Ana SayfaHaberlerTürk futbolunda hakem depremi: 13 tecrübeli hakem listeden çıkartıldı, Mete Kalkavan istifa...

Türk futbolunda hakem depremi: 13 tecrübeli hakem listeden çıkartıldı, Mete Kalkavan istifa etti, MHK’ya tepki yağıyor

Merkez Hakem Kurulu, aralarında Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus gibi tecrübeli isimlerin de yer aldığı 13 hakemi ligin kalan 10 haftasında görevlendirmeyeceğini açıkladı. MHK’nın kararı spor kamuoyunda deprem etkisi yarattı. MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, kararı “Türk futbolunun 10 hafta değil, 1 gün bile beklemeye tahammülü yok” diye savundu. Gerekçeyi ikna edici bulmayan spor kamuoyu ve spor yazarları karara sert tepki gösteriyor. Serbestiyet, MHK kararına tepkileri derledi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK), 2021-22 sezonunun bitimine 10 hafta kala aldığı kararla Süper Lig’de görev yapan 13 ismi hakem listesinden çıkarttı.

Açıklamaya göre Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Ali Palabıyık, Aldulkadir Bitigen, Bahattin Şimşek, Burak Şeker, Suat Arslanboğa, Hüseyin Göçek, Mert Güzenge, Tugay Kaan Numanoğlu, Alper Ulusoy, Halis Özkahya ve Özgür Yankaya sezonun geri kalanında maç yönetemeyecek. Maç hakemliği iptal edilen Özgür Yankaya, sezon sonuna kadar VAR hakemi olarak görev almayı sürdürecek.

MHK, kararın gerekçesi olarak yaş sınırını ve kulüplerin şikâyetlerini gösterse de bu açıklama spor kamuoyunda ikna edici bulunmadı.

MHK Başkanı Gündoğdu: “Bazı arkadaşlarımız kurumun üstünde olmaya başladılar”

MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, BeinSports’un bugünkü (10 Mart) canlı yayınında tartışma yaratan kararı şu sözlerle savundu:

“Bazı arkadaşlarımız bilerek veya bilmeyerek kurumun üstünde olmaya başladılar. Bu durum kurumumuzu yıprattı. Türk futbolunun 10 hafta değil, 1 gün bile beklemeye tahammülü yok. Karar 8 Mart günü verilmedi. Son 1,5 aydır, adım adım Nihat Özdemir’e rapor verdim. 1,5 aylık çalışmanın geldiği noktaydı 8 Mart. Her şeyden emin olmamız gerekiyordu.”

Fenerbahçe’den açıklama: “Türk futbolu kimlerin elinde?”

Fenerbahçe kulübünün karar hakkındaki açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Fenerbahçe Spor Kulübü olarak sezonlardır Türkiye Futbol Federasyonu’na, Merkez Hakem Kurulu’nun yapısına dair eleştirilerimizi, isimler değişse de aynı kalan zihniyete dair güvensizliğimizi, defaatle dile getirmiştik. Ligimizin bitmesine 10 hafta kala Süper Lig hakem listesinde yapılan, bugüne kadar hiçbir örneği olmayan ve dolayısıyla pek çok soru işaretini barındıran bu son hamle, ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha gözler önüne sermiştir.

“Türk futbolu adına tarihe geçecek olan bugün, bir kez daha yüksek sesle soruyoruz: Türk futbolu kimlerin elindedir? Perde arkasında neler yaşanmaktadır? Bugün, sezonun geri kalanında görev verilmeyecekleri açıklanan hakemlerin, bu sezon boyunca orta hakem ve var hakemi olarak yönettikleri 150’nin üzerindeki maç hakkında, ne düşünmemiz gerekiyor?

“Kalan ve giden hakemler hangi kriterlere göre belirlendi? Liste dışı kalanlar için ne gerekçeyle bu karar verildi? Yüksek performansı dolayısıyla görev süresi 1 sezon daha uzatılan bir hakem, bugün nasıl bir sebeple sezon ortasında liste dışı bırakıldı?

“Bugün yaşananlar, Türk futbolunda yaşananlara dair duyduğumuz kaygıların hiç de yersiz olmadığını hatta bu kaygılarımızın az bile kaldığını net bir şekilde göstermiştir.

“Türk futbolu böyle bir yönetim şeklini kesinlikle hak etmemektedir. Futbolumuzun bekası adına bu soruları soruyor; yaşanan bu krizin çözüme kavuşturulmasını, hem içerisinde bulunulan paradoksun giderilmesi hem de vicdanların rahatlaması adına ilgililerden gereken açıklamaları acilen talep ediyoruz.”

“Mete Kalkavan istifa etti”

MHK’nın kızağa çektiği isimler arasında yer almayan Mete Kalkavan’ın, sezonun geri kalanında görev yapacak hakemler arasında olmasına rağmen istifa ettiği ve kararını MHK’ya bildirdiği iddia edildi.

