Ana SayfaDış HaberTunus, Avrupa'ya geçmeye çalışan göçmenleri çöle terk ediyor: “İdrarımı içmek zorunda kaldım”

Tunus, Avrupa’ya geçmeye çalışan göçmenleri çöle terk ediyor: “İdrarımı içmek zorunda kaldım”

Avrupa Birliği, Sahra altı Afrika'dan göçmenlerin Avrupa'ya geçmesini önlemek için Tunus'un otoriter lideri Kays Said ile el sıkıştı. AB, bunun için Tunus’la 1 milyar avroluk bir göç anlaşması imzalamaya hazırlanıyor. Anlaşmanın sonuçları ise sahada görünmeye başladı. Tunus yalnızca Temmuz ayında 4.000'den fazla kişiyi Libya ve Cezayir sınırındaki çö olan askeri tampon bölgelere yerleştirdi. İnsan hakları örgütlerine sadece Temmuz ayında 50 ile 70 arasında göçmen açlık ve susuzluktan öldü.

Tunuslu yetkililer yalnızca Temmuz ayında 4.000’den fazla kişiyi Libya ve Cezayir sınırındaki askeri tampon bölgelere yerleştirdi.

Yalnızca Temmuz ayının ilk haftasında yaklaşık 1.200 kişi Libya sınırına geri itildi

Ağustos ayı sonunda sınıra terk edilen en az yedi göçmenin susuzluktan öldüğü bildirildi.

Göç konusunda çalışan bir STK, bu sayının geçtiğimiz ay toplamda 50 ila 70 arasında olduğunu iddia ediyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, anlaşma kapsamında insan hakları ve hukukun üstünlüğüne “gerekli önem verilmediğini” söylemişti.

Geçtiğimiz ay “6 ila 12 kişiden oluşan küçük grupların” sınıra bırakıldığını kabul eden Tunus İçişleri Bakanı Kamel Fekih, göçmenlerin kötü muameleye uğradığını ya da “topluca sınır dışı edildiğini” reddetti.

Ancak The Guardian’ın Safakes, Carcis, Medenin ve başkent Tunus’ta göçmenlerle yaptığı görüşmeler, bakanın açıklamalarıyla çelişiyor. 

Nijerya’nın Benin Şehrinden 38 yaşındaki Michael “beni üç kez sınırdaki çöle terk ettiler… Tunus sınır muhafızları bizi dövdü, paramızı ve cep telefonlarımızı aldı. Çölde suyumuz yoktu. Hayatta kalabilmek için kendi idrarımı içmek zorunda kaldım” diyor.

Raporlar, Tunus’un Libya sınırının haricinde güvenlik kontrollerinin daha az olduğu Cezayir sınırında da göçmenlerin çöle terk edildiğini gösteriyor.

Tunus’ta tutuklanıp Cezayir yakınlarındaki bir sınır kasabası olan Kasserine yakınlarına götürülen 22 yaşındaki Senegalli Djibril ise “bizi sınırın birkaç kilometre uzağında bıraktılar. Daha sonra bir tepeye tırmanmamız emredildi. Diğer tarafta Cezayir vardı. Sorun şu ki, Cezayirli muhafızlar seni bulduğunda Tunus’a itiyorlar. Bu sefer de Tunuslular seni Cezayir tarafına gitmeye zorluyor. Bu sırada insanlar ölüyor” ifadesini kullandı.

İtalya İçişleri Bakanlığının açıkladığı rakamlara göre, 2023 başından bu yana Kuzey Afrika’dan gelen 78.000’den fazla kişi Akdeniz’i geçerek İtalya’ya ulaştı. bu sayı, 2022 yılında aynı aylardaki varış sayısının iki katından fazla.

Bu göçmenleri çoğunun (42.719) Tunus üzerinden gelmesi, Kuzey Afrika’nın yeni göç merkezinin artık Libya değil Tunus olduğunu gösteriyor.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Ana Pisonero geçen hafta yaptığı açıklamada, AB ile Tunus arasında insan kaçakçılarıyla mücadele etmek ve sınırları güçlendirmek için varılan “stratejik ortaklık” kapsamında 127 milyon avroluk ilk ödemenin “önümüzdeki günlerde” yapılacağını açıkladı.

- Advertisment -