spot_img
Ana SayfaANALİZLERANALİZ | Yeni bir dünya kuruldu ve Habertürk yine yerini aldı

ANALİZ | Yeni bir dünya kuruldu ve Habertürk yine yerini aldı

Seçim döneminde muhalefet liderlerinin ve temsilcilerinin çıkabildiği tek anakım haber kanalı olan ve bu yüzden iktidarın da tepkilerini çeken Habertürk, internet portalındaki köşe yazarlarının yazılarına son verdi. Ünlü yazarlar artık siyaset dışı konularda dosya haberler yapacak, siyaset dışı alanlarda televizyon programlarına devam edecek. Gazetede köşe yazarlarının imzalı haberleri “özel içerik” başlığıyla verilmeye başlandı. 1999 yılında Türkiye’nin ilk haber sitesi olarak açılan daha sonra tv, basılı gazete olarak yayınına devam eden, 2009 yılından beri Ciner Grubu’na ait Habertürk, değişen güç ilişkilerine göre yayın politikasını ilk kez değiştirmiyor.

Habertürk medya grubu, seçimlerin ardından siyaset yazan köşe yazarlarının yazılarını önce teknik nedenlerle, ardından yazarlarla yapılan görüşmelerle bitirdi.

Bundan sonra Habertürk’te siyasi konularda köşe yazısı olmayacak. Yazarlar, “özel içerik” adı altında haber ve dosya haberlere imza atacak.

Bunun ilk örneği olarak, “özel içerik” başlığı altında Habertürk yazarı Kemal Öztürk’ün yemin töreninden ve kabineden Ankara izlenimleri yayınlandı.

Habertürk TV’de de tartışma programları sona erdi. Bazı Habertürk yazarlarına siyaset dışı konularda program teklifleri yapıldı.

Peki, Türkiye’nin en önemli ana akım medya organlarından biri neden aniden böyle bir karar aldı?

Aslında bu ilk kez olmuyor.

İlk haber portalı Habertürk.com

Türkiye’ye internet 90’ların ortalarında geldi. 1999 yılında gazeteci Ufuk Güldemir tarafından kurulan Habertürk.com Türkiye’nin ilk haber sitesi oldu.

Kısa zamanda büyüyen siteden kazandıklarını, Güldemir, iki yıl sonra bir depoda yayına başlayan Habertürk televizyonuna yatırdı.

“Gücü özgürlüğünde” sloganını kullanan Habertürk, haber kanalları içinde frapan kimliğiyle dikkat çekti.

Öyle ki, 2003 yılında ABD’nin Irak işgaline verdiği destek, Mor ve Ötesi grubunun Canbaz şarkısının girişinde eleştirilmişti: “Ne habersin ne Türksün, seni gören yollara dökülsün.”

AK Parti iktidarında Habertürk, iktidar karşıtı yayınlarıyla o dönemin anaakım medyası ile benzer bir çizgi izliyordu. Özellikle Habertürk Ankara temsilcisi Taki Doğan, askerlere yakın, laikçi ve Kemalist haberleriyle 2007 muhtırası döneminde dikkat çekti.

2007 yılında Ufuk Güldemir’in erken vefatının  ardından, Habertürk TV ve Habertürk.com 2009 yılında Ciner Grubu tarafından satın alındı. Habertürk adında basılı bir gazete yayınlanmaya başlandı.

Fatih Altaylı’nın genel yayın yönetmenliğindeki gazete, anaakım medya çizgisinde yayınlar yaptı.

Gazetenin yazar kadrolarında Serdar Turgut, Oray Eğin gibi muhalif isimler ile Nihal Bengisu Karaca ve Nagehan Alçı gibi AK Parti iktidarına yakın isimler birlikte yer aldı.

AK Parti iktidarının en güçlü olduğu 2009-2012 yılları arasında Habertürk TV’nin genel yayın yönetmenliği Yiğit Bulut’a verildi.

Televizyon kanalı iktidara yakın Bulut’a verilirken, gazetede ise etkisi güçlenen Gülen cemaati kökenli gazeteciler etkili pozisyonlara getirildi.

Zaman gazetesi kökenli Erdal Şen, Habertürk Ankara Temsilcisi; yine Zaman kökenli Cuma Ulus, haber müdürü; Bülent Ceyhan, Adliye muhabiri oldu.

2012’de Yiğit Bulut’un bırakmasının ardından, Habertürk TV’nin iki üst düzey yönetici pozisyonuna da yine Zaman kökenli Oğuz Usluer ve Abdullah Kılıç geldi.

Habertürk TV ve gazetesi, 7 Şubat 2012’de Hakan Fidan’ın KCK soruşturmasında gözaltına alınması girişimine en geniş yer veren, özel haberler yapan medya organlarından biri oldu.

2013 Gezi olayları sırasındaki yayınları nedeniyle, televizyonun canlı yayın araçları Taksim’de yakıldı, bir muhabiri canlı yayında saldırıya uğradı.

17/25 Aralık sürecinden sonra gazetedeki cemaat kökenli gazeteciler ile yollar ayrıldı.

Daha sonra onların bir kısmı, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra tutuklandı.

Habertürk, darbe girişiminin ardından ise milliyetçi bir yayın çizgisine geçti.

Emekli generaller ile en sert anti-FETÖ yayınları yapıldı. Suriye’ye yönelik operasyonlarda şahin yayınlar yapıldı. HDP’lilere kanalın kapısının kapatıldığı ekranlardan açıklandı.

2018 yılında Habertürk gazetesi kapandı.

2019 yerel seçimlerinin ardından Habertürk TV, muhalefetin daha sık göründüğü bir ekrana döndü. Yine şartlar değişmiş ve Habertürk bu şartlara ayak uydurmıştu.

Ama bu çizgide de maliyetler arttı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıkladığı anayasa taslağının konuşulduğu “Ebru Baki ile Para Gündem” programına MHP’liler kızınca, Habertürk yönetimi geri adım attı, Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir ve Genel Yayın Yönetmeni Kürşad Oğuz görevden alındı.

Muhalefetin cCumhurbaşkanı adayı kim olmalı tartışmalarında köşe yazarlarından bir kısmı Mansur Yavaş’ın adaylığına destek verdi. Akşener’in masadan kalkmasının ardından, İYİ Parti’ye yakın bir yayın çizgisi izlendi.

Ve siyasi parti liderlerinin kampanya boyunca çıktığı tek anaakım kanal olan Habertürk’e, 2023 seçimlerinin ardından bir kere daha bir balans ayarı yapıldı.

Kulislere yansıyan bilgilere göre, bunu Habertürk’ten doğrudan iktidar istemedi ama Ciner Grubu’nun başka alanlardaki işleri nedeniyle medya grubu Erdoğan ile yeni beş yıl için ön aldı. Bakalım, Habertürk bu yeni çizgisini nereye kadar sürdürecek?

- Advertisment -