Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı “Bolle Jos” (Tombul Jos) lakaplı Joseph Johannes Leijdekkers liderliğindeki uyuşturucu kartelinin Türkiye’de yakalanan yönetici ve üyelerinin yargılandığı davanın 15 tutuklu sanığının tümünü tahliye eden İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Oktay Açar ve mahkeme üyeleri Arzu A. ile Veysi G., HSK tarafından açığa alınmıştı.
Savcılığın itirazı sonucu İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye edilen sanıklardan 7’si hakkında yeniden tutuklama kararı verdi. Ancak tahliye edilen tüm sanıkların firar ettiği ortaya çıktı.
Açığa alınan hakimler hakkında HSK müfettişlerinin hazırladığı raporda, meslekten ihraç edilmeleri talep edildi. Raporda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na mail yoluyla gelen, mahkeme başkanının tahliye kararları için çetenin Türkiye ayağını yönetmekle suçlanan sanık Abdullah Alp Üstün’le 730 bin dolara anlaştığı iddiasına yer verildi.
“Yedi sülalemi araştırsınlar”
Halk TV’den İsmail Saymaz, açığa alınan mahkeme başkanı Oktay Açar’la yaptığı görüşmeyi yazdı. Saymaz’ın soruları ve Açar’ın cevapları şöyle.
Açığa alındınız. Hakkınızda ihraç cezası istenebilir.
50’den fazla örgütlü uyuşturucu dosyasına baktım. Çoğu istinaf ve Yargıtay’dan onandı, geldi. Bir bu dosyada mı hata yaptım? Anlayamıyorum.
Neden tahliye kararı verdiniz?
Dosyadaki bilgilere göre değerlendirdik. Hukuka aykırı bir karar vermedim. Malvarlığım belli, araştırsınlar. Bir arabam, bir evim var. Meslekten kazandığım parayla çocuklarımı okuttum. Yedi sülalemi araştırsınlar. Bu çok büyük bir iftira.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ulaşan ihbarda çeteyle tahliye için 720 bin dolara anlaşıldığı iddia ediliyor.
İftira, öyle bir şey yok. Ben odama avukatları almam. Sadece iki gün önce bir avukat geldi. Adını bile sormadım. “Bodrum’da müvekkilim var, buraya naklini istiyorum” dedi. “Mümkün değil, SEGBİS’le alacağız” dedi. “Prof. Köksal Bayraktar’ın bilimsel görüşünü sunacağım” dedi. “Mübaşire ver” dedim. Odada korumam ve mübaşir vardı. Bir iki dakika söyleyeceğini söyledi, çıktı, gitti. Herhangi bir görüşmem yok. Bu nereden çıkıyor, anlamıyorum.
33 yıllık hakimim. Bu mahkemede altı yıldan beri görev yapıyorum. Bir sürü örgütlü dosyaya baktım. Ben her dosyayı okuyarak çıkarım, okumadan çıkmam. Meslek için gecemi gündüzüme kattım. Çok ağır bir itham olarak görüyorum.
15 tutuklunun hepsini bıraktınız değil mi?
Evet. Zaten iki üç gün sonra itiraz edildi. Sekizinin tutuklanması talebi reddedildi. Bir kısmı zaten Belçika, Almanya ve Hollanda ile iade yargılamasından ötürü tutuklu. Birisi hakkında ev hapsi, diğerleri için yurt dışına çıkış yasağı koyduk. Beklemeden yazdık gerekli yerlere. Malları üzerindeki tedbir sürüyor.
Nasıl kaçtılar?
Bilgim yok. Yurt içindeler mi, yurt dışındalar mı, bilmiyorum.
Ne düşünüyorsunuz?
Müfettişler ifademizi henüz almadı. Açıktayız. Çok üzgünüm. Kendimi iyi hissetmiyorum. Böyle bir haksızlık nasıl olur diye düşünüyorum. İnşallah sonu hayrolur.
Yerlikaya “Gri Liste’den çıkışın kilometre taşlarından” demişti
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Leijdekkers operasyonunu Türkiye’nin Gri Liste’den çıkması amacıyla FATF’la yapılan görüşmede örnek vaka olarak sunduklarını anlatmıştı. Yerlikaya, FATF heyetinin operasyon için “Takdire şayan. Kısa sürede neticelendirilmiş örnek vaka” dediğini söylemişti.