Ana SayfaHaberlerGündemTCK’yı hazırlayan Prof. İzzet Özgenç’ten Erdoğan’a açık mektup: “Çevrenizde tuttuğunuz ‘hukukçu’ geçinen...

TCK’yı hazırlayan Prof. İzzet Özgenç’ten Erdoğan’a açık mektup: “Çevrenizde tuttuğunuz ‘hukukçu’ geçinen çakallar yüzünden…”

2005’de yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu’nu hazırlayan iki isimden biri olan Prof. İzzet Özgenç, Erdoğan’a açık mektup yazdı: “Bu mektubu size, uzun yıllar Hukuk alanında danışmanlığınızı yapan bir kişi olarak kaleme alıyorum. Anlaşılan o ki, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararı, Yargıtay Başkanlığı postunda oturan kişinin yanı sıra, sizlerin de bilgisi dahilinde verilmiştir. Etrafınızı saran veya çevrenizde tuttuğunuz ‘hukukçu’ geçinen çakallar yüzünden, somut hukuki sorunlarla ilgili düşüncelerimi size zamanında arz etme ve yönlendirme kabiliyetim ortadan kalkmıştır. Ancak, Hukuka geri dönülmesi dışında hiçbir beklentisi olmayan bir kardeşiniz olarak, bir üyesi olduğum toplumumuzun Hukuk alanındaki geleceğiyle ilgili endişelerim dolayısıyla, sizi Anayasanın Cumhurbaşkanına yüklediği ‘Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin etme’ görevini (m. 104, f. 2) yerine getirmeye davet ediyorum”

2005’de kabul edilen yeni Türk Ceza Yasası’nın hazırlayıcılarından ceza hukukçusu Prof. İzzet Özgenç, Twitter hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a açık mektup paylaştı.

Özgenç’in Erdoğan’a mektubu şöyle:

“Sayın Cumhurbaşkanım, Değerli Ağabeyim,

Bu mektubu size, resmi bir sıfat taşımadan ve resmi bir statüye sahip olmadan uzun yıllar Hukuk alanında danışmanlığınızı yapan bir kişi olarak kaleme alıyorum.

Anlaşılan o ki, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesi tarafından verilen muayyen bir olayla ilgili ‘hak ihlali’ ve yeniden yargılama kararına ‘uyulmamasına’ dair karar, Yargıtay Başkanlığı postunda oturan kişinin yanı sıra, sizlerin de bilgisi dahilinde verilmiştir.

Hukuki danışmanlık çalışmaları çerçevesindeki yönlendirmeleri dolayısıyla mahcubiyetini gerektiren bir durumun olmadığı ortaya çıkmış bir kişi olarak, etrafınızı saran veya çevrenizde tuttuğunuz ‘hukukçu’ geçinen ÇAKALLAR yüzünden, somut hukuki sorunlarla ilgili düşüncelerimi size zamanında arz etme ve yönlendirme kabiliyetim ortadan kalkmıştır. Bu durumu, şahsım için bir eksiklik olarak telakki etmiyorum. Ancak, Hukuka geri dönülmesi dışında hiçbir beklentisi olmayan bir kardeşiniz olarak, bir üyesi olduğum toplumumuzun Hukuk alanındaki geleceğiyle ilgili endişelerim dolayısıyla, sizi Anayasanın Cumhurbaşkanına yüklediği ‘Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin etme’ görevini (m. 104, f. 2) yerine getirmeye davet ediyorum.

Selam, saygı ve sağlık dileklerimle,”

Özgenç’in dikkat çektiği, Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkilerini tanımlayan Anayasanın 104. Maddesi şöyle:

Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk Milleti’nin birliğini temsil eder; Anayasanın iflasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını korur.

Bu planlarla Anayasa’nın ilgili listelerinde yer alan şartlara uyarak yapılacak görev ve kullanılacak yetkiler şunlardır:

a) Yasama ile ilgili olanlar:

Gerekli görülürse, yaşamanın ilk günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde açılış konuşmasını yapmak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni herkese toplantıya çağırmak,

Yasaları yayımlamak,

Yasaları yeniden görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geri dönecek,

Anayasal sürüme ilişkin olarak uygun gördüğünüz takdirde halkoyuna sunmak,

Yasaların, kanun hükmündeki kararnamelerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün, tümünün ya da belirlenmiş olanların Anayasa’ya şekli ya da esas hakların aykırı olduğu gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açmak,

Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermek,

b) Yürütme alanına bağlı olanlar:

Başbakan atamak ve istifasını kabul etmek,

Başbakanın sorumluluğu üzerine Bakanların ataması ve görevlerine son verilmesi,

Gerekli olduğunda Bakanlar Kurulu’na Başkanlık etmek ya da Bakanlar Kurulu’nu Başkanlığı altında toplantıya çağırmak,

Yabancı devletlere Türk Devleti’nin ülkelerini kapsayacak, Türkiye Cumhuriyeti’ne gönderilecek yabancı devletleri kabul edecek,

Uluslararası andlaşmaların onaylanması ve yayımlanması,

Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Başkomutanlığını temsil etmek,

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanılmasına karar verilmesi,

Genelkurmay Başkanı’nı atamak,

Milli Güvenlik Kurulu’nu toplantıya çağırmak,

Milli Güvenlik Kurulu’na Başkanlık etmek,

Başkanlığında bakanlar kurulu kararıyla sıkıyönetim ya da olağanüstü hal ilan etmek ve kanun hükmünde kararnamenin çıkarılması,

Kararnameleri katılmak,

Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama ile nedeni belirleyici kişilerin cezalarını hafifletmek ya da dağıtmak,

Devlet Denetleme Kurulu’nun Üyelerini ve Başkanını atamak,

Devlet Denetleme Kurulu’na inceleme, araştırma ve başarısızlık kaydı yapılması,

Yükseköğretim Kurulu Üyelerini seçme,

Üniversite rektörlerini seçebilecek,

c) Yargı ile ilgili olanlar:

Anayasa Mahkemesi Üyelerini, Danıştay’ın dörtte birini, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Askerî Yargıtay Üyelerini, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi Üyelerini, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Üyelerini seç.

Cumhurbaşkanı ayrıca Anayasada ve kanunlarda verilen seçme ve atama görevlerini ile diğer görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır.

- Advertisment -