2015’te adı Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak değiştirilen ve 140 milyon 476 bin dolar harcanarak dönüştürülen Yassıada, ilgi görmedi.
Birgün’den İsmail Arı, adada geçirdiği bir günü anlatan bir haber yaptı.
Ada’ya hafta içi deniz yoluyla ulaşım kaldırılmış, ancak deniz taksiyle 7 bin TL’ye gidilebiliyor ve hafta içi Ada’daki müzeler de kapalı. Hafta sonu Kadıköy’den kalkan tekne için 300 TL ücret ödeniyor.
Tekneyi işleten Yeni Şafak gazetesinin sahibi Albayrak Grubu’na ait Birun Ada Otelcilik Turizm Anonim Şirketi. Adanın birçok noktasında da Albayrak Holding’in logosu yer alıyor.
Sadece hafta sonları açık olan, 27 Mayıs yargılamalarının yapıldığı alana kurulu 27 Mayıs Müzesi’nde yargılamanın balmumu heykeller ile yapılan canlandırması bulunuyor. Belgesel gösteriminden sonra ziyaretçilere diledikleri gibi dolaşabilecekleri belirtiliyor. Elektrikli araçla adayı gezmek isteyenlerin 450 TL ücret ödemesi gerekiyor.
Ada’nın sokakları ve meydanları gibi, Yassıada Yargılamaları sonucunda idam edilen eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun adının verildiği cami de bomboş.
Cami’nin yakınında bulunan 5 yıldızlı otele de pek rağbet yok. Otelin gecelik ücreti 257 euro ile 442 euro arasında değişiyor. Görevliler otelin restoranının da kapalı olduğunu belirtiyor.
Ada’da 27 Mayıs Müzesi, Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi ve Adnan Menderes Müzesi adlarıyla üç müze var. Ancak müzelerde az sayıda bazı eşya dışında balmumu heykeller, dönem gazetelerinin manşetleri ve küpürleri sergileniyor.
Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi’nde AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan vurgusu öne çıkıyor. Erdoğan’ın fotoğrafları, sözleri ve dört ay hapiste kalmasına neden olan Ziya Gökalp’e ait “Minareler süngü, kubbeler miğfer” dizelerini içeren ‘İlahi Ordu’ şiiri sergileniyor.
Arı’nın aktardığına göre, görevliler sadece İskele Restaurant isimli işletmenin açık olduğunu, bunun haricinde Ada’da bulunan diğer üç kafe ve restaurantın kapalı olduğunu söyledi.
20 yıllığına kiralandı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği şirketi, “yap-işlet-devret” modeliyle işlettiği Yassıada’yı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iade etmişti.
Adadaki otelin battığı ortaya çıkarken 14 Şubat 2023’te, 324 yatak kapasiteli otelin yıllığı, 4.2 milyon lira bedel ile 20 yıllığına Albayrak Holding’e kiralandığı ortaya çıkmıştı.
Üç senede 17 bin kişi
22 Temmuz 2022’de Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER), “Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nı açıldıktan sonra toplam kaç kişi ziyaret etti?” sorusunu yönelttiğini belirten Arı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 30 Aralık 2022 tarihinde verdiği yanıtta “Bugüne kadar 37 bin 37 kişinin ziyaret ettiğini” bilgisini paylaştığını aktardı.
Yaklaşık bir yıl sonra yeniden aynı soruyu CİMER yoluyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na soran Arı, 8 Ağustos tarihinde aldığı yanıtta, açıldığı günden bu yana adayı yaklaşık 17 bin kişinin ziyaret ettiği bilgisinin paylaşıldığını açıkladı. Arı, iki açıklama arasında, Ada’yı ziyaret eden kişinin 20 bin azaldığına dikkat çekti.