Ana SayfaHaberlerTÜİK enflasyon açıklamasını iki gün erteledi: “Rasyonelleşme” ertelemesi mi?

TÜİK enflasyon açıklamasını iki gün erteledi: “Rasyonelleşme” ertelemesi mi?

TÜİK, Mehmet Şimşek’in ekonominin başına geçmesinin ardından açıklayacağı ilk enflasyon oranı olacak olan Haziran ayı enflasyon verisini açıklamayı 2 gün erteledi. TÜİK’in gerekçesi “Kurban Bayramı tatili nedeniyle TÜİK’e fiyat raporlayan iş yerlerinden fiyatların gecikmeli olarak gelecek olması”. Ekonomist İbrahim Turhan: “Resmi istatistiklerle ilgili kuşkuları giderecek adımlar atılmasını diliyorum”. ENAG’a göre enflasyon yüzde 108,58 oldu

Her ayın 3’ünde enflasyon verilerini yayınlayan TÜİK, Temmuz ayı enflasyon rakamlarını 5 Temmuz’da açıklayacağını duyurdu.

TÜİK’ten yapılan açıklamada gecikme sebebinin ‘Kurban Bayramı tatili nedeniyle TÜİK’e fiyat raporlayan iş yerlerinden fiyatların gecikmeli olarak gelecek olması’ olduğu belirtildi.

Erteleme kararının, 28 Mayıs’ta gerçekleşen seçimlerin ardından 3 Haziran’da Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olup ‘rasyonel politikalara dönüş’ mesajı vermesinin ardından gerçekleşmesi dikkat çekti.

İbrahim Turhan: Resmi istatistiklerle ilgili kuşkuları giderecek adımlar atılmasını diliyorum

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ekonomist İbrahim Turhan, TÜİK’in erteleme kararını şu ifadelerle değerlendirdi:

“Ekonomi politikasında rasyonelleşmenin ve normalleşme sürecinin vazgeçilmez bir öğesi şeffaflıktır. Resmi istatistiklerle ilgili her türlü kuşkuyu giderecek ve tartışmaları sona erdirecek adımların atılması büyük önem arz ediyor. 5 Temmuz’un bu yönde bir adım olmasını diliyorum.”

TÜİK’e alternatif olarak enflasyon hesaplaması yapıp kamuoyu ile paylaşan ENAG ise Haziran ayında 12 aylık enflasyonun yüzde 108,58 olarak hesaplandığını açıkladı.

ENAG tarafından yılın ilk 6 ayında birikimli enflasyon ise yüzde 50,53 olarak hesaplandı.

ENAG, mayıs ayında aylık enflasyonu yüzde 7,3, yıllık enflasyonu ise yüzde 109,01 olarak açıklamıştı.

ENAG hesaplamasına göre haziranda en çok zamlanan ana harcama grubu lokanta ve oteller oldu. Lokanta ve otellerdeki aylık fiyat artışı yüzde 19,03 oldu. Ulaştırmada fiyatlar yüzde 15,96 artarken, ev eşyası kategorisindeki artış yüzde 10,82 olarak gerçekleşti.

Geçen ay sağlık harcama grubunda fiyat artışı veya azalışı gerçekleşmedi. Haberleşme ise yüzde 2,39’luk artışla en az artışın gerçekleştiği ikinci harcama grubu oldu.

- Advertisment -