Ana SayfaANALİZLERHakan Şahin YAŞ kararlarını yorumladı: Hava ve Deniz kuvvetleri komutanları emekli edildi,...

Hakan Şahin YAŞ kararlarını yorumladı: Hava ve Deniz kuvvetleri komutanları emekli edildi, bu beklenmiyordu

Serbestiyet yazarı Hakan Şahin’e göre Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in görev süresinin uzatılması normal, zaten onun için kanun değişikliği yapılmıştı. Fakat iki kuvvet komutanının emekli edilmesi ilginç: “Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la uyum içinde çalışan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Bal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz’ün görevlerine bir yıl daha devam etmesi bekleniyordu. Ancak her iki isim de normal görev sürelerini tamamlamış olmaları nedeniyle kadrosuzluk gerekçesiyle emekli edildiler.”

Hakan Şahin YAŞ kararlarını Serbestiyet için şöyle değerlendirdi: 

Açıklanan kararlara göre Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in görev süresi bir yıl uzatıldı. Böylelikle, Genelkurmay Başkanlarının emeklilik yaş sınırını birer yıllık uzatmalarla 67’den 72’ye çıkartmaya imkân veren 1 Temmuz 2022 tarihli yasa değişikliği Güler için kullanılmış oldu. 2017’de Genelkurmay Başkanı olarak atanan ve normalde bu yıl yaş haddinden emekli olması beklenen Orgeneral Güler, böylelikle görevde altıncı yılına girmiş oluyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la uyum içinde çalışan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Bal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz’ün görevlerine bir yıl daha devam etmesi bekleniyordu. Ancak her iki isim de normal görev sürelerini tamamlamış olmaları nedeniyle kadrosuzluk gerekçesiyle emekli edildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığında orgenerallik için terfi sırasındaki korgenerallerden hiçbirinin terfi ettirilmemesi dikkat çekici. Bu isimler arasında Korgeneral Yavuz Türkgenci de bulunuyor. Böylelikle, halen orgeneral kadrolarında görev yapan bu isimler, görevlerine korgeneral olarak devam edecekler.

Kararlarda dikkat çekici bir diğer gelişme de 15 Temmuz’dan sonra Hava Kuvvetleri Personel Başkanı olarak “FETÖ”ye karşı etkin mücadele ettiği belirtilen, ancak geçen yıl hakkında çıkan cemaat bağlantısı haberleri üzerine Diyarbakır’a atanan Tümgeneral Kutlay Demir’in, normal görev süresinin dolması beklenmeden emekli edilmesi oldu.

YAŞ’ta alınan emeklilik ve terfi kararlarının ardından, önümüzdeki birkaç gün içinde Cumhurbaşkanı tarafından atamalar yapılacak. Emekli edilen personel yerine yapılacak görevlendirmelerle terfi eden personelin yeni görev yerlerine ilişkin atamalar, en az YAŞ kararları kadar önem taşıyor.

- Advertisment -