Ana SayfaHaberlerTeleferik kazası soruşturmasında tutuklanan CHP’li başkanın ifadesi: “Kasım’da istifa ettim, kazadan önceki...

Teleferik kazası soruşturmasında tutuklanan CHP’li başkanın ifadesi: “Kasım’da istifa ettim, kazadan önceki bakımla ilgim yok”

Antalya’da teleferik kazası soruşturmasında tesisisin 2024 yıllık bakımında ihmal olduğu üzerinde duruluyor. Her yıl 2,5 ay süren tesisin yıllık bakımı, bu sene 19 Şubat-4 Mart tarihleri arasında 14 günde bitirilmiş. Soruşturma kapsamında tesisi işleten ANET AŞ’nin eski genel müdürü, 31 Mart’ta CHP’den Kepez belediye başkanı seçilen Mesut Kocagöz tutuklandı. Kocagöz, ifadesinde son yapılan yıllık bakım sırasında görevde olmadığını savundu: “Benim istifa dilekçem, evrak sıra numaram hepsi dosyada kayıtlıdır. Büyükşehir belediye başkanı tarafından ANET AŞ’de eksilen 1 kişilik kontenjan geç bildirildiği için ticaret sicilimden tasdiklenmesi de 2024 yılının Şubat ayını bulmaktadır.”

Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait Tünektepe Teleferik Tesisi’nde bir kişinin hayatını kaybettiği, ikisi çocuk yedi kişinin yaralandığı kazayla ilgili soruşturmada 31 Mart’ta Kepez belediye başkanlığına seçilen CHP’li Mesut Kocagöz’ün de arasında olduğu beş kişi “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla tutuklandı. Kocagöz, 2019-2023 yılları arasında Tünektepe Teleferik Tesisleri’ni işleten ve Antalya Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan ANET AŞ’nin genel müdürlüğünü yapmıştı.

Mevcut ANET Genel Müdür Vekili Ahmet Buğra Samsunlu, mekanik mühendisi Okan Erol, Megatower bakım şirketi sahibi Serdar Tezcan, bakım şirketinin bakım ve otomasyon amiri Serkan Yellice de Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada tutuklanan diğer isimler. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan diğer 9 kişiden biri serbest bırakılırken diğer 8’i için ise adli kontrol uygulandı.

Her yıl 2,5 ay süren yıllık bakım bu yıl 14 günde bitirilmiş

Sabah’tan Erdoğan Öztürk’ün haberine göre; teleferiğin önceki senelerde yaklaşık 2,5 ay süren yıllık bakımı, 2024’te 19 Şubat-4 Mart tarihleri arasında yalnızca 14 gün içinde bitirildi. Haberde teleferiğin bakımından sorumlu yetkililer ve görevlilerin, tutuklanan ANET A.Ş. çalışanı Okan Erol’un bilgisi dahilinde yılık periyodik bakım listesini hazırlayarak raporu, Kocagöz ve ANET AŞ Genel Müdür vekili Ahmet Buğra Samsunlu’ya sunduğu; ancak sunulan periyodik bakım listesinde yer alan birçok malzemenin seçim dolayısıyla listeden çıkartıldığı, Kocagöz’ün, ‘Seçim var’ diyerek yıllık bakım çalışmalarını tam olarak yaptırmadığı iddia edildi.

Teleferik dehşetinde belediyenin ihmali gün yüzüne çıktı: Faciaya bile bile davetiye

Kocagöz: “Başkan, ANET AŞ’de eksilen 1 kişilik kontenjan geç bildirdiği için ticaret sicilimden tasdiklenmesi de 2024 Şubat’ı buldu”

Kocagöz ise soruşturma kapsamında verdiği ifadesinde 28 Kasım 2023’te belediye başkan aday adaylığı nedeniyle ANET AŞ’deki görevinden istifa ettiğini, bu nedenle kazadan önceki bakım çalışmalarıyla ilgisi olmadığını belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Benim istifa dilekçem, evrak sıra numaram hepsi dosyada kayıtlıdır. Büyükşehir belediye başkanı tarafından ANET AŞ’de eksilen 1 kişilik kontenjan geç bildirildiği için ticaret sicilimden tasdiklenmesi de 2024 yılının Şubat ayını bulmaktadır.”

Resim

“Kazadan önce yapılan ağır bakım ve yıllık bakımlarla ilgili hiçbir bilgim bulunmamaktadır”

Kocagöz, savunmasında şunları söyledi:

“28 Kasım 2023 tarihinde belediye başkanlığına aday adaylığına başvuru yapmak amacıyla ANET yönetim kurulu başkanlığından ve genel müdürlüğünden istifa ettim. 2017 yılı Ağustos ayı ANET A.Ş. yönetim kurulu başkanı ve genel müdür olarak 2018 yılı kasım ayında söz konusu görevden ayrıldım. Belediye başkanlığına aday gösterilmeyince 2019 yılı mayıs ayı içerisinde yeniden ANET A.Ş. genel müdür ve yönetim kurulu başkanı olarak atandım. Yaklaşık 6,5 yıl teleferikle ilgili hiçbir sıkıntı yaşamadık. Kazadan önce yapılan ağır bakım ve yıllık bakımlarla ilgili hiçbir bilgim bulunmamaktadır.

