Ana SayfaVİDEO HABERUluslararası Ceza Mahkemesi savcısı, Netanyahu hakkında savaş suçu işlemekten tutuklama kararı istedi

Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı, Netanyahu hakkında savaş suçu işlemekten tutuklama kararı istedi

Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı Karim Khan, savaş suçu işledikleri iddiasıyla İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant, Hamas yöneticileri Yahya Sinwar, Muhammed Diab ve Ismail Haniye hakkında gözaltı kararı çıkardı. Biden’den savcıya tepki geldi: "Çok çirkin." Netanyahu: "Karar antisemitik."

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan; İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile Hamas liderleri Yahya Sinvar, Muhammed Deif ve İsmail Haniye için tutuklama emri çıkarılmasını istedi.

Khan, Netanyahu ile Gallant hakkındaki taleple ilgili olarak şu ifadelere yer verdi:

“İddia edilen insanlığa karşı suçların, Filistinli sivil nüfusa yönelik yaygın ve sistematik bir saldırının parçası olarak işlendiğini ileri sürüyoruz.

“Açlığın bir savaş yöntemi olarak kullanılmasının yanı sıra Gazze’deki sivil nüfusa yönelik diğer saldırılar ve toplu cezalandırmanın etkileri yaygın olarak bilinmektedir ve görüştüğümüz çok sayıda tanık tarafından da doğrulanmıştır. Bunlar yetersiz beslenme, susuzluk ile beraber bebekler, çocuklar ve kadınlar da dahil olmak üzere Filistin halkı arasında artan ölümleri kapsıyor.

“Gazze’nin bazı bölgelerinde kıtlık mevcut, diğer bölgelerde ise eli kulağında. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in iki aydan fazla bir süre önce de uyardığı gibi, ‘tamamen insan yapımı bir felaketin’ sonucu olarak, Gazze’de 1.1 milyon insan yıkıcı bir açlıkla karşı karşıya.”

Uluslararası Ceza Mahkemesi hakimlerinden oluşan bir kurul, Khan’ın tutuklama emri başvurusunu değerlendirecek.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kararına göre; Netanyahu, Roma Statüsü’ne taraf olan 124 ülkede gözaltına alınabilir.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, karara, “Savcı İsrail Başbakanı ile aynı anda Hamas’ın Nazi benzeri aşağılık canavarlarından söz ediyor; bu tarihi bir rezalet. Önde gelen ülkelerin dışişleri bakanlarıyla konuşup tutuklama emri çıksa bile bunu uygulamayacaklarını beyana çağıracağım” diye tepki gösterdi.

Biden: “İsrail ile Hamas arasında denklik yok”

ABD Başkanı Joe Biden, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“UCM savcısının İsrail liderlerine yönelik tutuklama emri başvurusu çok çirkin. Ve açık konuşayım: bu savcı ne ima ederse etsin, İsrail ile Hamas arasında hiçbir denklik yoktur. Güvenliğine yönelik tehditlere karşı her zaman İsrail’in yanında olacağız.

Netanyahu: “Üniversite kampüslerinden UCM’ye taşınan yeni bir antisemizm örneği”

Netanyahu, savcının başvurusu için şunları söyledi:

“Üniversite kampüslerinden UCM’ye taşınan yeni bir antisemizm örneği. UCM’nin, İsrail’in Hamas’ı devirmesini engellemeyeceğine söz veriyorum.

“”Hamas’ın canavarlarını dünyanın en ahlaklı ordusu İsrail askerleriyle karşılaştırmaya nasıl cüret edersiniz? Yeni antisemitizmin tam olarak budur.”

- Advertisment -