Ana SayfaHaberler‘Türkiye Raporu’nda Cumhur İttifakı için alarm verici sonuçlar

‘Türkiye Raporu’nda Cumhur İttifakı için alarm verici sonuçlar

İstanbul Ekonomi Araştırma’nın 15 günde bir yayımladığı Türkiye Raporu Araştırması, Nisan ayının ikinci yarısında toplumdaki hoşnutsuzlukların hızla arttığını gösteriyor. AK Parti ve MHP seçmenlerindeki memnuniyetsizliğin Mart’tan Nisan’a, bir ayda kaydettiği büyük artış Cumhur İttifakı için alarm verici nitelikte.

İstanbul Ekonomik Araştırma’nın her 15 günde bir hazırladığı Türkiye Raporu’nun Nisan ayının ikinci dönemini kapsayan çalışması yayımlandı. 19-21 Nisan tarihleri arasında Türkiye genelinde 12 ilde yaklaşık 1500 kişiyle yapılan anket çalışmalarına dayanan raporun ‘Ekonomi Yönetimi’, ‘Mutluluk Araştırması’, ‘Merkez Bankası Rezervleri’ ve ‘Salgın Yönetimi’ başlıkları çarpıcı veriler sunuyor.

Yüzde 74: Türkiye ekonomisi çok kötü/kötü durumda

Anket çalışmasına katılanların yüzde 74’ü Türkiye ekonomisinin çok kötü/kötü durumda olduğunu düşünüyor. Aynı araştırmanın Mart ayı sonuçlarında ise bu oran yüzde 66 idi. Sonuçlar siyasi parti tercihlerine göre değerlendirildiğinde de AK Parti seçmenlerinin yüzde 52’si ekonominin durumunun çok kötü/kötü olduğunu düşünüyor. AK Parti seçmeninde bir ay öncesinde bu oran yüzde 39 idi. Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP’ye oy verenler ise tabloyu daha da karanlık görüyor. MHP seçmenlerinin yüzde 65’i ekonomik tabloyla ilgili olumsuz kanaate sahip.

Ekonominin geleceğine yönelik beklentiler de oldukça karamsar. Katılımcıların yüzde 55’i önümüzdeki bir yıl içinde ekonominin olumsuz bir seyir izleyeceğini düşünüyor. AK Parti seçmenlerinin yüzde 33,4’ü, MHP seçmenlerinin ise 44,2’si ekonominin önümüzdeki bir yıl içinde daha kötü bir hale geleceğine inanıyor.

Mutsuzluk hızla artıyor

‘Mutluluk Araştırması’ sonuçları da ilginç verilere işaret ediyor. Buna göre toplumun yüzde 40’ı kendini mutlu hissederken yüzde 60’ı mutsuz ya da ne mutlu ne mutsuz hissediyor. TÜİK’in ‘Yaşam Memnuniyeti Araştırması’ kriterleri esas alınarak ilki Eylül 2020’de ikincisi ise Nisan 2021’de yapılan ‘Mutluluk Araştırması’na göre, Eylül 2020’de mutluluk oranı 1-10 arasında 5.45 olarak kaydedilmişken, bu ayki ankette bu oran 5.05’e düştü. Eylül 2020’de kendisini çok mutsuz hissedenlerin oranı yüzde 18 iken Nisan 2021’de bu oran yüzde 22’ye çıktı. Eylül 2020’de yüzde 16 olan çok mutluların oranı ise Nisan 2021’de yüzde 13’e düştü. ‘Mutluluk Araştırması’ siyasi parti tercihlerine göre değerlendirildiğine ise AK Parti seçmenlerinin yüzde 29,4’ü, MHP seçmenlerinin ise 28,3’ü kendisini mutsuz hissediyor. Nisan 2021’de AK Parti seçmenlerinin mutluluk ortalaması 5,99 olurken bu oran Eylül 2020’de 6,27 idi.

‘128 Milyar Dolar Nerede’ sorusu cevap bekliyor

‘128 Milyar Dolar Nerede?’ sloganıyla kamuoyunda bilinir hale gelen ‘Merkez Bankası Rezervleri Tartışması’ konusundaki sonuçlar da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhur İttifakı açısından iç açıcı değil. Katılımcıların yüzde 52’si ‘128 Milyar Dolar Nerede?’ kampanyasını doğru bulurken yüzde 28’i doğru bulmadığını belirtiyor. AK Parti seçmeninin yüzde 28’i, MHP seçmeninin ise yüzde 43,6’sı kampanyayı doğru buluyor. Katılımcıların yüzde 64’ü bu kampanyaya hükümet kanadından gelen açıklamaları tatmin edici bulmadığını belirtiyor. Açıklamaları tatmin edici bulmayanların oranı AK Parti ve MHP seçmenleri arasında da oldukça yüksek. AK Parti seçmenlerinin yüzde 40’ı, MHP seçmenlerinin ise yüzde 57’si açıklamaları tatmin edici bulmuyor.

Salgın yönetiminden AK Parti ve MHP seçmeni de memnun değil

‘Salgın Yönetimi Memnuniyeti’ başlıklı bölümde ise hükümetin sağlık, eğitim ve ekonomi alanlarında salgınla mücadelesinin ne ölçüde başarılı bulunduğu araştırıldı. Buna göre salgının sağlık boyutunun iyi yönetildiğini düşünenlerin oranı yüzde 45’te kalırken, kötü yönetildiğini düşünenlerin oranı yüzde 55 oldu. Salgın sırasında eğitimin kötü yönetildiğini düşünenlerin oranı yüzde 75, ekonominin kötü yönetildiğini düşünenlerin oranı yüzde 78 oldu.

AK Parti seçmeninin yüzde 35’i hükümetin sağlık yönetimini başarısız bulurken bu oran MHP seçmeninde 39,6’ya çıkıyor. Ekonomi yönetiminde AK Parti seçmeninde bu oran yüzde 58’e çıkarken, MHP seçmeninde yüzde 68’i buluyor. Eğitim alanında salgının iyi yönetilmediğini düşünenlerin oranı ise AK Parti seçmeninde yüzde 57, MHP seçmeninde yüzde 71,4.  

- Advertisment -