İzmir’de etkili olan sağanak günlük yaşamı olumsuz etkilerken, yağıştan kaçmaya çalışan İnanç Öktemay (44) sokaktaki suya bastığı anda akıma kapıldı. Arkadaşını kurtarmaya çalışan Özge Ceren Deniz (23) de akıma kapılırken, çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine elektrik şirketi yetkilileri, sağlık ve polis ekibi sevk edildi.
Ağır yaralanan 2 kişi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Alsancak Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada tedaviye alınan İnanç Öktemay ve Özge Ceren Deniz, doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamadı.
İki kişinin cansız bedeni, savcının incelemesinin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu’nun morguna gönderildi.
İkinci el antika eşya alım- satımı yaparak geçimini sağladığı öğrenilen İnanç Öktemay’ın 2014 yılındaki bir sosyal medya paylaşımı ortaya çıktı: “Bir ülkeyi tanımak için, o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakın.”
Ağaçlar devrildi, araçlar gidemedi
Öte yandan, gök gürültülü sağanağın dışında rüzgar da etkili oldu. Bayraklı’nın Turan Mahallesi’nde Rüzgar nedeniyle bazı ağaçlar devrildi, sürücüler yolda ilerlemekte güçlük yaşadı. Bir motosikletçinin aracını tutamayıp yere devirdiği de görüldü.
2019’da gündem olunca yetkililer “sorun çözüldü” demiş
2 kişinin öldüğü bölgedeki elektrik kaçağının ilk olarak 2019’da gündeme geldiği ortaya çıktı.
19 Ocak 2019 tarihli Ege Telgraf gazetesinde, Utkucan Akkaş imzalı haberde şu ifadeler yer alıyor:
“Alsancak Vapur İskelesi’nin karşı sokağında bulunan Enver Dündar Başar Sokak’ta yer altından geçen elektrik kabloları ölüm tehlikesi saçıyor. Her gün çok sayıda insanın Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne ulaşmak için kullandığı Enver Dündar Başar Sokak’ta yerin altından geçen elektrik hattı dışarıya sızma yapıyor. Bir buçuk metrelik bir alanda meydana gelen elektrik kaçağı nedeniyle, sokak taşları sürekli sıcak kalıyor. Elektrik kaçağından pek çok insan yürürken çarpılırken olası bir can kaybı yaşanmasından korkuluyor. Esnaf, uzun süredir burada elektrik kaçağının yaşandığını ve bir sokak köpeğinin bu nedenle can verdiğini söyleyerek yetkililerin ilgisizliğinden şikayet etti.”
Haberin ardından yetkililerin bölgeye intikal ederek sorunu çözdüklerini bildirdiği ifade edildi.
Tunç: “29 gözaltı kararı”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 29 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini açıkladı. Tunç’un açıklaması şöyle:
“İzmir’in Konak ilçesinde sağanak yağıştan korunmaya çalışırken elektrik akımına kapılan 2 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan adli soruşturma titizlikle sürdürülmektedir.
Soruşturma kapsamında, bilirkişi ön raporuna göre olayda sorumlukları belirlenen 29 kişi hakkında gözaltı talimatı verilmiştir.”
Gazeteci Alican Uludağ, gözaltı kararı çıkarılanlardan 9’unun İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) çalışanı olduğunu ve aralarında bir de daire başkanı olduğunu duyurdu. Diğer 20 şüphelinin ise Gdz Elektrik’ten olduğu öğrenildi.
Hakkında gözaltı kararı verilen 29 kişiden 15’i gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında İZSU Kanal Daire Başkanı B.K, Gdz Elektrik Ege Bölge Müdürü ve Operasyon Yetkilisi A.S. ile işletme yöneticisi K.A.F de bulunuyor.
Bilirkişi ön raporu çıktı: “İZSU’nun da Gediz Elektrik’in de ihmali var”
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından atanan bilirkişi heyetinin hazırladığı ön raporda, bir besleme devresine ait kablonun yağmur tahliye mazgalı altına sıkıştığı ve yalıtımının zedelendiği, ölümlere bu bölümdeki faz toprak arızasının neden olduğu tespiti yer aldı.
Besleme devrelerine ait kabloların zeminden 36 ila 45 santimetre derinlikte olduğu, temasın olduğu noktada ise bu derinliğin 15 santimetreye kadar gerilediği neredeyse mazgalın kalınlığıyla aynı seviyeye geldiğinin vurgulandığı raporda, ilgili yönetmeliğe göre ise bu derinliğin normalde 60 ila 80 santimetre olması gerektiği belirtildi.
Raporda şu ifadelere yer verildi:
“Kablo derinliğinin 15 santimetreye düştüğü noktada, bu kadar küçük gömülme derinliğine neden olan etken; rögar kapağı bitişiğinden geçirilen beyaz renkli drenaj borusunun kabloları kapağa doğru yükseltmesi ve bu arada kablo koruyucu borunun bu bölümde iptal edilmiş olmasıdır. İZSU uygulamalarının sonucu olan bu durumun kazanın asli nedenlerinden biri olduğu kanaatindeyiz. Kabloların 36 ve 45 santimetre aralığındaki derinliğe gömülmüş olması, kazanın yaşanmış olmasının asli nedenlerinden biri olarak Gdz Elektrik’in uygulamaları sonucu olduğu kanaatine varılmıştır. Sonuç olarak her iki kurumun ihmalleri olduğu kanaatine varılmaktadır.”