Ana SayfaHaberlerDünyaTARTIŞMA | “Yaptırımlara katılmadığı için Türkiye’nin Polonya ile ilgili acil durum toplantısına...

TARTIŞMA | “Yaptırımlara katılmadığı için Türkiye’nin Polonya ile ilgili acil durum toplantısına davet edilmemesi doğal”

Emekli büyükelçiler Selim Kuneralp ve Yalım Eralp, ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya’dan Polonya’ya füze atıldığı iddiaları üzerine organize ettiği acil durum toplantısına aynı otelde bulunan Erdoğan’ı davet etmemesini Serbestiyet’e değerlendirdi.

Dün (15 Kasım) iki füzenin Polonya topraklarına düşmesinin ardından ABD Başkanı Joe Biden G-20 zirvesi için bulunduğu Endonezya’da çoğunluğu NATO liderlerinden oluşan dünya liderleri ile bir toplantı gerçekleştirdi.

G-20 Zirvesi için Endonezya’da bulunduğu halde toplantıya çağırılmayan Erdoğan, bugün (16 Kasım) kendisine yöneltilen bir soru üzerine “Demek ki bizi arama imkânları o esnada olmamış olabilir. O çok da önemli değil. (…) Çok da önemli değil, bizi önemli işlere davet ediyorlar. Önemsiz olan işlere de gitmemize gerek yok” demişti.

Emekli büyükelçiler Selim Kuneralp ve Yalım Eralp, Erdoğan’ın toplantıya davet edilmemesini Serbestiyet’e değerlendirdi.

Selim Kuneralp: “Türkiye’yi çağırmaları Biden ve NATO açısından abes olurdu”

Selim Kuneralp (@kuneralpS) / Twitter

“ABD, Ukrayna-Rusya savaşında kendisine en yakın ülkeleri toplamış. Türkiye, bu savaşta Batı’ya destek olmuyor ki. Her fırsatta, ‘Biz tarafsızız, biz aracıyız’ diyerek böyle bir rol oynuyor. Hatta tersine NATO’ya karşı tutum alıyor, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğini bloke ediyor ve NATO’nun güçlenmesini engelliyor. O yüzden çağırılması NATO ve Biden açısından abes olurdu. Üstelik her fırsatta hakaret ediliyor Biden’a. Örneğin en son İstanbul’daki patlamadan sonra İçişleri Bakanının ABD hakkında söyledikleri ortada. Cumhurbaşkanı Erdoğan bizzat kendisi, Biden FETÖ’yü saklıyor dedi.

“Erdoğan’ın toplantıya neden çağırılmadığı hakkındaki soruya verdiği cevap da komik. Halbuki, ‘Biliyorsunuz ki biz yaptırımlara katılmıyoruz, bu sebeple çağırılmamamız gayet doğaldır’ deseydi çok daha akıllıca bir cevap olurdu. Daha geçen gün Putin’i övüyor ve ‘Batı ona savaş açtı’ diyordu Erdoğan. Ben çağrılmamasını anormal bulmadım. Bu bir NATO toplantısı değil, Biden bir toplantı düzenlemeye karar vermiş; kimleri çağırmak isterse çağırır.”

Emekli Büyükelçi Yalım Eralp: “Yaptırımlara katılmadığı için Türkiye’nin toplantıya çağrılmaması doğal”

Yalım Eralp kimdir, aslen nereli, eşi kimdir? Emekli Büyükelçi Yalım Eralp  ne dedi, Adalar için ne söyledi? - Gündem Haberleri

“Bu toplantıya Türkiye’nin davet edilmemesi doğal. Çünkü Türkiye’nin Rusya’ya yaptırımlar konusundaki tutumu, o toplantıya katılan ülkelerin tutumlarından daha farklı. Bu toplantıya önemsiz demek doğru değil, önemli bir toplantı. Ama Türkiye’nin davet edilmemesinin bir nedeni var, bunu bilmek lazım. Çünkü Türkiye NATO ülkelerinden farklı olarak Rusya’ya yakın komşuluğu sebebiyle Ukrayna-Rusya konusunda farklı bir politika izliyor.”

- Advertisment -