Ana SayfaHaberlerTBMM, AYM kararını tanımadı: Can Atalay’ın tutukluluğu devam

TBMM, AYM kararını tanımadı: Can Atalay’ın tutukluluğu devam

TBMM, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tutukluluğunu hak ihlali olarak gören Anayasa Mahkemesi (AYM) kararının uygulanmasına geçit vermedi. Muhalefetin AYM kararının uygulanması için mecliste genel görüşme yapılması önerisi iktidarın oylarıyla reddedildi. Ön görüşmelere iktidarla muhalefet arasındaki sonu kanlı biten yumruklu kavga damgasını vurdu. TBMM yaz tatili için 1 Ekim’e kadar kapandı.

TBMM, muhalefet partilerinin çağrısıyla AYM’nin Gezi davası tutuklusu Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi konusunda verdiği ‘yok hükmünde’ kararını değerlendirmek için muhalefetin çağrısıyla olağanüstü toplandı.

Oturumu Bozdağ’ın yönetmesine itiraz

Muhalefet partilerinin verdiği ortak dilekçe gereğince TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, meclisi olağanüstü toplantıya çağırmıştı.

Genel Kurul’u yönetme sırası CHP’li Gülizar Biçer Karaca’daydı ancak Kurtulmuş, ön görüşme niteliğindeki olağanüstü oturumu AK Partili Bekir Bozdağ’ın yönetmesini istedi.

Olağanüstü oturumu Bekir Bozdağ’ın yönetmeye başlamasıyla birlikte genel kurulda gerilim tırmandı.

DEM Partili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi kararının da Bekir Bozdağ’ın meclise başkanlık yaptığı oturumda okunduğunu hatırlatarak Bozdağ’ın oturuma başkanlık yapmamasını istedi. Bunun üzerine usül tartışması başladı. 

“Sizde hiç utanma yok”

TİP Milletvekili Ahmet Şık’ın kürsüye gelerek söylediği “Sizde hiç utanma yok. Hakikat her zaman acıtır” sözleri AK Parti sıralarından tepki çekti. AK Partili vekillerden yükselen “şerefsiz” sözüne Şık, “Kes sesini. Sensiz şerefsiz” çıkışında bulununca AK Partili vekiller kürsüye yürüdü. Bekir Bozdağ, oturuma 15 dakika ara verdi.

Ahmet Şık ikinci kez kürsüye çıktığında da kavga yaşandı: Teröristsiniz

Aranın ardından tekrar kürsüye çıkan Ahmet Şık, çok daha sert eleştirilerle AK Parti’ye yüklendi:

“Usul tartışması yaşandı ama burada usülü konuşmaya hiç gerek yok. Çünkü anayasasızlığın hüküm sürdüğü, kanunsuzluğun teamül haline geldiği bu ülkede size mevzuat anlatacak falan değilim. Din şarlatanlığınıza, göstermelik milliyetçiliğinize kanan, hırsızlığınızı, hukuksuzluğunuzu görmezden gelenleri makbul vatandaş olarak gören sizlerden en çok duyduğumuz söz, vatan haini, bölücü, hain, FETÖ’cü, terörist. Sizden olmayan herkese terörist dediğiniz için Can Atalay’a da terörist demeniz hiç şaşırtıcı değil. Ama herkes bilsin bu ülkenin en büyük terör örgütü hanedanlık ile devlete çöken işte bu sıralarda oturanlardır. Hepinizin toplamının bu ülkeye faydası, bir Can Atalay kadar etmez.”

Yumruk Alpay Özalan’dan geldi, vekiller yaralandı, yerler kan oldu

Şık’ın konuşması sırasında AK Partili milletvekillerinin tekrar kürsüye yürümesiyle yumruklu kavga başladı.

Kavgayı başlatan ve ilk yumruğu atanın TBMM İdare Amiri, AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan olduğu vekiller tarafından kaydedilen görüntülere yansıdı. Özalan’ın Ahmet Şık’a yumruk atmasıyla başlayan kavga büyüdü.

Kavgada DEM Partili Gülistan Koçyiğit’in kaşı açıldı, CHP’li Okan Konuralp de yaralandı. 

Koçyiğit’e ilk müdahaleyi CHP’li Murat Emir yaptı. Koçyiğit, meclis hastanesine kaldırıldı.

Genel kurul kürsüsünü çerçeveleyen mermerler üzerindeki kan lekeleri görevliler tarafından silindi.

Bu olaylar yaşanırken TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ divanı terk etti. Oturuma 45 dakika daha ara verildi. Grup Başkanvekilleri TBMM Başkanı tarafından arkaya davet edildi. 

