Ana SayfaHaberlerSuriyelilere saldırı gecesi için 474 gözaltı: 285’i sabıkalı, göçmen kaçakçısı bile var

Suriyelilere saldırı gecesi için 474 gözaltı: 285’i sabıkalı, göçmen kaçakçısı bile var

Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin kontrolündeki kamu binalarına saldırılar yapılması ve Türk bayraklarının yakılması sonrası Gaziantep, Hatay, Kilis, Konya, Kayseri, İstanbul, Bursa gibi illerde Türk bayraklarıyla sokaklara çıkan gruplar, Suriyelilere saldırdı. Bıçakla yaralanan Suriyelilerin olduğu saldırılarda bazı dükkanlar ve araçlar tahrip edildi. Olaylarla ilgili 474 kişi gözaltına alındı. Yerlikaya, gözaltına alınanlardan 285’inin göçmen kaçakçılığı, cinsel taciz, uyuşturucu, yağma, hırsızlık gibi suçlardan adli kaydı olduğunu açıkladı.

Kuzey Suriye’de Türkiye’nin egemenliğindeki bölgelerde Türkiye’nin kontrolündeki kamu binalarına saldırılar ve Türk bayraklarının yakılmasının ardından Gaziantep, Hatay, Kilis, Konya, Kayseri, İstanbul, Bursa gibi illerde Suriyelilere saldırılarla ilgili 474 kişi gözaltına alındı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, gözaltına alınan 474 kişiden 285’inin göçmen kaçakçılığı, yaralama, uyuşturucu, yağma, hırsızlık, mala zarar verme, cinsel taciz, dolandırıcılık, parada sahtecilik, tehdit, hakaret, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma gibi birçok suçtan adli kaydının olduğunu açıkladı.

Yerlikaya, açıklamasında “Provokasyonlara gelmeyelim. İtidalli davranalım. Hukuk dışı yollarla, insanlara, çevreye ve mallara zarar vererek suç işlemeyelim. Devletimiz güçlüdür. Devletimize ve Milletimize karşı bu komploları kuranlar hak ettikleri karşılığı göreceklerdir” ifadelerine yer verdi.

MSB Güler: “Kamu düzenini bozma girişimleri başarısız kılınacaktır”

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de Bakanlık’ta TSK komuta kademesinin, bakan yardımcılarının ve birlik komutanlarının katıldığı video telekonferans toplantısında yaptığı konuşmada olayla ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Suriyeli sığınmacılar konusunda son dönemde oluşturulmaya çalışılan olumsuz algı ve artan gerilimler dikkatle izlenmektedir. Türkiye’ye karşı faaliyet gösteren bazı unsurların kamu düzenini bozma girişimleri devletimizin tüm birimleriyle gösterdiği özverili çaba sayesinde başarısız kılınacaktır.”

Kayseri’deki olaylarda ilk tutuklama: İYİ Partili, Yeniçağ gazetesi Kayseri Temsilcisi

Önceki akşam (30 Haziran) Kayseri’de bir Suriyelinin, Suriyeli bir kız çocuğunu taciz ettiği haberinin duyulması üzerine Suriyelilerin yoğun yaşadığı Danişmentgazi Mahallesi’ne yapılan saldırılarla ilgili olarak Yeniçağ’ın Kayseri temsilcisi ve İYİ Parti Kayseri teşkilatından Hasan Mert Çakmak, halkı kin ve nefret suçuna teşvik ettiği gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Çakmak’ın sosyal medya paylaşımlarında, olayların daha da alevlenmesine neden olabilecek ifadelerin bulunduğu iddia edildi.

Gaziantep’te bayraklarla sokaklara çıktılar

Kuzey Suriye’den gelen bu görüntülerin ardından Gaziantep’te ellerinde Türk bayrakları taşıyan kalabalık bir grup, tekbirlerle şehirde yürüyüşe geçti, bir Suriyelinin aracına tahrip edildi, Suriyelilerin yaşadığı mahallelerde sopalı gençler yürüdü.

“Olayların Cumhurbaşkanımızın açıklamalarından sonra gelmesi tesadüf değil”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, X hesabından şu açıklamayı paylaşarak, vatandaşları sükûnete çağırdı:

“Kıymetli hemşehrilerim; dün Kayseri’de bugün de sınır ötesinde yaşanan olayların Sn. Cumhurbaşkanımızın açıklamalarından sonra gelmesi asla tesadüf değildir. Türk milleti ve Türkiye’mizin âli menfaatlerini merkeze koyan yeni gelişmeleri baltalamak için, kökü dışarda olan çirkin bir oyun oynanmaya çalışılıyor. Kimsenin şüphesi olmasın ki, ortaya konan bu oyun devletimizin gücüyle boşa çıkartılıyor. Son 24 saatte hem sosyal medya hem de sahada onlarca provokatör tespit edilip yakalanmıştır. Devletimiz güçlüdür, gereği yapılmaktadır. Sizden ricam, resmi kurumlarımız harici hiçbir açıklamayı baz almayın, sükûnetinizi koruyun.”

“Kin ve nefreti artırıcı söylemlere prim vermeyin”

Gaziantep Valiliği, Kuzey Suriye’deki görüntülerle ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Sözde misilleme olarak araçlara zarar verildiği iddiasıyla görüntüler yayınlanmaktadır. Hem şehrimizde hem de danışmanlık verdiğimiz El Bab’ta daha büyük bir olaya meydan verilmemesi adına konuyla ilgili ayrıntılar netleşene herkesin itidalli olmalarını ve bu tür kin ve nefreti artırıcı söylemlere prim vermemelerini istirham ediyoruz.”

