Ana SayfaHaberlerDünyaWashington Post: Türkiye yapımı SİHA’lar Etiyopya’da sivilleri vurdu

Washington Post: Türkiye yapımı SİHA’lar Etiyopya’da sivilleri vurdu

Washington Post, geçtiğimiz ay Etiyopya ordusunun 59 sivilin hayatını kaybetmesine neden olan sivil kampa saldırısında Türkiye yapımı SİHA’ların kullanıldığını iddia etti. Saldırı sonrası bulunan mühimmat parçalarının Roketsan yapımı MAM-L mühimmatlarıyla uyuştuğu öne sürülen haberde, MAM-L’lerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın yöneticisi olduğu Baykar tarafından üretilen Bayraktar TB2 SİHA’larında kullanıldığına dikkat çekildi. Hükümete yakın medya Etiyopya’da devam eden iç savaşta Etiyopya devlet güçlerinin Bayraktar TB2 SİHA’ları kullandığını duyuran coşkulu haberler yapmıştı.

Washington Post, geçtiğimiz ay iç savaşın devam ettiği Etiyopya’da 59 sivilin ölümüne neden olan sivil kampın bombalanmasında Türkiye yapımı SİHA’ların kullanıldığını iddia etti.

7 Ocak’ta gerçekleşen saldırıda, 2020 Kasım’ından beri Etiyopya devlet güçleri ve Etiyopya’nın Tigray bölgesindeki Tigray Halk Kurtuluş Ordusu (TPLF) arasında devam eden iç savaş nedeniyle yaşadıkları Batı Tigray bölgesinden ayrılmak zorunda kalan sivillerin yaşadığı bir kampın bombalanması sonucu en az 59 kişi hayatını kaybetmiş, aralarında çocukların da bulunduğu 30’un üzerinde insan yaralanmıştı.

Mühimmat parçaları Roketsan tarafından üretilen MAM-L’lere mi ait?

Washington Post, saldırı sonrasında yardım görevlileri tarafından bulunan silah ve patlayıcı kalıntılarının, Türkiye yapımı MAM-L mühimmatlarıyla eşleşen iç bileşenler ve vida konfigürasyonlarına sahip olduğunu iddia etti. Haberde MAM-L mühimmatlarının, Etiyopya’da kullanıldığı iddia edilen Bayraktar TB2 SİHA’larıyla da uyumlu olduğuna dikkat çekildi.

Haberde görüşü yayımlanan Uluslararası Af Örgütü kriz danışmanı, eski mühimmat imha uzmanı Brian Castner, SİHA’lardan atılan mühimmatlarda her üreticinin kanatları mühimmatın gövdesine takmak için farklı vida konfigürasyonları kullandığını ve Roketsan tarafından üretilen MAM-L’lerin 4 vidalı bir modeli olduğunu belirtiyor.   

Washington Post, 7 Ocak saldırısından sonra bulunan bir mühimmat parçasına ait olduğu belirtilen bir fotoğrafı, Roketsan’ın internet sitesinde yer alan bir MAM-L tanıtım resmiyle birlikte yayımlayarak, her ikisinde de bulunan 4 vidalı konfigürasyonu işaretledi.

Solda: Washington Post’un yayımladığı, saldırının ardından bulunduğu iddia edilen mühimmat parçası. Sağda: Roketsan’ın internet sitesinde yer alan MAM-L mühimmatlarının tanıtım resimlerinden biri.

Washington Post, Türkiye hükümetinden ve SİHA üreticisinden Türkiye yapımı SİHA’ların Etiyopya’daki çatışmalarda kullanıldığıyla ilgili iddialar hakkında ilettikleri sorulara yanıt alamadığını yazdı.

Etiyopya’da MAM-L’lerin bulunduğu daha önce de gündeme gelmişti.

The Guardian, 4 Kasım tarihli haberinde TPLF milisleri tarafından bulunan bir mühimmat parçasının Türkiye yapımı olduğu iddiasına, akademisyen ve gazeteci Martin Plaut’un incelemesini kaynak göstermişti.

Plaut, fotoğrafını da yayımladığı parçanın üzerinde “MAM-L” ifadesinin yazdığını ve bunun Roketsan tarafından üretilen “Mini Akıllı Mühimmat”ların kısaltması olduğunu düşündüğünü yazmıştı.

https://eritreahub.org/ethiopia-the-drone-identification-plate-pointing-to-turkish-drones-being-used-in-tigray

The Guardian’ın kaynak gösterdiği gazeteci Martin Plaut’un yazısında yer alan mühimmat fotoğrafı.

Türkiye’nin Etiyopya’ya SİHA sattığı iddiaları

Uluslararası basında, Türkiye’nin Etiyopya’ya Bayraktar TB2 SİHA’sı sattığı iddiaları dönem dönem gündeme geliyor. Fakat Türkiye hükümetinden konuyla ilgili henüz hiçbir açıklama yapılmadı.

Geçtiğimiz ay Yeni Şafak, Akşam, Yeni Akit gibi hükümete yakın medya organlarının internet sitelerinde; Etiyopya iç savaşında Bayraktar SİHA’larının kullanıldığını, hükümet güçlerinin bu sayede isyancılara karşı üstünlük kurduğunu duyuran haberler çıkmıştı.

Yeni Şafak, Etiyopya’daki Bayraktar SİHA’larını duyuran haberini kaldırmıştı

Yeni Şafak’ın haberi sosyal medyada Tigray destekçisi hesaplar tarafından çokça paylaşılmış ve Türkiye’nin Etiyopya iç savaşında Etiyopya devletine SİHA sattığı iddialarının doğrulanması olarak sunulmuştu.

Habere, Anadolu Ajansı Afrika masasından Tufan Aktaş sosyal medya hesabından tepki göstererek, “Türkiye, SİHA sattık dedi mi? Velev ki sattı (rakamlar buna işaret ediyor), sırf tribünlere oynamak için o ülkede yaşayan ya da gitmeyi planlayan Türklerin hayatını riske atıyor, karşı grubu kışkırtıyorsunuz. Onlar barışır, peki siz bir daha nasıl gireceksiniz o ülkeye?” demişti.

Aktaş, paylaşımına yorum yapan bir başka sosyal medya kullanıcısına verdiği yanıtta da “Hayır, neden uluslararası medya Çinlileri, Rusları manşet yapmıyor. Onlar silah satmıyor mu? Bizimkiler kopyala yapıştır. Arkadaş adamlar bilerek Türkiye’yi harcatmaya çalışıyor. SİHA sivilleri vurdu… Kim sattı Türkiye. Hadi bakalım…” demişti.

Yeni Şafak tepkiler üzerine haberi internet sitesinden ve sosyal medya hesabından kaldırmıştı.

- Advertisment -