Ana SayfaANALİZLERKULİS | Kılıçdaroğlu’nun seçimli kurultay planı yok. Cumhurbaşkanı adayı için eğilim yoklaması...

KULİS | Kılıçdaroğlu’nun seçimli kurultay planı yok. Cumhurbaşkanı adayı için eğilim yoklaması formülü öne çıkıyor

CHP’de genel başkan Özgür Özel’in 4-9 Eylül’de olağanüstü tüzük ve program kurultayı yapma kararına karşı eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun nasıl bir hareket planı içinde olduğu merak ediliyor. Kılıçdaroğlu’na yakın kaynaklara göre Kılıçdaroğlu 16 Ağustos’ta katılacağı Hacıbektaş Şenlikleri’nde bir çeşit siyasi manifesto duyurusunda bulunmayacak. Tüzük kurultayını seçimli kurultaya çevirmek gibi bir planı olmadığı da belirtilen Kılıçdaroğlu, “hak, hukuk, adalet” sloganıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı toplumu birleştirme amacıyla il ziyaretlerini sürdürecek. CHP’de cumhurbaşkanı adayının “eğilim yoklaması şeklindeki ön seçimle” belirlenmesine dair görüşler öne çıkıyor. Mevcut durumda cumhurbaşkanı adayının parti grubunca belirlendiğini hatırlatan kimi CHP’li yöneticiler şimdilik “En doğru yöntemi bulacağız” demekle yetiniyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 4-9 Eylül’de Ankara’da olağanüstü tüzük kurultayı yapılmasına karar vermesiyle CHP’de genel merkezin tüzük kurultayı yapılmasını isteyip istemediğine ilişkin tartışmalar son buldu.

Tüzük kurultayının seçimli hale dönüşüp dönüşmeyeceğine ilişkin tartışmalarsa sürerken dikkatlerin çevrildiği isim uzun süredir sahada halkla buluşma programlarına katılan eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu.

Kılıçdaroğlu’na yakın kaynaklar bir süredir özellikle sosyal medyada kimi hesaplarca dile getirildiğinin tersine Kılıçdaroğlu’ndan seçimli tüzük kurultayı konusunda herhangi bir hamle beklenmemesi gerektiğini söylüyor.

Bu hesapların doğrudan Kılıçdaroğlu ile bağlantısının olup olmadığı konusunda net mesaj vermekten kaçınan aynı kaynakların “Kılıçdaroğlu, Erdoğan diktasına karşı birleştirmek için bir yolcuğa çıktı. Adını helalleşme koydu. Bu yolculuğu güçlü bir şekilde sürdürmeye çalışıyor” mesajı vermesi dikkat çekiyor.

Peki Kılıçdaroğlu bunun için ne yapacak?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendisiyle bir aracı vasıtasıyla görüşmek istediği ancak bunu reddettiği iddiasının doğru olduğu öğrenilen Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a karşı toplumu birleştirme amacıyla il ziyaretlerini, toplumun önde gelen isimlerini, siyasetçileri, kanaat önderlerini, sivil toplum temsilcilerini ziyaret etmeyi onlarla Türkiye’nin geleceğine dair mesajlar vermeyi sürdürecek. Bu mesajlar da “Hak, hukuk, adalet” sloganıyla özetleniyor ve Kılıçdaroğlu’nun “helalleşme” projesinin devamı olarak görülüyor.

İzmir’de yoğun bir ilgiyle karşılanan Kılıçdaroğlu’nun şimdiki durağı Nevşehir. Kılıçdaroğlu, her yıl olduğu gibi bu yıl da Hacıbektaş Veli Anma Törenleri’ne katılacak. 16 Ağustos’ta Hacıbektaş’ta yapacağı konuşmaya hazırlandığı öğrenilen Kılıçdaroğlu’nun burada kendisini öne çıkaran bir konuşma yapmaktansa Hacıbektaş Veli kültürünü ve toplumun birlikteliğini öne çıkaracak bir konuşma yapmak istediği belirtiliyor.

Kılıçdaroğlu’na yakın kaynaklar “Hacıbektaş’ta siyasi manifesto mu olur? Hiç yeri değil. Kemal Bey asla orada bunu yapmaz. Dahası; CHP içinde ikilik yaratmak istemez. Aksini iddia edenler büyük yanılacak” diyor.

Özel de seçimli kurultay vadetmedi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de aslında genel başkan seçilmesinden 10 ay sonra partinin olağanüstü tüzük kurultayına gidilmesi kararını kendisi alarak seçimden kaçmadığını göstermiş oldu.

Kurultay yapılmasına Parti Meclisi karar verseydi, kurultay gündemine bir seçim maddesi eklenemeyecekti. Genel başkan kendisi böyle bir karar alınca kurultay gündemine seçim maddesi eklenebiliyor. “Seçimden korkmuyorum. Kaçtı dedirtmem” diyen Özgür Özel’in kurultay gündemine seçim maddesi koyması beklenmiyor. CHP’nin 1977’den sonra ilk kez Türkiye’nin birinci partisi olduğu mesajını partililere bu süreçte daha çok vermesi beklenen Özel’in “Ortada bir başarı var. Bu başarıya hep birlikte sahip çıkacağız” sözleriyle partideki muhalifleri kucaklamaya çalışacağı söyleniyor.

Tüzük taslağı: Önseçim, dönem sınırlaması, cumhurbaşkanı adaylığı

Tüzük değişikliği için örgütlerden, akademisyenlerden, eski-yeni vekillerden, parti yöneticilerinden, üyelerden gelen önerilerle bir taslak hazırlandı.

Milletvekili, belediye başkanı ve meclis üyeleri adaylarının ön seçimle belirlenmesine ilişkin tüzük maddesiyle ilgili çok sayıda öneri alan parti genel merkezi “Önseçimden kaçmıyoruz ancak önseçimin de kurallı olmasını istiyoruz. Tüzükte böylesi bir değişiklik beklenebilir” diyor.

Özgür Özel, genel başkan seçildikten sonra milletvekillerinin önseçimle belirlenmesini istediğini şöyle açıklamıştı: Gelecek seçimlerde CHP milletvekillerinin tüzükte belirlenen oranda önseçimle belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Yani gelecek milletvekili seçiminde yüzde 85 ve üzerinde bir oranla önseçim yapacağız.

Tüzük kapsamında genel başkan, milletvekili, belediye başkanı ve meclis üyelerinin seçildikten sonra kaç dönem görevde kalacağıyla ilgili tartışmalar bitmiş durumda: Dönem sınırı mutlaka olacak.

CHP’de cumhurbaşkanı adayının “eğilim yoklaması şeklindeki ön seçimle” belirlenmesine dair görüşler öne çıkıyor ancak bu konuda tartışmalar sürüyor. Mevcut durumda cumhurbaşkanı adayının parti grubunca belirlendiğini hatırlatan kimi CHP’li yöneticiler şimdilik “En doğru yöntemi bulacağız” demekle yetiniyor.

- Advertisment -