Konya’da sokağa çıkan bir grubun Suriyeli bir bakkalı darp ettiği iddia edildi.

İstanbul Sultanbeyli’de de sokağa çıkan bir grup Suriyeliler aleyhinde sloganlar attı.

https://www.instagram.com/reel/C85EnW2sB4J/

Bursa’da Suriyelilerin yoğun yaşadığı Çarşamba Mahallesi’nde toplanan gruba polis müdahale etti.

Hatay Reyhanlı’da toplanmak isteyenleri polis engelledi.

Özdağ: “Sokaktakiler, yaptığınız geri dönmelerini sağlamayacak; sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli”

Olaylar sırasında Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, X hesabından şunları yazdı:

“Kayseri’de, Hatay’da, Kilis’te, Konya’da sokakta olan veya olmaya hazırlanan bütün vatansever yurttaşlarımıza sesleniyorum. Yaptığınız 13 milyon sığınmacı/kaçağın geri dönmesini sağlamayacak, aksine onları mağdur gösterecektir. Bu insanların yurtlarına dönmesini istiyorsanız 8/9 Ağustos’ta kalkın Çanakkale’ye gelin. Başınızı 8 Ağustos gecesi şehitlerin kalp atışlarını duyabileceğiniz o mübarek topraklara koyarak geçirin. 9 Ağustos sabahı yüzbinlerce insan işgale karşı yürüyelim. Şu anda Suriye’nin kuzeyinde saldırıya uğrayan Türk askerine ancak böyle yardım edebilirsiniz. Öte yandan hükümet olayların yatışmasını hızlandırmak amacı ile olay çıkan ve çıkması muhtemel illerde saat 22.00-05.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan etmelidir.”

Suriye’nin TSK egemenliğindeki bölgelerinde Türkiye infiali

Erdoğan’ın Beşar Esad’la görüşmeye yeşil ışık yakan açıklaması ve gece saatlerinde Kayseri’de Suriyeli bir kişinin bir çocuğu taciz ettiği haberi üzerine Suriyelilerin yoğun yaşadığı Danişmentgazi mahallesindeki saldırıların ardından Suriye’nin kuzeyindeki Türkiye’nin egemenliğindeki bölgelerde gerginlikler yaşandı.

Afrin’de Suriyeli protestocular, valilik binasına girmeye çalıştı.

Sosyal medyada paylaşılan, olay sırasında çekilen görüntülerde, protestocuların TSK askerlerine Arapça olarak “Bizi Beşar’a sattınız. Biz de sizi PKK’ya mı teslim edelim. Hainsiniz. Allah’tan başkasına boyun eğmeyiz” dedikleri duyuluyor.

Azez’de, Türkiye’den giden bir tır saldırıya uğradı.

Harekat bölgelerine elektrik sağlayan dağıtım şirketinden ve El-Bab’ta mültecilerin bulunduğu Şamrak’taki kamptan Türkiye bayrağı indirildi. Sosyal medyada, Suriye’nin kuzeyinde çeşitli yerlerde Türkiye bayraklarına saldırılar yapıldığını gösteren videolar var.

Azez ve El-Bab’ta PTT ofisleri taşlandı. TSK üslerinin etrafında toplanıyor.

“Devrim düşmanları, Türk-Suriye ilişkilerine zarar vermek istiyor”

Suriye Geçici Hükümeti’nden olaylarla ilgili şu açıklama yapıldı:

“Tarih ve coğrafya, Türkler ve Araplar arasında yüzyıllar boyunca var olan kardeşliğe tanıklık etmektedir. Bölgenin yaşadığı tüm zorluklara ve çilelere rağmen, bu kardeşliğin önümüzdeki yüzyıllar boyunca da devam edeceğine dair inancımız tamdır. Bunu da iki halkın ortak kaderi gerektirmektedir. 

Bu nedenle Suriye Geçici Hükümeti, katil Esad rejimi, müttefikleri ve terör örgütlerinin işlediği suçlardan kaçan Suriyeli mültecilere yönelik tüm aşırı görüşlü eylemleri kınamaktadır. Bu kınama kapsamında Kayseri’de bazı aşırı görüşlü kişiler tarafından bazı Suriyeli mültecilere yönelik aşırı davranışları da içermektedir. 

Suriye Geçici Hükümeti, Türkiye’deki ve tüm sığınma ülkelerindeki Suriyelilerin korunmasının gerekliliğini vurgulamakta ve Türkiye İçişleri Bakanlığı’nın saldırganlara karşı aldığı yasal adımları takdir etmektedir.

Ayrıca Suriye Geçici Hükümeti, özgürleştirilmiş bölgelerde yaşayan halkımızı, Türk ve Suriye halkları arasında mevcut ittifakı baltalamayı ve Türk ordusu ile Suriye Milli Ordusu’nun fedakarlıkları ile inşa edilen mal ve kurumlara saldırmayı amaçlayan kışkırtıcı çağrılara uymamaya çağırmaktadır.

Suriye Geçici Hükümeti, bu olayların devrim düşmanları tarafından Türk-Suriye ilişkilerine zarar vermek ve Suriye topraklarını terörizmden kurtarmada Suriye halkıyla birlikte çalışan Türk kardeşleri hedef almak için kullanılma tehlikesinin altını çizmektedir.

Suriyelilerin seslerini ve duygularını barışçıl bir şekilde Türk kardeşlerimize iletmeye son derece önem verdiğimizi vurguluyor, özgürleştirilmiş bölgelerde güvenliğin bozulmaması için halkımızı itidalli davranmaya ve devrimimizin müktesebatına sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

- Advertisment -