2013 yılında FIFA kokartı takan Mete Kalkavan’ın kardeşi Melis Kalkavan Erdoğan’ın Twitter hesabından yaptığı paylaşım da istifa iddialarını güçlendirdi.

Deniz Çoban: “Bu uygulamanın izahı olmadığını düşünüyorum”

Eski hakem Deniz Çoban, BeinSports yayınında gelişmeyi şu sözlerle değerlendirdi:

“Bu yapılan uygulamanın izahının olmadığını düşünüyorum… İzahı olsa bir açıklama duyardık. El çektirilen ve çektirilmeyen hakemlerle konuştum. Bu listenin kriterleri konusunda ortak bir noktaya varamadık. Performansı düşük olan da, yüksek olan da var listede.

“Çok uzun süre konuşulan ‘Baba-oğul ilişkisi yüzünden mi?’ diye düşündük. Cüneyt Çakır, Abdülkadir Bitigen, Bahattin Şimşek, Hakan Ceylan gibi isimler ‘Baba-Oğul ilişkisi yüzünden mi gitti?’ dedik. Ama baba-oğul ilişkisi olup devam edenler de var…”

Ömer Faruk Ünal: “5 kulüp, bir TFF yöneticisi ve bir MHK üyesi bu operasyonu yaptı”

Türkiye Gazetesi Yazarı Ömer Faruk Ünal bugün kaleme aldığı yazısında Süper Lig ve TFF 1. Lig’de maç verilmeyecek olan 11 hakemin listesini Süper Lig’den 3 kulüp, bir TFF yöneticisi ve MHK’dan bir üyenin hazırladığını iddia etti.

Ünal, bu kulüplerin Beşiktaş, Trabzonspor, Çaykur Rizespor; TFF yöneticisinin Servet Yardımcı ve MHK üyesinin de Ahmet Şahinbu olduğunu öne sürdü.

Ömer Faruk Ünal’ın yazısındaki konuya dair bölüm şöyle:

“Beşiktaş, Trabzonspor, Çaykur Rizespor, TFF yöneticisi Servet Yardımcı ve MHK Üyesi Ahmet Şahinbu listeyi hazırladı!

“Federasyonun açıkladığı listede isimlerin alfabetik olmayan düzensiz sıralaması bile, bu listeyi kulüplerin belirlediğini deşifre eder nitelikte.

“Önceki gün çok üst düzey iki TFF yöneticisiyle konuştum, en ufak bir imada bile bulunmadılar. Haberleri yoktu… Haftalardır yazdım ve söyledim; ligin genetiğini bozdular, hakemlerin kimyasını bozdular… Ve dün de Türk hakemliğinin on yıllarca kaos yaşamasına sebep olacak operasyonu çektiler!”

https://turkiyegazetesi.com.tr/spor/833880.aspx

Ahmet Talimciler: “Hakem açıklaması, naklen yayın ihalesi için mi?”

T24 yazarı Ahmet Talimciler, bugün (10 Mart) yazdığı yazıda hakemler hakkındaki kararın, devam etmekte olan Süper Lig’in naklen yayın ihalesi ile ilişkisi olup olmadığını gündeme getirdi.

Talimciler’in yazısındaki ilgili kısım şöyle:

“Hakem meselesinin asıl büyük sorunu gölgelediği kısmına gelince ise dün yaşanan gelişmeler, futbol kamuoyunun hakemlere odaklanırken naklen yayın ihalesinde istenilen bedelleri verme konusunda yayıncı kuruluşun devre dışı kaldığı gerçeğini bastırmış gibi gözükmektedir. Naklen yayın konusunda yaşanan kafa karışıklığı uzun bir zamandır sürmekteydi ve her ne hikmetse olayın asıl taraflarından bir tanesini oluşturan Kulüpler Birliğinden uzun bir zamandır hiç ama hiç ses çıkmıyordu! 2000-2001 sezonu ortasından itibaren Digitürk’ün naklen yayıncılığı gerçekleştirdiğini ve ilk etapta üç buçuk yıllığına 465 milyon dolarla ihaleyi kazandığını biliyoruz. Yirmi yıl sonra bu kez Türk lirasına dönüşen ihale bedelinin yıllık bazda hemen hemen aynı rakamlara denk geliyor olması karşısında, bu alanda en çok konuşması gereken kulüplerin sesinin hiç çıkmamasının arkasında futbol çıkarları değil siyaset ile kurdukları bağlantının etkisi söz konusudur. Uzun bir süredir kulüplerin, yayıncı kuruluş ile olan ihtilafları konusunda futbol federasyonu kulüplerden ziyade yayıncı kuruluşun devamı yönünde davranışlarda bulunmuş ve her fırsatta bu birlikteliği sürdürebilmeye gayret etmiştir. Şimdi ise gelinen noktada ilk olarak ihalenin hangi  şartlarda gerçekleştirildiği net bir biçimde belli değildir! İkinci olarak neden ısrarla beş yıllık bir satışın gerçekleştirilmeye çalışıldığı da soru işaretlerini içermektedir. Bir diğer önemli soru ise yayıncı kuruluş ve başta Saran grubu ile TRT olmak üzere herhangi bir kurumun yayın hakkını almaması durumunda ne gibi alternatiflerin olup olmadığının bilinmemesidir.

