Ana SayfaANALİZLERANALİZ | Altı YSP’li genç neden İstiklal Caddesi’nde “ihanetçi KDP hesap verecek”...

ANALİZ | Altı YSP’li genç neden İstiklal Caddesi’nde “ihanetçi KDP hesap verecek” diye bağırarak yürüdü?

YSP Gençlik Meclisi üyesi altı genç geçen hafta İstiklal Caddesi’nde, YSP milletvekillerinin aralarında olduğu bir grup Silopi sınırında Kürdistan Demokrat Partisi’ni (KDP) protesto etti. Peki YSP’liler neden İstiklal Caddesi’nde “İhanetçi KDP hesap verecek” ve “Biji Kürdistan” diye bağırarak protestolar düzenliyor. Protestoların arkasında Türkiye- KDP arasında artan işbirliği kadar, Irak ve Kerkük’te KDP-Bağdat rejimi/İran arasında yaşanan gerilimler de var.

Yeşil Sol Parti Gençlik Meclisi üyesi altı genç, 17 Eylül’de İstiklal Caddesi’nde KDP’yi eleştiren sloganlar atarak yürüdü.

Grup, “İhanetçi KDP hesap verecek” ve “Biji Kürdistan” sloganları atıp yürüdükten sonra İstiklal Caddesi’ni terk etti.

Bu tuhaf eylemden bir gün önce, 16 Eylül’de de Şırnak’ın Silopi ilçesinde, içerisinde 5 YSP’li milletvekilinin olduğu bir grup sınır kapısına yürüyerek KDP’yi protesto etmişti.

Peki Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başındaki KDP Türkiye’de protesto ediliyor?

Silopi’de sınıra yürüyen YSP Milletvekilleri arasında bulunan Saliha Aydeniz’in açıklamasına göre protestoların amacı “Hakan Fidan’ın Irak Kürdistan Yönetimi ile görüşmesinin ardından KDP’nin (PKK’ya yönelik) saldırılara başlaması.”

Barzani’ye yakın gazeteci ve siyasetçiler ise PKK’nın İran ile işbirliği yaptığı ve İran’ın operasyonlarına alet edildiğini öne sürüyor.

Peki olayın aslı ne, protestoların temeli nereye dayanıyor?

KDP ile PKK arasındaki gerilimi yeniden tırmandıran süreç; 2017’den bu yana İran kotrolündeki Haşdi Şabi güçlerinin karargâh olarak kullandığı Kerkük’teki bir binanın Irak Başbakanı tarafından KDP’ye iade edilmesi kararı ile başladı.

Irak Başbakanı Sudani’nin kararını uygulamayan ve binayı boşaltmayan Haşdi Şabi güçleri, Erbil-Kerkük yolunu kapatıp binanın önünde kamp kurdu. Kerkük’te yaşayan Kürtlerin binaya yaptıkları protesto yürüyüşüne de Haşdi Şabi güçleri ile, onlarla birlikte hareket eden KYB peşmergelerinin ateş açması sonucu 4 Kürt protestocu hayatını kaybetti.

ANF’ye röportaj veren PKK yöneticilerinden Duran Kalkan, Türkiye ile işbirliği yüzünden KDP’yi suçladı.

Yaşanan gerilimin ardından Irak Başbakanı Sudani’nin kararı ertelendi.

Irak Kürdistan Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani, olayların ardından Biden’a bir mektup yazarak Federal Irak modelinin tehlike altında olduğunu, bu modelin çökmesinden endişe duyduklarını söyledi.

Bu mektup, bölge uzmanları tarafından eğer İran’ın provokasyon ve tehditleri engellenmezse Irak’ta bir iç savaş çıkma ihtimalinin hiç olmadığı kadar yüksek olduğu şeklinde yorumlandı.

Bu esnada İran, Irak Merkezi Yönetimi ile 19 Mart 2023’te imzaladığı ve Irak’taki İran merkezli İKDP, Komele, PAK gibi oluşumların silahsızlandırılması ve kamplara alınmasını içeren sınır güvenliği anlaşmasında sürenin dolduğunu açıkladı.

İran; 19 Eylül olarak belirlenen son tarihe kadar Irak Merkezi Yönetimi ve Irak Kürdistan Yönetimi tarafından gerekli adımların atılmadığını öne sürüyor. Tahran yönetimi, bunu gerekçe göstererek Irak Kürdistan’ına silahlı operasyon düzenleme tehditlerinde bulunuyor.

Irak Kürdistan’ında İran ve İran güdümlü Haşdi Şabi milisleri ile birlikte hareket eden PKK da sık sık KDP’nin kendilerine operasyon yaptığını iddia ederek KDP’yi Türkiye ile işbirliği içerisinde olmakla suçluyor.

- Advertisment -