Ana SayfaÖZEL HABERTARTIŞMA | İncirlik mitinginde kim ‘taşkınlık’ yaptı?

TARTIŞMA | İncirlik mitinginde kim ‘taşkınlık’ yaptı?

İHH tarafından İsrail ve ABD’yi protesto için Adana’daki İncirlik Üssü yakınında düzenlediği mitingde üsse girmeye çalışan bir gruba polis TOMA’lar ile müdahale etti. İHH Müdürü Bülent Yıldırım mitingde yaptığı konuşmada “Biz burada kadın ve çocuklar için masada elimiz güçlensin diye geldik. Bir anlaşma yapılacak ve Gazze’den kadın ve çocuklar çıkartılacaktı. Şimdi bu provokasyonu yapanlar Gazze’deki çocuk ve kadınların ölmesine sebep olacaklar. Hiç farkında değiller. Bu nasıl bir aymazlık?” dedi. Sosyal medyada ise kimi hesaplar HÜDAPARlıları, kimi hesaplar da Furkan Vakfı mensuplarını ‘provokasyon yapmakla suçladı. Serbestiyet’e konuşan İHH Basın’dan Burak Battal: Başkanımız Çarşamba günü açıklama yapacak, Furkan Vakfı’ndan Tugay Taşçı: Bizim böyle bir mizacımız yok, HÜDAPAR Sözcüsü Serkan Ramanlı: “Bizim kitlemizden polise saldıran kimse olmaz.”

Pazar günü İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, İsrail’in Filistin’e saldırılarını protesto etmek için Adana’daki İncirlik Üssü önünde gösteri düzenledi.

Polis ekipleri, üs çevresindeki cadde ve sokakları kapatarak güvenlik önlemi aldı.

Konvoy üs çevresine yaklaşırken bazı göstericiler tarlalar üzerinden üsse girmeye çalıştı.

Atlı polisler ve çevik kuvvet ekipleri, grubu dağıtmak için biber gazı ve TOMA’larla müdahale etti.

Adana Emniyet Müdürü Doğan İnci, emniyetin anons aracıyla İncirlik Hava Üssü’ne girmeye çalışan gruba seslendi.

İnci, altı polis memurunun olaylar sırasında yaralandığını belirterek, “Hep beraber son duamızı yapıp, sükunet içinde evlerimize gidelim. Allah rızası için. Hastanede altı arkadaşım var. Bunları konuşmanın sırası değil. Haklı davamızda, haksız duruma düşmeyelim” dedi.

Burada konuşma yapan İHH Başkanı Bülent Yıldırım da ‘provokasyon’ yapıldığı iddia ederek şunları söyledi:

“Biz burada kadın ve çocuklar için masada elimiz güçlensin diye geldik. Bir anlaşma yapılacak ve Gazze’den kadın ve çocuklar çıkartılacaktı. Şimdi bu provokasyonu yapanlar Gazze’deki çocuk ve kadınların ölmesine sebep olacaklar. Hiç farkında değiller. Bu nasıl bir aymazlık?”

İncirlik mitinginde yaşananların ardından sosyal medyada bazı kullanıcılar HÜDAPARlıları, bazı kullanıcılar ise Furkan Vakfı üyelerini eylemi “provoke etmekle” suçladı.

Serbestiyet olarak adı geçen taraflara mikrofon uzattık.

HÜDAPAR Sözcüsü Serkan Ramanlı: “Bizim bugüne kadar düzenlediğimiz etkinliklerde herhangi bir taş atmaya bile rastlanmamıştır”

Batman'da Yeşil Sol düştü, HÜDA PAR adayı Ramanlı... | Rudaw.net

Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) Batman Milletvekili Serkan Ramanlı Serbestiyet’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bizim kitlemizden polise saldıran kimse olmaz. Olursa da biz arkasında durmayız. Bizim yapmak istediğimiz şey tepkimizi barışçıl yöntemlerle dile getirmek. İncirlik Üssü yakınında İHH’nin çağrısıyla bizim de üyelerimizden, tabanımızdan gidenler olmuş. Lâkin polis sadece provokatörleri değil, bütün kitleyi tahrik edercesine göz yaşartıcı gazlarla, su sıkmak suretiyle tahrik etmiştir. Biz bu orantısız müdahaleye dikkat çekiyoruz.”

“Bizim bugüne kadar düzenlediğimiz etkinliklerde herhangi bir taş atmaya, mukavemet veya huzur bozucu bir eyleme rastlanmamıştır. Biz bunun taraftarı değiliz zaten.”

“Bugün Gülden Sönmez Dışişleri Bakanlığı önünde Blinken’a karşı protesto hakkını kullanırken gözaltına alındı. Buna da karşı çıkıyoruz. Şiddet içermeyen hiçbir protestonun hukuki yaptırımı olmaması gerektiğine inanıyoruz.”

Furkan Vakfı’ndan Tugay Taşçı: “Olayla uzaktan yakından hiçbir alakamız yok”

Tugay Taşçı (@tugaytasc) / X

Serbestiyet’e konuşan Furkan Vakfı’ndan Tugay Taşçı ise şunları söyledi:

“Bizim olayla uzaktan yakından hiçbir alakamız yok. Şu ana kadar Türkiye’nin birçok yerinde binin üzerinde basın açıklaması ve konferans yaptık ve bugüne kadar kolluk kuvvetlerine karşı herhangi bir eylemimiz olmadı.” ifadelerinde bulundu

“Bizimle alakalı ilk iftirayı Kemal Özer bey atmış. Elinde bizim yaptığımıza dair görüntüler olduğunu söylemiş. Biz kendisine ulaştık, herhangi bir görüntü ortaya koyamadı. Bu yüzden paylaşımını silmek zorunda kaldı.

Biz bunun bir proje olduğunu düşünüyoruz. Bizimle alakalı bir tane görüntü olmamasına rağmen Yeni Akit gazetesi ithamlarda bulunuyor. Bununla alakalı da gerekli yasal işlemleri başlatacağız.

20 Mart olayında on bine yakın arkadaşımızın darp edilmesine rağmen polise karşılık verildiğine dair bir tane bile görüntü yoktu. Biz böyle bir olayda bile polise karşı durmadık. Bu olayda neden yapalım? Bizim böyle bir mizacımız yok.

İHH: Başkanımız Çarşamba günü açıklama yapacak

BM Güvenlik Konseyi'ne çağrı! | İHH İnsani Yardım Vakfı

Olayla alakalı görüştüğümüz İHH yetkilileri, İHH Başkanı Bülent Yıldırım’ın önümüzdeki günlerde yapacağı resmi açıklamayı belirtilerek bizim sorularımıza cevap vermediler.

- Advertisment -