Ana SayfaHaberlerGündem‘Yağma’ konusunda anlaşamıyorlar: Erdoğan’a göre OHAL’i gerektirecek kadar ‘yaygın’, Soylu’ya göre ‘münferit…’

‘Yağma’ konusunda anlaşamıyorlar: Erdoğan’a göre OHAL’i gerektirecek kadar ‘yaygın’, Soylu’ya göre ‘münferit…’

Soylu (8 Şubat): “1-2 münferit küçük olay dışında bir yağma olayı yok. Bunları büyüterek yönetilemezlik algısı yaratmak yanlış”; Erdoğan (9 Şubat, 13.30): “Maalesef marketlere, AVM’lere yağma girişimleri oluyor, OHAL ile bunlara müdahale imkânımız olacak”; Soylu (9 Şubat, 23.33): “Normal hayatın içerisinde nasıl hırsızlık işleri, asayiş işleri varsa bu dönemde de olabilir. Ama bir güvensizlik algısı oluşturup, bu milletin bütün değerleri ve kodlarıyla oynamak elbette ki yanlıştır”; Erdoğan (10 Şubat, 17:23): “OHAL’i çıkarttık mı, çıkarttık. Neden? Bazı yerlerde soygunlar oluyor.”

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından, 10 ili kapsayan bölgede deprem sonrası arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor.

Bu çalışmalar sürerken bölgeden çeşitli yağma iddiaları ve görüntüleri geliyor. Günlerdir yeterli erzaka ve kalacak yere ulaşamayan pek çok insan, çoğunlukla temel ihtiyaçlarını gidermek üzere bölgedeki dükkânlara girerek ihtiyaçlarını temin ediyor.  

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yağma iddialarına ilişkin açıklamalarında 180 derece fark olması dikkat çekiyor.

Bakan Soylu, önceki gün (8 Şubat) yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bazı yerlerde yağma yaşandığına dair haberler söz konusu. 1-2 münferit küçük olay var yaşanan, onlar da hemen tespit edildiler. Türkiye’de böyle bir şey söz konusu değildir. Böyle bir olay da söz konusu değildir. Ancak bütün bunları büyütmek, bir yönetilemezlik algısı ortaya koymak, hele ki bu dönemde bize karşı değil halkımıza karşı yapılabilecek önemli bir yanlıştır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise dün (9 Şubat, 13:30) Adıyaman’da yaptığı açıklamada, Bakan Soylu’nun sözlerinin tersi istikamette ifadeler kullandı:

“Maalesef marketlere, AVM’lere yağmalama çalışmaları oluyor. Bu yağmalama çalışmalarına, gayretlerine de OHAL ile müdahale etme imkânını devlet parlamentodan bu yetkiyi alarak yakalayacaktır.”

Erdoğan’ın bu açıklamalarının ardından Süleyman Soylu aynı günün akşamı (9 Şubat, 23:33) yağma iddialarına dair bir açıklama daha yaptı. Soylu, bu yöndeki iddiaların abartılı olduğunda ısrar etti:

“Yağma yapılıyor deniyor. Aziz milletim, biz her ihbara gidiyoruz. Yüzde 99,9’u asılsız ihbar. Asılsız ihbar olmasının temel sebebi, vatandaş bazen evinin korunmasını istiyor, bazen kendi evinden bir şey alıyor ama başkası aldı diyor. Burada bir ayakkabı mağazası var, 4 gündür tek bir camı kırılıp içinden bir şey alınmış değil. Normal hayatın içerisinde nasıl hırsızlık işleri, asayiş işleri varsa bu dönemde de olabilir. Ama bir güvensizlik algısı oluşturup, bu milletin bütün değerleri ve kodlarıyla oynamak elbette ki yanlıştır.”

Soylu’ya ‘cevap’ bugün (10 Şubat, 17:23) yine Erdoğan’dan geldi:

“OHAL’i çıkarttık mı, çıkarttık. Neden? Bazı yerlerde soygunlar oluyor. Marketler soyuluyor. Düşünün, bu millet harama hiçbir zaman tevessül etmez. O marketlerin sahiplerine müracaat etseler, onlar zaten ne var ne yoksa her şeyi seferber ederler.”

Öte yandan, depremin ilk gününden bu yana Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hiç yan yana gelmemesi ve birlikte gözükmemesi de dikkat çekiyor.

- Advertisment -