Ana SayfaHaberlerKarne notlarıyla çocukları yargılamayın

Karne notlarıyla çocukları yargılamayın

 

Okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim alan yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen 2016-2017 eğitim öğretim yılının birinci yarılını tamamladı. Bugün karne alan öğrenciler 23 Ocak-3 Şubat arasında tatil yapacak. Eğitim öğretim yılının ikinci dönemi ise 6 Şubat Pazartesi başlayacak.

 

Bakan Yılmaz: Tatilde ödev yok 

 

Birinci yarıyıl kapanış töreni Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın katılımıyla Ankara Fen Lisesi'nde gercekleştirildi. 12-A Sınıfı öğrencileri karnelerini Bakan Yılmaz’ın elinden aldı. Öğretmenlere ödev verilmemesi konusunda tekrar uyarıda bulunan Yılmaz, "Hem özel hem devlet okullarında öğrencilerimizin hiçbirisine ödev verilmeyecek. Onun yerine öğrencilerimiz sanatsal, kültürel ve sosyal yönde gelişimlerini sağlayacak aktivitelere yönlendirilebilir. Tatil dönüşü de derste üç dakika içinde yaptıklarını anlatabilsin, diyoruz" diye konuştu.

 

Uzmanlar da  çocukların karne notlarına göre yargılanmaması, başka öğrencilerle kıyaslanmaması gerektiğini vurguluyor. Dicle Üniversitesi (DÜ) Psikolojik ve Sosyal Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özlem Tolan, her çocuğun başarı durumunun aynı olmadığını anlatıyor. Tolan, ebeveynlerin aşağılamadan, azarlamadan ve onlara psikolojik şiddet uygulamadan, başarılı oldukları dersler için çocuklarını takdir etmeleri gerektiğini belirterek, ailelerin öğrencilerin başarısız oldukları dersler ve alanlar için de çözüm odaklı yaklaşmalarının önemini vurguluyor:

 

"Çocuğunuzu kıyaslamayın"

 

"'Sen tembelsin, sen yapamıyorsun, sorumsuzsun' gibi sözler söylemesi çocuklarda öz güven kaybına ve travmalara yol açıyor. Öğrenme güçlükleri, dikkat eksikliği ya da yaşanılan ağır stresli bir olay karşısında verdiği duygusal tepkilerle çocuk başarısız olabilir. Zorlandığımız durumlarda lütfen bir uzman desteği alalım. Çocuğumuzu her haliyle kabul etmeli, bunu ona yansıtmalıyız. Anne babalar çocuklarını asla başka çocuklar ile kıyaslamasın. Bu, öz güven kaybına ve çocukların kendisini değersiz görmesine yol açar. Karnesinde zayıf olan çocuklar da tatili hak ediyor. Karne notu çocuğun o dönem işlenen derslerdeki başarısını gösteriyor. Bu genel durum olarak algılanmamalı."

 

Tolan, 15 günlük zaman diliminde ailelere çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmelerini de tavsiye etti. 

 

Kaynak: AA

- Advertisment -