Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaklaşık bin uzman ile bir yıldır üzerinde çalıştığı müfredat değişikliğinde sona yaklaşıldı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni müfredatın taslağını Ankara’da basın toplantısıyla açıkladı. Taslakta 53 farklı dersin müfredatı yer alıyor. Programın ayrıntılarına mufredat.meb.gov.tr adresinden ulaşılabilecek. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve seçmeli derslerin müfredatları önümüzdeki günlerde açıklanacak.
Bakan Yılmaz, yeni müfredatla amaçlarının öğrencilere öğrenmeyi öğretmek olduğunu belirterek "Girişimci, inisiyatif alan öğrenciyi hedefliyoruz. Öğrencilerimizin kendine özgüveni olsun istiyoruz. Özgüvenleri olsun ki, çağın ihtiyaçlarını karşılayabilecek yetkinliklerle donatılsınlar. Anadilini çok iyi kullanmaları, iyi derecede yabancı dil ve dijital yetkinlik amaçlarımız" diye konuştu.
2017-2018 eğitim yılında müfredata kademeli geçiş
Taslağa, tartışılıp üzerinde son değişiklikler yapıldıktan sonra son hali verilecek. 2017-2018 eğitim öğretim yılında kademeli olarak uygulanmaya başlanacak. 1 ,5 ve 9. sınıflar gelecek yıldan itibaren yeni hazırlanan müfredata göre eğitim alacak. Yani bu sene, gelecek sene ve sonraki takip eden sene, değişen müfredattan dolayı liseye girişte uygulanan TEOG sınavlarında, üniversiteye girişte uygulanan YGS veya LYS sınavlarında herhangi bir farklılık olmayacak.
"Ders saati azalmaz ama ders içeriği hafifleyebilir"
Yeni müfredatla birlikte ders saatlarinde azalma ya da artma olup olmayacağı konusunda henüz bir netlik yok. Bakan Yılmaz, ders saatleriyle ilgili şunları anlattı:
"Ders saat sayılarını henüz belirlemedik. Her öğretmen veya alan kendi ders saatinin artırılmasını istiyor. Bu aynı alandaki öğretmen sayısının da artırılmasıyla yakından bağlantılı. Optimum noktasını bulmaya çalışıyoruz. Ders saatinin azalmasından ziyade OECD ortalamalarına baktığımızda Türkiye’nin aldığı ders saati diğerlerinden daha az. Dolayısıyla ders saati azaltılması söz konusu değil, sonuç olarak içeriğinin hafifletilmesi ve azaltılması daha doğru diye düşünüyorum."
Taslak, 10 Şubat’a kadar askıda kalacak. Yılmaz, "Öğretmenler, velilerimiz, sivil toplum kuruluşları, eğitim konusunda görüşü olan herkesin önerilerini bekliyoruz" dedi. İletilen öneriler değerlendirilip, düzenlemeler 10 Şubat’a kadar yapılacak. Daha sonra müfredat onaylanarak kitapların hazırlanmasına yönelik süreç başlayacak. 20 Ocak’ta Talim Terbiye Kurulu ders kitapları yazım sürecini başlatacak.
Yarı yıl tatilinda ödev yok
Toplantının ardından basın mensuplarının sorulurı da yanıtlayan Yılmaz, yarıl yıl tatili için genelge yayımladıklarını ve öğrencilere ödev verilmemesini istediklerini anlattı:
"Kendisini zenginleştirecek kitap okuma, sinemaya gitme, kültürel mekânları gezme gibi etkinlikler yapsın öğrenci istiyoruz."
Yılmaz, kar tatili telafisinin de yarı yıl tatilinde yapılmayacağını vurguladı.