Ana SayfaANALİZLERANALİZ | “Cumhuriyetçi Parti” out, “Trump’ın Partisi” in

ANALİZ | “Cumhuriyetçi Parti” out, “Trump’ın Partisi” in

16 Ağustos Wyoming önseçimleriyle bir kez daha Cumhuriyetçi Parti’nin artık “Trump’ın Partisi” olduğu somutlanmış oldu. 6 Ocak Kongre baskını sonrasında düzenlenen azil oylamasında Trump’ın görevden alınması için oy kullanan 10 Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesinden 4’ü önseçimi kaybetti, 4’ü emekliye ayrıldı, sadece 2’si ön seçimde Trump’çı rakiplerini yenmeyi başardı. Cumhuriyetçi Parti artık Trump muhaliflerinin rahatça siyaset yapabilecekleri bir parti değil.

Ağustos’ta düzenlenen Wyoming ön seçimlerinde Trump’ın en büyük muhaliflerinden, 6 Ocak Kongre Baskını Komitesi’nde parti kararına rağmen görev alan, eski başkan yardımcısı Dick Cheney’nin kızı Liz Cheney, Trump’çı rakibine karşı büyük bir yenilgi aldı. Rakibi %66 oy alırken, Liz Cheney %29’da kaldı. Trump’ın ekibi, Liz Cheney’nin yenilmesi için Wyoming gibi küçük bir eyalette aylardır kampanya yapıyor, saha çalışması düzenliyor ve bağışları Trump’çı adaya yönlendiriyordu.

Trump, Kongre Baskını sonrasında kendisinin görevden alınması için oy kullanan ve seçim sonuçlarının hileli olmadığına inanan Cumhuriyetçilerden intikam alacağını açıklamış ve ön seçimde her birinin rakibini destekleyeceğini söylemişti. Trump’ın “cadı avı” başarıyla sonuçlandı. Kendisi aleyhine oy kullanan muhalif isimlerden oluşan 10 kişilik gruptan 4’ü ön seçimde Trump’çı rakiplerine karşı seçim kaybetti, 4’ü seçilememekten korktuğu için genç yaşta emekli oldu. Sadece iki isim başarıyla ön seçimi kazandı, ama Trump’ın desteği olmadan genel seçimi kazanıp kazanamayacakları meçhul.

Demokratlar da Michigan gibi bazı seçim bölgelerinde Trump’çı adaylara destek verdi, para bağışladı ve böylece Trump karşıtı bir aday yerine genel seçimde radikal sağcı bir adayla yarışıp seçimi almak gibi bir taktik geliştirdi. Bu tutum da oldukça sert bir şekilde eleştirildi.

Özet olarak, Cumhuriyetçi Parti, artık Trump muhaliflerinin rahatça siyaset yapabildiği ve siyasi konumlarını bu tutumlarına rağmen koruyabildikleri bir parti değil. “Trump’ın Partisi”nde her şeye rağmen hâlâ Trump etkin ve ona rağmen siyaset yapanların seçim kazanma, koltuklarını koruma şansları artık çok düşük.

- Advertisment -