın tahliyesi için çağrı yaparak şunları söylemişti:

“33 yıldır cezaevinde tutulan, ağır sağlık sorunlarından ötürü yaşam mücadelesi veren hasta mahpus Çetin Arkaş, hukuksuz ve keyfi bir kararla tahliye edilmemektedir. Bu karar, sadece Çetin Arkaş’a değil; Kürt halkının iradesine, adalete ve insanlık onuruna yönelik sistematik bir saldırıdır. Vakit kaybetmeden hasta mahpuslar serbest bırakılmalıdır.”

DGM’de müebbet aldı

Çetin Arkaş, 1992 yılında Isparta’da gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. DGM’deki (Devlet Güvenlik Mahkemesi) yargılamada “devletin birliğini bozmak” suçlamasıyla müebbet hapis cezası aldı.

15 Mart 2015’te Abdullah Öcalan’ın bulunduğu İmralı’ya gönderilen Çetin Arkaş, 16 Aralık 2015’te ise yaklaşık 10 yıl kalacağı Silivri Cezaevi’ne nakledildi.

Doğan Erbaş’a da tahliye çıktı

HDP eski Parti Meclisi Üyesi Doğan Erbaş hakkında da yargılandığı davanın son görülen duruşmasında adli kontrol şartıyla tahliye kararı verildi.

Erbaş hakkında Aralık 2022’de “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 12 yıl, “örgüt propagandası”ndan da 1 yıl 21 ay 22 gün hapis cezası verilmişti. Kesinleşmiş 12 yıl hapis cezası nedeniyle Haziran 2023’te Ankara’da gözaltına alınarak tutuklanan Erbaş hakkındaki kararı Yargıtay bozmuş ve dava yeniden görülmeye başlanmıştı.

Erbaş hakkında kesinleşmiş “örgüt propagandası” cezasının infazıyla ilgili mahsup işlemlerinin tamamlanmasının ardından birkaç gün içinde serbest kalması bekleniyor.

- Advertisment -