Ana SayfaHaberlerEkonomiVİDEO HABER | Bumerang gençleri

VİDEO HABER | Bumerang gençleri

Üniversite sonrası aile evinden çıkıp kendi hayatlarını kuran gençlerin bir bölümü ekonomik krizin getirdiği zorluklarla baş edemeyip aile evlerine geri dönüyor. Bir süre tek başına hayatı deneyimlemeye çalışan bu gençler ne gibi zorluklar yaşadı ve nelerden vazgeçti? Aile evine dönmek onlara neler hissettiriyor? Gelecek planları neler? Euronews, Türkiye'de bu deneyimi yaşayan gençlerle konuştu…

Giderek ağırlaşan ekonomik kriz, ilk bakışta görülenlerin yanı sıra, henüz kamuoyunun gündemine girememiş başka sıkıntılar da ortaya çıkartıyor. Yavaş yavaş haber başlıkları haline gelmeye başlayan bu sıkıntılar arasında yeni evliliklerin azalması ve düğün salonlarının bu yaz boş kalacağı; yaz sonunda büyük şehirlere gelecek olan üniversite öğrencilerinin ev bulmalarının imkânsız olacağı; anne-baba evinden çıkıp yeni bir hayat kurduktan sonra hayatlarını sürdüremeyip geri dönen gençler gibi konular öne çıkıyor.

Euronews, ‘bumerang kuşağı’ adı verilen bu gençlerden üçüyle konuşarak hikâyelerini bir videoda topladı.

Bumerang, Avustralya yerlilerinin dilinden gelen bir isim; akasya, okaliptüs gibi sert ağaçların geniş çatallı dallarından yontulup kılıç keskinliği verilmiş kıvrık sopa biçiminde bir tür av aracı, silah. Özelliği, atıldıktan sonra geri dönebilen bir mekanizmaya sahip olması… Anne-baba evlerini terk ettikten sonra yeniden o evlere dönen gençler için kullanılmasının nedeni bu.

Euronews, videonun sunumunda şöyle diyor:

“Batı dünyasının en hızlı büyüyen sorunlarından biri ‘bumerang’ nesli. Bu terim, ekonomik olarak bağımsızlığını kazandıktan bir süre sonra, yaşam maliyetlerini kaldıramayıp ebeveynlerinin yanına dönen gençler için kullanılıyor.

“Yani bumerang neslin varolmasının en temel nedeni ekonomik zorluk ve iş hayatına adapte olamaması.

“Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 Nisan ayı rakamlarına göre 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 20,7. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 17,7 ve kadınlarda yüzde 26,5 olarak tahmin edildi.

“Bir süredir Türkiye’de kendisini derinden hissettiren ekonomik krizle birlikte pek çok genç kendi başına kurduğu hayattan vazgeçmek zorunda kaldı. Özellikle işsizlik, yaşam maliyetlerinin fazlalığı ve barınamama sorunu gençleri yeniden aileleriyle aynı evi paylaşmaya itti.

“Peki, üniversite sonrası bir süre tek başına hayatı deneyimlemeye çalışan bu gençler ne gibi zorluklar yaşadı ve nelerden vazgeçti? Aile evine dönmek onlara neler hissettiriyor? Gelecek planları neler?”

- Advertisment -