Ana SayfaHaberlerDünyaTwitter, Uygurlarla ilgili paylaşımı sebebiyle Çin’in ABD Büyükelçiliği hesabını kapattı

Twitter, Uygurlarla ilgili paylaşımı sebebiyle Çin’in ABD Büyükelçiliği hesabını kapattı

Twitter, Amerika’daki Çin Büyükelçiliği’nin resmi hesabını, Pekin’in Uygurlara karşı uyguladığı baskıcı politikayı savunduğu gerekçesiyle engelledi. Twitter kullanımının yasak olduğu Çin’deki Pekin hükümeti, ABD merkezli şirketin kararını eleştirdi.

ABD’deki Çin Büyükelçiliği’nin @ChineseEmbinUS adlı resmi hesabında bu ayın başında paylaşılan bir mesajda, Uygur kadınların özgürlüklerine kavuşturulduğu, artık “bebek yapan makine” olmadıkları ileri sürülmüştü. Eleştirilere neden olan mesajda, Çin devleti destekli China Daily gazetesinde yayımlanan bir araştırmanın sonuçlarına da yer verilmişti.

Twitter engelleme için, bu hesaptan yapılan paylaşımın, kurumun “insanlık dışı söylemlere karşı geliştirdiği politikaya aykırı olmasını” gösterdi.

Çin kendini savundu

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Çinli yetkililerin Twitter’ın bu adımı nedeniyle şaşkınlığa uğradığı, büyükelçilik yetkililerinin “yanlış bilgilendirme” karşısında gerçeği aktarma sorumluluğunun olduğu ifade edildi.

Biden’ın konuya ilişkin düşünceleri merak konusu

Twitter’ın bu adımı, Eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, Çin’i Sincan bölgesindeki Uygurlara soykırım yapmakla suçlamasının ardından geldi. Görevi Trump’tan resmi olarak devralan yeni Başkan Joe Biden yönetimi konuyla ilgili sorulara henüz yanıt vermedi.

Çin’de Twitter kullanımı yasak

Çinli yetkililer, Çin’de kullanılması yasak olan Twitter’ı dünyaya propagandalarını ulaştırmak için bir araç olarak sıkça kullanıyor.

Kaynak: Voice of America

- Advertisment -