“Hakemlerin bir kısmının görevde bırakılmaları buna karşılık bir kısmının görevden el çektirilip kariyerlerinin bir bildiri ile sonlandırılması hiç de normal bir gelişme değildir ve buna yol açan etmenlerin neler olduğunun açıklanması gerekmektedir. Öte yandan ülke futbolunun sürmesinin en önemli ayaklarından bir tanesini oluşturan naklen yayın ihalesinin sessiz sedasız sürdürülmesini de unutmamalıyız. Bir türlü sonuca ulaştırılamamış olmasını da göz ardı etmemeli ve yaşananların etkisinin çok daha uzun bir periyotta kendisini hissettireceği gerçeğini de başta taraftarlar olmak üzere futbolun tüm sevenlerine bir kez daha hatırlatmalıyız. Futbol dünyamızda şimdilik hakemlerle başlayan hamlelerin arkası gelecek gibi gözüküyor, bu oyunun gerçek sahipleri taraftarlar olarak acaba gelen dalganın farkında mısınız?”

https://t24.com.tr/yazarlar/ahmet-talimciler/hakem-aciklamasi-naklen-yayin-ihalesi-icin-mi,34523

Hıncal Uluç: “Futbol Federasyonu derhal görevden alınmalı”

Sabah Gazetesi yazarı Hıncal Uluç, bugün kaleme aldığı yazısında (10 Mart) Türkiye Futbol Federasyonu’nun ‘derhal’ görevden alınması gerektiğini söyleyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulundu:

“(…)

“Ben, büyük bir şans, hayata futbolcu olarak başlamış, bu spora ilgi ve sevgisini her fırsatta göstermiş Başkan’dan bekliyorum Türk futbolunu cehennemden kurtaracak acil müdahaleyi..

“Nihat Özdemir Federasyonu tüm kurulları ile görevden alınmalı, yeni başkan ve kurulları, toplantıya davet edilecek genel kurul seçimlerini yapana dek, Türk futbolunu, Başkanlıkça atanacak, adına herkesin Şenes Erzik gibi, rahmetli Hasan Doğan gibi saygı duyduğu, bilgisine inanılan bir kayyum, bu garip, izahsız ve sadece kaos yaratıcı 13 hakem kararını da iptal ederek yönetmelidir.

“Tekrar ediyorum.. 1955’ten beri futbol izleyip yazan ve Mekteb-i Mülkiye’de hukuk ve yönetim okumuş olan Hıncal Uluç olarak diyorum ki..

“Başka çözüm yolu yoktur. Acele edilmezse gerisi kaos, gerisi Türk futbol takımlarının Avrupa’dan silinmesi olur.

“Bu gece Barcelona maçımız var. UEFA, rövanşı oynatmazsa şaşmam!.

“O UEFA ve o FIFA, Nihat Özdemir’i mi daha iyi tanır ve inanır, yoksa Cüneyt Çakır’ı mı, hele bir düşünün!.”

Eski hakem ve spor yorumcusu Ahmet Çakar da kararı sosyal medya hesabından değerlendirdi.

Çakar paylaşımlarında şu ifadeleri kullandı:

“Noldu Servet Yardımcı . Sözüm ona operasyon yapıyordun. Bak yaprak dökümü başladı.Mete Kalkavan da tetikçi olmamak için hakemliği bıraktı. Artık sen ve ortakların sahaya çıkar , hakemlik yaparsınız. Yazık bir de Türkiye yi UEFA da temsil ediyorsun….”

“Türk hakemlğinde artık emireri hakemler dönemi başlamıştır. Yani zorbey küçük, Ümit Öztürk ve ali şansalan hakemlik yapmaya devam edecekler ama dünya kupasına gidecek Cünyt çakır ve fırat aydınus tasfiye olacaklar öyle mi ?”

Davutoğlu: Futbolseverlerin zihnindeki soru işaretleri mutlaka giderilmeli

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“MHK’nin hakemler ile ilgili aldığı kararın gerekçesi bu kritik süreçte şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Futbolseverlerin zihnindeki soru işaretleri mutlaka giderilmelidir”

Murat Sancak, “FETÖ’cü hakemleri TFF temizlesin” demişti

Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak, 15 Şubat’ta yaptığı bir açıklamada, “Sayın Nihat Özdemir, hakemlerin içindeki FETÖ’cüleri temizle. Her kurumda, Emniyet’te, askeriyede, her yerde FETÖ’cüler var da hakemlerin içerisinde mi yok?” ifadelerini kullanmıştı.

https://serbestiyet.com/video-haber/video-haber-adana-demirspor-baskani-murat-sancak-sayin-nihat-ozdemir-hakemlerin-icindeki-fetoculeri-temizle-her-kurumda-emniyette-askeriyede-her-yerde-fetoculer-var-da-hakemlerin-icerisi-84143/

- Advertisment -