Ana SayfaHaberlerDünyaTrudeau’nun erken seçim kararı Kanada’da Liberal Parti’yi ikinciliğe düşürebilir

Trudeau’nun erken seçim kararı Kanada’da Liberal Parti’yi ikinciliğe düşürebilir

Başbakan Trudeau’nun tek başına hükümet kurabilmek için aldığı kararla Kanada erken seçime gidiyor. 20 Eylül’deki seçimler öncesinde parti liderleri ilk ulusal TV tartışmalarını gerçekleştirdi. Yapılan son anketler Muhafazakâr Parti’nin küçük bir farkla Liberal Parti’nin önüne geçtiğini gösteriyor.

Kanada, 20 Eylül’de erken seçime gidiyor. Seçimle parlamentonun 338 üyesi belirlenecek.

Erken seçimlerde 27,3 milyon seçmen, 20 binden fazla seçim merkezinde açılacak 105 bin 140 sandıkta oy kullanacak.

Halen 157 sandalye ile Kanada Federal Parlamentosunda birinci parti olan Justin Trudeau’nun başkanlığındaki Liberal Parti, tek başına iktidar olmak için gerekli 170 milletvekilliğini yakalayamadığı için azınlık hükümeti kurmak zorunda kalmıştı.

Kanada’da bundan önceki seçimler 2019 Ekim’inde yapılmıştı. Erkene alınmasaydı, seçim 2023 Ekim’inde yapılacaktı.

İlk TV tartışmasında gündem erken seçim kararıydı

Erken seçim öncesinde parti liderleri, ilk ulusal TV tartışmasında kozlarını paylaştı.

Seçime iki hafta kala gerçekleşen ilk tartışmaya; Kanada Başbakanı ve Liberal Parti Lideri Justin Trudeau’nun yanı sıra Muhafazakâr Parti Lideri Erin O’Toole, ayrılıkçı bir bölgesel parti olan Blok Quebecois’in lideri Yves-François Blanchet, Yeni Demokrasi Partisi (NDP) lideri Jagmeet Singh ve Yeşiller Partisi lideri Annamie Paul katıldı.

Kanada Başbakanı Trudeau, dördüncü pandemi dalgası sırasında seçmenleri planlanandan iki yıl önce sandığa neden götürdüğünü açıklamaya çalıştı. Liberal Parti lideri, Kanadalıların pandemi sürecinin iyi götürülüp götürülmediği konusunda söz hakkı olduğunu söyledi.

Diğer parti liderleri ise Trudeau’yu parlamentoda çoğunluğu ele geçirip tek başına hükümet kurabilmek için ülkeyi gereksiz bir seçime götürmekle suçladı.

Trudeau, tartışma moderatörünün tekrar bir azınlık hükümeti kurmak durumunda kalması halinde erken seçim kartını oynayıp oynamayacağı sorusunu ise geçiştirdi.

Kanada’da son yapılan anketler, iklim değişikliğinin, ölümcül sıcak hava dalgalarının, orman yangınlarının ve kuraklığın iki hafta sonraki seçimde oy kullanacak olan seçmenler için en önemli sorunlar olduğunu gösteriyor.

Bu noktaya değinen Yeşiller Partisi Lideri Annamie Paul, Justin Trudeau’nun iklim ve çevre politikalarını eleştirerek 6 yıllık görev süresince iklim değişikliği konusunda yeterince adım atmadığını söyledi.

Solcu Yeni Demokrasi Partisi’nin lideri Jagmeet Singh, seçimlerin daha fazla güç elde etme girişiminden başka bir şey olmadığını söyleyerek Trudeau’yu bencillikle suçladı. Trudeau, Kanada’nın dünyadaki en iyi aşılanmış ülkelerden biri olduğunu belirterek çabalarını savundu.

Trudeau ile Muhafazakâr Parti Lideri O’Toole arasındaki tartışmalar ise sağlık, iklim değişikliği ve çocuk bakımı konuları etrafında gerçekleşti.

O’Toole, ebeveynlere çocuk bakımı kredisi verilmesinden yana olduklarını söylerken; Trudeau, “Ülke genelinde 250 bin kreş oluşturacağız ve Bay O’Toole bunların hepsini hurdaya çıkarmak istiyor” dedi.

Anketlere göre Muhafazakâr Parti güçleniyor

Kanada’da yapılan son anketler, Muhafazakâr Parti ve Yeni Demokrasi Partisi’nin oylarını artırdığını, Liberal Parti’nin ise yerinde saydığını gösteriyor.

Anketlere göre Liberal Parti’nin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde etmesi imkânsıza yakın ve hatta Liberal Parti, parlamentodaki birinci parti olma unvanını bile kaybedebilir.

CBC News’te yer alan anket sonuçlarına göre, Erin O’Toole liderliğindeki Muhafazakâr Parti %33,5 ile %31,6 oy alacağı öngörülen Liberal Parti’nin önünde birinci sırada yer alıyor.

Jagmeet Singh liderliğindeki Yeni Demokrat Parti ise bu ankette %20’lik oy oranı ile 3. parti durumunda.

- Advertisment -