Ana SayfaANALİZLERANALİZ | AK Parti Sakarya ve Trabzon’da neden değişime gitti?

ANALİZ | AK Parti Sakarya ve Trabzon’da neden değişime gitti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı büyükşehir ve belediye başkan adayları arasında deprem bölgesi dışında, AK Parti’nin kalesi sayılan iki ilde mevcut başkanın tekrar aday gösterilmemesi dikkat çekti: Sakarya ve Trabzon. Trabzon’da muhalefetten çok kendi partisi tarafından il ve ilçe örgütleriyle iyi geçinmediği için eleştirilen Murat Zorluoğlu’nun yerine iki dönemdir Ortahisar Belediye Başkanlığı'nı yürüten Ahmet Metin Genç aday gösterildi. Sakarya’da ise son ana kadar masada olan Ekrem Yüce’nin adaylığı; Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek ve TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay’ın Erdoğan’a yaptığı ziyaretin ardından rafa kaldırıldı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Ocak’ta 17 büyükşehir ve 48 belediyede daha partisinin adaylarını açıkladı.

Erdoğan; depremden etkilenen Kilis, Maraş, Adıyaman ve Malatya’da mevcut belediye başkanlarını aday göstermedi.

AK Parti’nin deprem bölgesi dışında mevcut belediye başkanını yeniden göstermediği iki büyükşehir oldu: Trabzon ve Sakarya.

İki şehir de AK Parti’nin kalelerinden sayılıyor.

Buna rağmen bu iki büyükşehirde adayların neden değiştirildiği merak ediliyor.

Trabzon’da mevcut başkana muhalefetten çok kendi partisinden eleştiri vardı

Van’da vali iken kayyım olarak belediye başkanı olan Murat Zorluoğlu, 2019 yerel seçimlerinde sürpriz bir şekilde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı yapılmıştı.

Trabzon’da 2019 yılında %64,61 oyla göreve başlayan Murat Zorluoğlu görev süresi boyunca il ve ilçe örgütleri ile sıkıntı yaşadı. Muhalefetten çok kendi partisi içinden eleştiri gördü. En çok eleştirildiği konu da AK Parti il ve ilçe teşkilatlarına uzak olması, adeta bir vali gibi büyükşehri yönetmesiydi.

Parti içi tartışmaların hedefi haline gelen Zorluoğlu yönetimindeki Trabzon Büyükşehir Belediyesi hakkındaki Sayıştay raporlarında da ihalelerin şeffaf yapılmadığı gibi çok sayıda olumsuz bulgu yer alıyordu. 

Murat Zorluoğlu’nu bir dönem daha aday göstermeyen AK Parti, Trabzon Büyükşehir Belediyesi için iki dönemdir Ortahisar Belediye Başkanlığı’nı yürüten Ahmet Metin Genç’i aday yaptı.

1972 yılında Maçka’nın Ormanüstü köyünde doğan Genç, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu.

Kuruluşundan beri AK Parti’nin Trabzon teşkilatında çeşitli görevlerde bulunan Ahmet Metin Genç, iki dönemdir de Ortahisar Belediye Başkanlığı yapıyordu.

Sakarya’da TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay’ın ‘gizli’ dokunuşu etkili oldu

2019’da Çaykur Genel Müdürlüğü görevinden istifa edip Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem Yüce, beş yılın sonunda devam edip etmeyeceği en çok merak edilen isimlerden birisi oldu.

Görev süresince Sakarya şehir merkezinde Kabak Evi, Bal Evi, Süt Evi, Çikolata Evi gibi belediyeye ait birçok işletme açan Ekrem Yüce hem bu işletmelerin beklenildiği gibi kâr elde etmemesi hem de şehirde antipati yaratması sebebiyle eleştiriliyordu.

2019’da seçildikten sonra hem yerel siyasetçilerle hem de partisinin il ve ilçe örgütleriyle sorunlar yaşayan Yüce, siyasetçilerin aksine arasını çok iyi tuttuğu yerel medya sayesinde hiçbir kamuoyuna açık eleştiriye maruz kalmamayı başardı.

Belediyede liyakatsiz atamalar yapıldığı, görevinde başarılı bazı bürokratların görevinden uzaklaştırıldığı daha ilk günden itibaren Yüce’ye yönelik kulaktan kulağa dolaşan eleştirilerdi. Bunda, Ekrem Yüce’nin yakın arkadaşı Davut Güloğlu’nun oğlu Cengizhan Güloğlu’nun belediyede işe alınmasının da etkisi olmuştu.

Sayıştay raporlarında belediyeye dair pek çok şirketin zarar etmesi, ihalelerde yaşanan sıkıntılara rağmen olumsuzluklara karşın Ekrem Yüce’nin bir dönem daha aday gösterilmesi son günlere kadar masada olan bir ihtimaldi.

AK Parti’de seçim işleri başkanlığını yürüten Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz’un, Ekrem Yüce’nin tekrar aday yapılması için çaba gösterdiği de biliniyordu. Yüce döneminde hiç olmadığı kadar müreffeh bir dönem yaşayan Sakarya yerel basınında da Ekrem Yüce’nin ne kadar muhteşem bir belediye başkanı olduğu ve mutlaka tekrar aday gösterilmesi gerektiği yazılıyordu.

Fakat Ekrem Yüce’ye yönelik tabanda büyüyen tepki AK Parti’nin yaptırdığı anket sonuçlarına da yansıyordu.

Serbestiyet’in edindiği bilgilere göre Ekrem Yüce’nin ikinci kez aday gösterilmemesinde asıl etken ise kendisi de bir Sakaryalı olan ve Sakarya siyasetinde ‘gölge isim’ olarak bilinen TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay’ın Erdoğan’la yaptığı bir görüşme oldu.

Adaylıkların belirlendiği son düzlükte Ekrem Yüce’nin adaylığına karşı bir başka isim olan Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek ile Erdoğan’ı ziyaret eden Ergün Atalay, Sakarya’da Ekrem Yüce’ye karşı tabanda büyük bir tepki olduğunu ve eğer tekrar aday gösterilirse bu tepkiye karşı AK Parti’nin durmakta zorlanacağını söyledi.

Neredeyse son güne kadar masada olan Ekrem Yüce’nin ikinci dönem adaylığı, anket sonuçları ve Ergün Atalay’ın söylediklerinin ardından böylece rafa kaldırıldı.

Sakarya’da AK Parti Ekrem Yüce’nin yerine üç dönemdir Serdivan Belediye Başkanı olarak görev yapan Yusuf Alemdar aday gösterdi.

- Advertisment -