Ana SayfaHaberlerTürkiye’de yaşayan milyonlarca kişinin verileri bir internet sitesinde yayımlanıyor

Türkiye’de yaşayan milyonlarca kişinin verileri bir internet sitesinde yayımlanıyor

Türkiye'de yaşayan milyonlarca vatandaşın kişisel verilerinin bir internet sitesi üzerinden yayımlandığı ortaya çıktı. Siteye ücretsiz üye olan kişiler, burada istedikleri kişilerin aile, akraba, GSM bilgilerine ulaşabiliyor. Siteye “VIP” yani özel üye olanlar ise bunun yanında e-okul vesika, tapu, adres ve T.C. kimlik bilgilerini elde edebiliyor.

Bir internet sitesinde Türkiye’de yaşayan milyonlarca insanın kişisel verilerinin herkese açık biçimde yayımlamaya başladığı ortaya çıktı. Siteye ücretsiz üye olan kişiler, burada istedikleri kişilerin aile, akraba, GSM bilgilerine ulaşabiliyor. Siteye “VIP” yani özel üye olanlar ise bunun yanında e-okul vesika, tapu, adres ve T.C. kimlik bilgilerini elde edebiliyor.

DW Türkçe’ye konuşan siber hukuk uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, hayati öneme sahip kişisel verilerin daha güvenli korunması gerektiğini belirterek, “E-devlet gibi sistemler kullanılacaksa o zaman bu verilerin daha güvenli şekilde saklanması, açıkların giderilmesi gerekiyor. Şimdi bu sızıntıya neden olan kamu görevlilerin soruşturulmalı” dedi.

Konuyla ilgili halktv.com.tr’ye konuşan siber güvenlik uzmanı Mustafa Sansar da şunları söyledi:

“Yakın zaman önce YSK’nın verileri hacklendi. Yine Yemeksepeti’nde milyonlarca kişinin verileri hacklendi. Kimi durumlarda da kurumlar hacklendiklerinin farkına varamıyor. Bu bilgileri elde eden kişiler, bu verileri bir araya getirerek ya satıyor ya da kazanç amaçlı kullanıyor. 

Burada bilgileri yer alanlar için büyük sıkıntı oluşabilir. Örneğin, bir düşmanınız varsa adresinizi bulur. Sizin adınıza bir yerlere ihbarda bulunulabilir. Yine sizin adınıza alışveriş yapılabilir.”

- Advertisment -