Özgür Özel: Gözümüzün önünde kadınlara vuruyorlar

CHP lideri Özgür Özel kırık ayağına taktığı destekle geldiği mecliste oturumu izledi. Mecliste yaşananlara tepki gösteren Özel, “Utanç verici. Mecliste kan akmaya başlıyorsa vatandaş ne yapacak? Gözümüzün önünde kadınlara vuruyorlar” dedi. Özel, TBMM Başkanı Kurtulmuş’a siyasi partilerin genel başkanları ya da meclis grup başkanlarıyla toplantı çağrısı yaptı:

“Meclis’te hiç yaşanmaması gereken şeyler yaşanıyor. Utanç verici görüntüler. Her şey gözümün önünde oldu. Meclis sözün söyleneceği yer. Meclis’te kan akmaya başlıyorsa vatandaş ne yapacak? Bu gerçekten çok utanç verici. Bu duruma Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un en acil bir şekilde müdahale etmesi gerekiyor. Sözlerin havada uçuşacağı bir yerde yumruklar uçuşuyor, tekmeler uçuşuyor. Yerlerde kan var. Kadınlara vuruyorlar. Gözümüzün önünde kadınlara vuruyorlar.

Sayın Numan Kurtulmuş’u derhal tüm siyasi partilerin genel başkanlarını toplantıya çağırmaya devam ediyorum. Bu gerçekten Meclis açısından taşınılabilir bir yük olmaktan çıktı. Meclis İdare Amiri’nin milletvekiline yumruk attığı, kadına şiddet uyguladığı bir yerdeyiz. (Okan Konuralp) Arkadaşımız kavgayı ayırmaya çalışırken yaralandı. Sayın Gülistan Koçyiğit de kürsüye yapılan saldırıyı engellemeye çalışırken yaralandı.”

Özel’den DEM’e ziyaret

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu’nda yaşanan olaylarda yaralanan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’i Meclis’teki makamında ziyaret etti.

Yaşananlarla ilgili üzüntülerini ileten Özel, TBMM çatısı altında şiddetin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Özel, “Eskiden biz çocuklarımızı merak ediyorduk. Şimdi çocuklar bizi merak ediyor bir şey var mı diye. Meclis bu hale geliyorsa, iktidar partisinin öz eleştiri yapması lazım. Saldırganlık kimden gelirse gelsin kabul edilemez ama tüm yetki elinde olan bir partinin saldırganlaşması tamamen rezalet ve tükenmişliğin itirafıdır” diye konuştu.

Özel, CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp ve TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’a da geçmiş olsun dileklerini iletti.

DEM Parti: Hiçbir saldırı bizi halk için siyaset yapmaktan alıkoymayacak

DEM Parti, mecliste yaşananlarla ilgili yaptığı açıklamada AK Partili vekilleri vandallıkla suçladı:

“Hukuk tanımayan, AYM kararlarını uygulamayan ve Meclis’i şiddet arenasına çeviren AKP’li vekiller yine vandallıkta sınır tanımıyor. Sayısal üstünlüğüne güvenerek muhalif milletvekillere saldıran ve Grup Başkanvekilimiz Gülistan Kılıç Koçyiğit’in kaşını yaran bu saldırganlığı en sert biçimde kınıyoruz. Hiçbir saldırı bizi halk için siyaset yapmaktan ve hakikatleri savunmaktan alıkoymayacak.”

Yumruklu kavgada aldığı darbe sonucu kaşı açılan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit “Çok önceden kurgulanmış bilinçli bir saldırıydı. Bu münferit bir olaydı” dedi.

Ahmet Şık ve Alpay Özalan kınama cezası aldı

TBMM’de partilerin grup başkanvekilleri uzun süre görüşmelerin nasıl süreceği konusunda uzlaşı aradı. CHP lideri Özgür Özel, Numan Kurtulmuş’u arayarak “Oturumu siz yönetmezseniz uzlaşı olmaz” mesajı verdi. Kurtulmuş kabul etti ve grup başkanvekilleri de Şık ile Özalan’a verilecek cezalar üzerinde anlaşınca genel kurul yeniden toplandı.

Kurtulmuş oturumu yönetirken Şık ile Alpay Özalan’a kınama cezası verilmesini oyladı. Şık ve Özalan, oylama sonucunda kınama cezası aldı.

Can Atalay için genel görüşme olmayacak

Genel kurulda gruplar adına yapılan konuşmalardan sonra genel görüşme yapılıp yapılmayacağına ilişkin oylamaya geçildi. Muhalefetin genel görüşme açılması talebi iktidar oylarıyla (235) reddedildi. Muhalefet oyları 220’de kaldı.

Meclis 1 Ekim’e kadar kapandı

Olağanüstü toplantı gündeminin tamamlanması sonrasında CHP’nin, meclisin çalışmalarına devam etmesine ilişkin önergesi oylamaya sunuldu. Bu önerge de reddedildi.

Önergelerin kabul edilmemesinin ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM’yi 1 Ekim Salı günü saat 15.00’te toplanmak üzere kapattı.

- Advertisment -