Ankara’daki AB zirvesinde Beştepe’de yaşadığı koltuk krizi üzerinden bir aydan fazla zaman geçti ama Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen büyük tartışmalara neden olan olayı unutamadı.
von der Leyen, konuyla ilgili ilkkez sosyal medya hesabından paylaşımlar yaptı.
AB Komisyon başkanının seri tweetleri şöyle:
“Türkiye ziyaretim kadınlara eşit muamele edilene dek gitmemiz gereken daha ne çok yol olduğunu gösterdi. Ama çoğu çok daha vahim olan öyle çok kadın hikayesi var ki fark edilmeden geçip giden. Bu hikayelerin anlatılmasını sağlamakla yükümlüyüz”
“Ankara’da, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi konusundaki derin endişelerimi yineledim. Bu korkunç bir sinyal. Yine de inandırıcı olmak için içeride harekete geçmemiz gerekiyor. Bazı AB ülkeleri hala onaylamadı. Bazıları bırakmayı düşünüyor. Bu kabul edilemez.”
“Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddeti çevrimiçi ve çevrimdışı olarak önlemek ve bunlarla mücadele etmek için yasaları masaya yatıracağız. Çünkü Avrupa’da kadınların ve kızların yeterince korunmasını sağlamalıyız. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris BM’de şunları söyledi: Kadının statüsü demokrasinin statüsüdür.”
“Puurs’taki Pfizer imalat tesislerini ziyaretimde BioNTech’in kurucusu ve çok güçlü bir kadın olan Özlem Türeci ile tanışma fırsatı buldum. Onun gibi kişilikler sayesinde aşılama kampanyamız gün be gün hız kazanıyor. Bugüne dek AB’de 129 milyon doz aşı yapıldı.”
“Ben en üst düzeyden bir siyasetçi olarak her zaman söz alıp sesimi duyurabilirim. Peki ya bu imkanı bulunmayan milyonlarca kadın ne olacak? Gezegenimizin her yerinde her gün kırılan, ama kendini savunamayan kadınlar. Biz onlar için haklarını savunmalıyız.”
Ursula von der Leyen: “İncindim ve kendimi yalnız hissettim”
Euronews’te yer alan habere göre ise Charles Michel ile Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda 25 Mart’ta yapılan AB Liderler Zirvesi’nin sonuçları ve protokol olayıyla gündeme gelen 6 Nisan’daki Türkiye ziyaretleri hakkında milletvekillerine bilgi verdi.
Sözlerine, “Avrupa Komisyonu’nun ilk kadın başkanı olduğunu” hatırlatarak başlayan Leyen, buna rağmen Ankara’da kendisine uygun bir muamele görmediğini söyledi.
Leyen, “Takım elbiseli ve kravatlı olsaydım bunlar olur muydu? Önceki toplantıların görüntülerinde sandalye eksikliği göremedim. Bu görüntülerde kadın da göremedim. Bu meclisin özellikle kadın üyeleri de geçmişte benzer şeyler yaşamıştır. Nasıl hissettiğimi çok iyi bildiğinizden eminim. Ben incindim, bir kadın ve Avrupalı olarak kendimi yalnız hissettim” diye konuştu.
Kameraların bu olayı çekmesi sebebiyle tüm dünyada geniş yankı bulduğunu ifade eden Leyen, “Ancak dünyadaki birçok kadın benim gibi şanslı değil. Pandemi sürecinde birçok kadın ve çocuk şiddet mağduru olmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
Michel ise sandalyesini o esnada Von der Leyen’e bırakması gerektiğini belirterek, “Türkiye ile 27 üyeli Avrupa Birliği arasında ilişkiler gittikçe kötüleşiyor. Böyle davranarak, daha da büyük bir krize yol açmak istemedim.” ifadelerini kullandı.
Kamuoyu önünde konuyla ilgili birkaç kez özür dilediğinin altını çizen Michel, “Michel, ” Leyen ve ben, böyle bir olayın bir daha yaşanmaması için söz verdik ve protokol ile diplomasi ekiplerimize bunun için gerekli talimatları verdik. Bu görüntülerin birçok kadını gücendirdiğini anlıyorum. Burada kadınlara ve cinsiyet eşitliğine olan tam ve mutlak desteğimi tekrar teyit ediyorum” diye konuştu.