12 yıl önce Mavi Marmara olayıyla bozulan İsrail-Türkiye ilişkileri son dönemde ivme kazanırken, İsrail basını iki ülkenin yakın zamanda bir açıklama yaparak, ‘ilişkilerin tam anlamıyla normale döndüğünü ilan edeceğini’ açıklamıştı.
İsrail Başbakanı Yair Lapid’in ofisinden bugün (17 Ağustos) yapılan açıklamada, İsrail ve Türkiye’nin tam diplomatik ilişkileri yeniden kurmaya karar verdiklerini ve ilişkilerde istikrarlı bir iyileşmenin ardından karşılıklı olarak büyükelçiliklerin yeniden açılacağı ve büyükelçilerin atanacağı belirtildi.
Açıklamada, “İlişkilerin iyileştirilmesi, iki halk arasındaki bağların derinleşmesine, ekonomik, ticari ve kültürel bağların genişletilmesine ve bölgesel istikrarın güçlendirilmesine katkıda bulunacaktır” ifadeleri kullanıldı.
İsrail medyasında yer alan haberlere göre karar, İsrail Başbakanı Yair Lapid ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan bir telefon görüşmesi sonrasında duyuruldu. Gelişmeyi uluslararası haber ajansları ‘Son dakika’ olarak servis etti.
Çavuşoğlu: Bundan sonra isimleri belirleme süreci başlıyor
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Yeni hükümet göreve geldikten sonra İsrailde diyalog süreci başlamıştı. Sonuçta ilişkilerin normalleşmesi konusunda atacağımız adımlar içinde büyükelçileri atamak da vardı. Büyükelçilerin atanması konusunda çalışmaları başlattık diye açıklama yapmıştık. İsrailden de olumlu adım geldi. Türkiye olarak İsrail’e büyükelçi atama kararı aldık. Hayırlısı olsun. Bundan sonra isimlerin belirlenmesi süreci başlıyor” dedi.
Çavuşoğlu ayrıca “Filistin’in haklarını savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
İsrail Cumhurbaşkanı Herzog: “Ortadoğu’da iyi komşuluk ilişkileri ve ortaklık ruhu hepimiz için önemli”
Konuya ilişkin bir açıklama da İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’dan geldi. Herzog sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye ile tam diplomatik ilişkilerin yenilenmesini takdir ediyorum. Bu, geçtiğimiz yıl öncülük ettiğimiz ve daha fazla ekonomik ilişkileri, karşılıklı turizmi ve İsrail ve Türk halkları arasındaki dostluğu teşvik edecek önemli bir gelişme.”
“Ortadoğu’da iyi komşuluk ilişkileri ve ortaklık ruhu hepimiz için önemlidir. Bütün inançlara mensup insanlar -Müslümanlar, Yahudiler ve Hıristiyanlar- bir arada barış içinde yaşayabilirler ve yaşamak zorundadırlar.”