Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Muharrem Baytemür, Türkiye’de Covid-19’dan ölenlerin yüzde 90’ından fazlasını iki aşısını olmayan kişilerin oluşturduğunu söyledi. Bu oranın dünyada da aynı olduğunu ifade eden Baytemür, muhtemel yeni bir pikte artık sokağa çıkma yasaklamalarının değil daha fazla insanın aşıya ikna edilmesinin önemli olacağını hatırlattı.
Cumhuriyet gazetesine konuşan Baytemür, “Vakalar 5 binin altına düşemedi. İki doz aşı olanların oranı da daha yeni yüzde 20’ye yükseldi. Aşılamanın çok daha hızlı ilerlemesi gerekiyor” dedi.
Türkiye Yunanistan olur mu?
Aşının hastalıktan ölümleri ve dolayısıyla salgını ortadan kaldırmadaki önemi ortaya çıktıkça, aşı olmayı reddedenlere karşı devletlerin alacağı pozisyon da giderek daha sert bir tartışmanın konusunu oluşturuyor.
Avrupa ülkelerinde “aşıya zorlama”da en sert adımları atan ülkelerden biri de Türkiye’nin komşusu Yunanistan.
DW’nin haberine göre aşı olmayan vatandaşlarına karşı baskıyı artıran Yunanistan hükümeti önceki gün (11 Temmuz) aldığı bir kararla aşı olmayanların bundan sonra yeme-içme hizmeti veren veya kültürel etkinlik yapılan iç mekânlara alınmayacağını açıkladı.
Ayrıca sağlık ve yaşlı bakımı alanlarında çalışanlara da aşı zorunluluğu getireceklerini söyleyen Başbakan Mitsotakis, bu kişilerin aşı olmamaları halinde ise açığa alınacaklarını açıkladı.
Aşı olmayanlara karşı geliştirdikleri yeni politikayı “Şu anda yoğun bakımdaki hastaların yüzde 99’u aşı olmayan kişiler” diyerek gerekçelendiren Mitsotakis, “Bazılarının davranışları yüzünden bu ülkeyi tekrar kapatmayacağız” dedi.