Ana SayfaÖZEL HABERTürkiye’nin en absürt “tarihi” ve “kutsi” davaları

Türkiye’nin en absürt “tarihi” ve “kutsi” davaları

Celal Şengör, “Musa diye biri tarihte yok” dediği için ifadeye çağırıldı. Sezen Aksu da şarkısında Hz. Adem’e hakaretle suçlanmıştı. Stand-up'çı Emre Günsal, Atatürk, Mevlana ve Şemsi Tebrizi’ye hakaretten tutuklanmış, gazeteci Oktay Candemir’in evi padişahlarımızla dalga geçtiği için polis tarafından basılmıştı. En son Spotify’da müzik listelerine verilen isimlerden dolayı “din ve devlet büyüklerine hakaret” suçundan dava açıldı. Son zamanlarda açılan ve anlam verilemeyen hakaret davalarını derledik.

Son yıllardaki absürt ifade hürriyeti davalarından örnekler…


Komedyen Pınar Fidan, “Tuz-Biber” adlı stand up gösterisinde Madımak olayına gönderme yaparak “Alevilerin hepsini bir otele tıkıp yakabilirsin” ifadelerini kullandı.

Pınar, kendisinin de Alevi olduğunu belirtmesine ve ironi yaptığını söylemesine rağmen hakkında soruşturma açıldı.

Stand-up’çı Emre Günsal, Atatürk ve Mevlana hakkında şakaları sebebiyle tutuklandı

Stand-up’çı Emre Günsal’ın Atatürk, Mevlana, Şems Tebriz-i, Konya ve Konyalılar hakkında yaptığı şakalar sosyal medyada linç kampanyasına dönüşünce Emre Günsal tutuklandı.

“Padişahlara hakaret” gerekçesiyle ev baskını

Gazeteci Oktay Candemir, Diriliş Ertuğrul dizisine yönelik eleştirel bir tweet attığından dolayı “Kişinin hatırasına hakaret” suçlamasıyla evi basılarak gözaltına alındı.

Candemir, daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

metinyoksu on Twitter: "Gazeteci Oktay Candemir'in gözlatına alınmasına  neden olan tweeti Uyanış Selçuklu dizisi ile ilgili olduğu belirtildi.  Eleştirisi nedeni Candemir'e TCK 130 kapsamında "kişinin hatırasına hakaret  etmek" suçlaması yöneltildi ...

Sezen Aksu

Sezen Aksu, bir şarkısında Hz. Adem ve Hz. Havva’ya “cahil” ifadelerini kullandığı için hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

“Kaba ve argo kullanımına” ceza

Komedyen Hasan Can Kaya’nın Exxen’de yayınlanan “Konuşanlar“ isimli  programına Nihat Genç’in Twitter mesajının ardından RTÜK tarafından inceleme başlatıldı.

RTÜK “dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına yer verilemez.’ hükümlerinin ihlal edildiği gerekçesiyle Exxen’e idari para cezası ve katalogdan çıkarma müeyyidesi uyguladı.

Spotify’a “dini değerlere ve devlet büyüklerine hakaret”ten soruşturma açıldı

Dünyaca ünlü müzik ve podcast servisi Spotify’daki çalma listelerine verilen isimler nedeniyle CİMER‘e yapılan çok sayıda ihbar sonrası savcılık harekete geçti.

İstanbul başsavcılığı “dini değerlere ve devlet büyüklerine yönelik hakaret” gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Prof. Dr. Celal Şengör, “Musa diye biri tarihte yok” dedi, soruşturma açıldı

Celal Şengör, 23 Mayıs’ta katıldığı bir programda İbrahim ve Musa gibi peygamberlerin tarihte hiç var olmadıklarını iddia ettiği bir açıklamada bulunmuştu:

“Ben bunu saptamasını yapayım. O masal. Hocam masal o. Onların hepsi masal. İbrahim diye bir adamın yaşadığını malum değil. Bütün bu söylenen kişiler tarihte yok. Bunların hepsi o üç tane kutsal denen aslında… Hayır ama bu önemli Suriye din geleneği Mezopotamya din geleneğinden türemiş bir yan branştır. Bizim bugün İbrahimi, dinler dediğimiz işte Musevilik. Hristiyanlık arkasından İslam yani Musevilik’e bakıyorsun Musa peygamber diyorlar, o adamı da tarih bilmiyor. Yok öyle bir isim. Musevilerin kitabında bir Mısır’dan çıkış vardır meşhur. Yok öyle bir olay. Yani incelendi, yayınlandı. Yani hocanın söylediği Harran’ın menkıbevi tarihteki önemi anlatıyor.”

Celal Şengör’ün bu sözlerinden yaklaşık üç ay sonra Şengör’e soruşturma başlatıldı.  

Soruşturma başlatıldığını duyuran Şengör’ün avukatı Celal Ülgen, “Bu çağrı diğerlerinden elbette çok farklı bir anlam taşımakta. Bu kez bilimi yargılamak istiyorlar. Yıllar önce ortaçağın karanlığında Galilei‘yi yargılayan papazlar sonradan özür dilemek zorunda kalmışlardı.” dedi.

Sedef Kabaş, Çerkes atasözü söyledi, tutuklandı

Gazeteci Sedef Kabaş, katıldığı bir programda bir Çerkes atasözü olan “Öküz saraya çıkınca kral olmaz. Ama saray ahır olur.” ifadelerini kullandığı için “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklandı. Sedef Kabaş, 49 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi.

Alp Emeç, Sedef Kabaş’a destek tweet’i attığı için tutuklandı

İYİ Parti Gençlik Kolları’nda görevli olan Alp Emeç, gazeteci Sedef Kabaş’ın tutuklanmasına neden olan atasözünü sosyal medya hesabından paylaşıp sildiği için “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi.

20 yaşındaki Alp Emeç, 2 hafta tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi.

96 yaşındaki kadına Cumhurbaşkanına hakaretten dava açıldı

Urfa’da bir konteynerde yaşayan ve “Cezai ehliyeti yoktur” raporu bulunan 96 yaşındaki Aliye Yabansu hakkında 9 Ocak 2019’da rızası olmadan çekilen ve daha sonra rızası olmadan sosyal medya hesaplarından paylaşılan video ile ilgili “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla dava açıldı.

Gülşen

Şarkıcı Gülşen Bayraktar Çolakoğlu, konserinde “İmam hatipten mezun olmuş sapıklığı oradan geliyor” şakası yaptığı için 25 Ağustos’ta tutuklandı.

Avukatının yaptığı itiraz sonrası Gülşen, 29 Ağustos’ta ev hapsi şartıyla tahliye edildi.

SON DAKİKA | Ünlü şarkıcı Gülşen tahliye edildi! İlk açıklama... Gülşen'e ev hapsi kararı! - Günün Magazin Haberleri

Kılıçdaroğlu’nun “hanım kızımız” sözüne dava

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çevirmeni ile ilgili söylediği “Hanım kızımız” ifadesi hakkında Erdoğan’ın özel tercümanı Fatima Gülhan Kavakçı, kişilik haklarına hakaret edildiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun "hanım kızımız" dediği Erdoğan'ın özel  tercümanından suç duyurusu

- Advertisment -