Teleferik benden önceki genel müdür döneminde faaliyete alınmıştı. Benim herhangi bir sorumluluğum var ise benim haricimde sorumluluğa gidecek 4 kişi daha bulunmaktadır. Tek sorumlu benmişim gibi gösterildi.

Ben bilgi alınacak diye Adliye’ye gelmiştim. Böyle bir taleple karşılaşacağımı düşünmüyordum.

Ön bilirkişi raporunda civatalarla ilgili hususlar yazmaktadır. Ayrıca bilirkişi raporunun da hatalı olduğunu söylemek isterim. Söz konusu teleferikle ilgili bakımlar ve civatalar, direklerin bakımı ve buna benzer tadilat onarımın yapıldığına dair bilgi ve belgeleri avukatım birazdan sunacaktır.

Benim istifa dilekçem, evrak sıra numaram hepsi dosyada kayıtlıdır. Büyükşehir belediye başkanı tarafından ANET AŞ’de eksilen 1 kişilik kontenjan geç bildirildiği için ticaret sicilimden tasdiklenmesi de 2024 yılının Şubat ayını bulmaktadır.

Benim görev yaptığım süre zarfında rutin bakımlar ile ağır bakımların eksiksiz yapıldığı, ANET A.Ş. Yönetim Kuruluna Mega Tower isimli şirket tarafından sunulmaktadır. Raporlar düzenli olarak çift heyet tarafından kontrol edilmektedir, suçsuzum.”

Bilirkişi: “5 nolu direğin flanş bağlantılarını oluşturan cıvataların yerlere saçıldığı ve deforme oldukları tespit edilmiştir”

Kocagöz’ün hatalı olduğunu söylediği 9 sayfalık bilirkişi raporunda; teleferik direğinin, çekici ve taşıyıcı halatlarının makara içerisine sıkışması, kesici anahtarın görevini yapamaması sonucu, halatın çekmeye bağlı olarak direğe moment uygulaması ile direğin alttan ikinci katındaki flanşların cıvatalarının kopması sonucu devrildiği tespiti yer aldı.

Taşıyıcı-çekici halatları tutan makaralardan birinin deforme olduğu, halatın makaranın içerisine girdiği belirtilen raporda makaranın arasına halatın girmesiyle yaşanan sıkışmadan değil cıvataların yükü taşıyamayıp kopması nedeniyle direğin devrildiği kaydedildi.

Raporda şu ifade yer aldı:

“5 nolu direğin flanş bağlantılarını oluşturan cıvataların yerlere saçıldığı ve deforme oldukları tespit edilmiştir. Cıvatalardaki deformasyonun çekme-kesmeye bağlı deformasyon olduğu anlaşılmıştır.”

“Kocagöz’ün istifasının ardından teleferik üç kez ağır ve hafif bakımlardan geçmiş”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Kocagöz’ün ANET AŞ’den istifa etmesinden sonra teleferiğin üç kez ağır ve hafif bakımlardan geçtiğini açıkladı. Zeybek şunları söyledi:

“Kepez Belediye Başkanımız Mesut Kocagöz, 2019-2024 arası Tünektepe Teleferik Tesisi’ni işleten ANET’in genel müdürüyken Kasım 2023’te görevinden istifa etmiştir. Mesut Kocagöz’ün istifasının ardından teleferik 3 kez ağır ve hafif bakımlardan geçmiştir. Yaşadığı hezimetin intikamını Kepez halkını cezalandırarak almaya çalışan AKP zihniyetine soruyorum: Çorlu tren kazası sonrası tutuklanan sorumlu var mı? Soma katliamı sonrası tutuklanan sorumlu var mı? İliç faciası sonrası tutuklanan sorumlu var mı? Biliyoruz. Zalimin sonu yaklaştıkça zulmü artar ve daha da azgınlaşırmış. Bu hukuk garabetine geçit yok. Takipçisi olacağız.”

Tutuklanan Kocagöz eski AK Partili

2004-2014 yılları arasında AK Parti’nin yönettiği Kepez Belediyesi’nde belediye başkan yardımcılığı yapan Kocagöz, 2014-2019 yılları arasında da AK Parti’den Kepez ve Antalya Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği yapmıştı.

2019 yerel seçimlerine iki ay kala dönemin AK Partili Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından “bir süreden beri parti disiplinine, siyasi ilke ve nezakete aykırı başka siyasi partiler ile görüşmeler yaptığı” gerekçesiyle Belediye’deki görevlerinden alınmış daha sonra da AK Parti’den ihraç edilmişti. Kocagöz, 2019’da CHP’den Kepez ve Antalya Büyükşehir belediye meclis üyesi olarak seçildi.

- Advertisment -