Ana SayfaHaberlerİktidar bastırdı, Yargıtay diğer adayı seçti. Yeni başkan Ömer Kerkez: “Türk yargısı...

İktidar bastırdı, Yargıtay diğer adayı seçti. Yeni başkan Ömer Kerkez: “Türk yargısı tarafsızlık ve adalet duygusunu yüreğine kazımış hakim ve savcıların sırtında yükselecektir”

Yargıtay’da haftalardır seçilemeyen başkan bugün seçildi. MHP’ye yakın olduğu iddia edilen 3. Ceza Dairesi Başkanı’nın lehine çekildiği, iktidarın desteklediği iddia edilen mevcut Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, 103 oyda kalırken; 193 oy alan 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez Yargıtay Başkanı oldu. Kerkes görevi teslim alırken dikkat çekici mesajlar verdi: “Türk yargısı; insan haklarına saygı, temel hak ve özgürlüklere saygı, fikrini aklına, bağımsızlığın gücünü kararına, tarafsızlık ve adalet duygusunu yüreğine kazımış gerçek hakim ve savcıların sırtında yükselecektir” diye konuştu.”

Yargıtay Başkanlığı için yapılan seçimde, 37’nci turda Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez seçildi. Kerkez dört yıl görev yapacak. 

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle, 25 Mart’tan bu yana Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca başkanlık seçimi yapıldı.

35’inci tur seçiminin ardından dikkat çeken bir gelişme yaşanmış; Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararını uygulamayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin başkanı Muhsin Şentürk, adaylıktan Akarca lehine çekilerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na aday olmuştu. Şentürk, dün (13 Mayıs) Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı seçiminde 77 oy alarak ikinci oldu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önüne gidecek beş isim arasına girdi.

Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nda dün yapılan Yargıtay Başkanlığı seçiminin 36’ıncı turunda Akarca 111 oy, Yargıtay 3’üncü Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez ise 169 oy almıştı. 

Bugün yapılan 37. tur seçiminde Akarca 103, Kerkez 193 oy aldı. 8’i boş olan oyların 20’si geçersiz sayıldı.

Akarca: “Basının, kamuoyunun önünde bu kadar sürüncemede kalmasından ciddi anlamda rahatsızlık duyuyordum

Yeni başkan Kerkez için Yargıtay Konferans Salonu’nda ‘mazbata takdimi ve cübbe giyme töreni’ düzenlendi. Kerkez’e mazbatasını Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Hukuk Genel Kurulu Başkanı Adem Albayrak takdim etti. Kerkez’e cübbesini ise Akarca giydirdi.

Törende konuşan Akarca, Kerkez’i tebrik ederek şunları söyledi:

“Yüce Genel Kurulun seçim süreci içinde şahsıma göstermiş olduğu teveccüh nedeniyle şükranlarımı arz ediyorum. Oy versin vermesin herkese çok teşekkür ediyorum. Seçimin bitmiş olmasıyla birlikte her şeyin üstüne bir sünger çekilir ve yeni bir sayfa açılır ve bu yeni sayfada da hiçbir kırgınlığa yer verilmez. Ben burada hiç kimseye kırgın değilim. Yüce Genel Kurul’un teveccühü, takdiri başımızın üstünde.

“Basının, kamuoyunun önünde bu kadar sürüncemede kalmasından ciddi anlamda rahatsızlık duyuyordum. Bugün itibariyle rahatladım. Bugün itibariyle bu iş sona erdi.

Kerkez: “Bizden kaynaklı sorunları çözmemiz gerekiyor”

Kerkez de konuşmasında, “Bugün sizlerle beraber, hep birlikte yargımız için, Yargıtayımız için ne yapılması gerekiyorsa bunlara bakacağız. Başka hiçbir şeyle uğraşmaya zamanımız da yok, enerjimiz de yok” dedi.

Yargıtay’ın onurunu ve itibarını korumak için elinden geleni yapacağını söyleyen Kerkez, son süreçte yargı organlarının ve Yargıtay’ın sürekli tartışılır hale geldiğini hatırlatarak şunları söyledi:

“Bu olumsuz tartışmaların en azından bizden kaynaklı sorunlarını mutlaka bir an önce çözmemiz gerekiyor. Biz yargı için zaten büyük fedakarlıklarla görev yapıyoruz. Bunu hiç esirgemeden sonuna kadar devam ettirmemiz gerekiyor. Bu ülkemiz için, yargımız için çok çok önem vereceğim bir durum.”

“Türk yargısı; insan haklarına saygı, temel hak ve özgürlüklere saygı, fikrini aklına, bağımsızlığın gücünü kararına, tarafsızlık ve adalet duygusunu yüreğine kazımış gerçek hakim ve savcıların sırtında yükselecektir.”

Ömer Kerkez kimdir?

Ömer Kerkez, 01.07.1966 tarihinde Antakya’da doğdu. Antakya Lisesi’ni bitirdi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1988 yılında mezun olduktan sonra askerliğini Trabzon’da yaptı.

Hatay hakim/savcı adayı olarak mesleğe başladı; sırasıyla Elbistan, Kozluk, Erzin Cumhuriyet Savcılığı, Adalet Bakanlığı’nda Tetkik Hakimliği, Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı, Genel Müdürlük ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. Evli ve 3 çocuk babası.

05.07.2017 tarihinde Yargıtay Üyeliği’ne seçilmiş olup, Üçüncü Hukuk Dairesi Üyesi olarak görevini sürdürmekte iken, 14.02.2023 tarihinde Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca yapılan seçim sonucunda Yargıtay Üçüncü Hukuk Dairesi Başkanlığı’na seçildi.

- Advertisment -