BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs’ı bölen BM tampon bölgesi içinde Kıbrıslı Türkler tarafından izinsiz inşaat yapılmasının statükonun ihlali olduğunu ve konsey kararlarına aykırı olduğunu açıkladı.
Konsey bildirisi, 15 üyesi tarafından yapılan dün akşamki acil kapalı istişarelerin ardından yayımlandı.
Açıklamanın tamamı şöyle:
“Güvenlik Konseyi üyeleri, Kıbrıs Türk tarafının Pile yakınlarındaki BM Ara Bölgesi içinde yetkisiz inşaat çalışmaları başlatmasından ciddi endişe duyduklarını dile getirdiler. Güvenlik Konseyi üyeleri, bu eylemin Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olduğunu ve BM Ara Bölgesi’ndeki statükonun ihlali olduğunu vurguladılar.
Güvenlik Konseyi üyeleri, Kıbrıs Türk personelinin BM barış güçlerine yönelik saldırılarını ve BM araçlarına zarar vermesini kınayarak, yaralanan barış güçlerine acil şifalar diledi. Barış güçlerini hedef alan saldırıların uluslararası hukuka göre suç teşkil edebileceğinin altını çizdiler ve tüm BM personelinin emniyet ve güvenliğine tam bağlılıklarını yinelediler.
Güvenlik Konseyi üyeleri, Kıbrıs Türk tarafının izinsiz inşaat çalışmalarının durdurulmasını ve ekipman ve personelin kaldırılmasını memnuniyetle karşıladı. Güvenlik Konseyi üyeleri, taraflardan herhangi birinin adada gerilimi artırabilecek ve çözüm umutlarını zedeleyebilecek herhangi bir tek taraflı veya tırmandırıcı eylemden kaçınması gerektiğinin altını çizdi. Güvenlik Konseyi üyeleri, tüm tarafları esneklik göstermeye ve ilgili alanda karşılıklı olarak üzerinde anlaşmaya varılan gelişmeyi müzakere etme çabalarını desteklemeye çağırdı.
Güvenlik Konseyi üyeleri, BM Barış Gücüne ve onun Tampon Bölge’deki onun yetkilendirilmiş yetkisine tam desteklerini yeniden teyit ettiler ve izinsiz tüm inşaatların kaldırılması ve ateşkes hatları içinde ve boyunca yetkisiz askeri veya sivil faaliyetlerin önlenmesi çağrısında bulundular.
Güvenlik Konseyi üyeleri, ilgili Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği gibi, Kıbrıs halkının isteklerine uygun ve siyasi eşitliğe sahip iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyona dayalı kalıcı, kapsamlı ve adil bir çözüme olan bağlılıklarını yeniden teyit ettiler. Her iki tarafı da Genel Sekreter Özel Temsilcisinin çabalarını desteklemek için somut adımlar atmaya ve elverişli bir ortamı teşvik etmek için UNFICYP ile tam olarak çalışmaya teşvik ettiler.
Güvenlik Konseyi üyeleri, taraflara, Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüm için Genel Sekreter’in resmi müzakerelere dönülmesi amacıyla ortak zemin arayışında kritik destek sağlayabilecek bir Birleşmiş Milletler elçisi atama önerisine ilişkin anlaşmaya varmaları yönündeki çağrılarını yinelediler.
Güvenlik Konseyi üyeleri konuyu ele almaya devam etmeyi kabul etti.”
İnşaat durdu
Pile’de diplomatik gerginliğe neden olan inşaat ise durduruldu.
Pazartesi sabah saatlerinde iş araçlarının bölgeye getirilmediği, Kıbrıs Türk polisi ve Birleşmiş Milletler personelinin bölgede gözetim yaptığını görüldü.
Pile’deki durağanlığın sürdüğü sırada, KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, BM’nin Kıbrıs’taki özel temsilcisi Colin Stewart ile görüştü.
Görüşme öncesi Kıbrıs’ya yayınlanan Yenidüzen gazetesine konuşan hükümetten bir kaynak, çalışmaların, BM ile yapılacak görüşme nedeniyle yavaşladığını, “diplomasiye son bir şans verileceğini” söyledi.
Stewart ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, yol yapım çalışmalarının durdurulmasının söz konusu olmadığını söyledi, bu yönde çıkan haberlerin gerçekleri yansıtmadığını ifade ederek, “bu yol mutlaka yapılacaktır” dedi.
Erdoğan’dan komşuya eleştiri
Dün kabine toplantısı sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan da Pile’de yaşanan gerginlik için BM’yi ve Yunanistan’ı eleştirmişti: “Komşularımızla ilişkilerimizi karşılıklı olarak güçlendirmeye ve aramızdaki pürüzleri gidermeye çalıştığımız bir dönemde bu müdahaleyi iyi niyetli bulmuyoruz”