spot_img
Ana SayfaANALİZLERSanal Hafıza SergisiSANAL HAFIZA SERGİSİ | Andımız: Kim ne demişti?

SANAL HAFIZA SERGİSİ | Andımız: Kim ne demişti?

AK Parti iktidarı 8 Ekim 2013’te bir genelgeyle Andımız’ı kaldırdı. 19 Ekim 2018’de Danıştay 8. Dairesi genelgeyi iptal etti. Hükümet kararı uygulamadı ve bir belirsizlik doğdu. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu geçtiğimiz günlerde 8. Daire'nin kararını bozdu ve Andımız’ın okullarda okutulmayacağına karar verdi. Peki 2013’te Andımız kaldırılırken kim ne demişti?

Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Danıştay’ın kararının “Pimi çekilmiş bir bomba”ya benzetti, CHP’den ve İYİ Parti’den karara tepki geldi, AK Parti ise sessizliğini koruyor.

Peki 8 yıl önce, “Andımız” kaldırılırken kim ne demişti?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan (8 Ekim 2013):

“Milletimin şunu özellikle bilmesini isterim; Andımız’ın yazarı olan Reşit Galip, Türkçe ezan zulmünün mimarlarından, Türkçe ezan metninin yazarlarındandır.

“Aynı Reşit Galip, insan kafataslarını ölçen, insanları kafataslarına göre sınıflandıran anlayışı destekeyen sözümona bir bilim insanıdır. Geçen yıl biliyorsunuz buradan arşivlerden bazı görüntüleri sizlere göstermiştim. Ant uygulamasının Cumhuriyetimiz ile Cumhuriyetin temelleriyle uzaktan yakından ilgisi yoktur. CHP ve MHP, bu uygulamanın tarihini bilmedikleri, bu uygulamanın tarihi gelişimini okuma zahmetine girişmedikleri için kestirmeden bir istismar kampanyası başlatıp, milleti yanıltma yoluna gidiyor. Ant uygulaması içeriğindeki sorunlar bir yana, en başta şekil olarak bugüne, bugünün Türkiyesi’ne, bugünün dünyasına denk düşmeyen bir uygulamaydı.

“Bu nereye dönüyor biliyor musunuz? 1930’lardan ve 40’lardaki Hitler ve Stalin gibi diktatörler zamanında toplumu formatlamak için bu tür uygulamalar yapılıyordu. Bunun başarısız olduğu, anlamsız olduğu görüldüğü ve dünyanın hemen hiçbir ülkesinde böyle bir uygulama artık kalmamıştır.

“CHP ve MHP bu uygulamanın tarihini bilmedikleri için kestirmeden bir istismar kampanyası başlatıp milleti yanıltma yoluna gidiyorlar.

“Dünyanın hiçbir gelişmiş hiçbir ülkesinde sabah çocukların okul önünde içtimaya dizildiği, hazırolda bekletildiği, içeriği sorunlu, ayrımcı, ırkçı  sloganlar dizisinin okutulduğunu göremezsiniz. Baskıcı, diktatoryal rejimler dahil,  bu uygulamanın faydasız olduğunu görmüş, toplumu formatlayamadıklarını görmüş ve bundan vazgeçmişlerdir.

“Bal, bal demekle ağız tatlanmaz. Balı yersen ağız tatlanır. Her sabah ‘Türküm’ demekle Türk olunmaz. Her sabah ‘doğruyum, çalışkanım’ demekle doğru ve çalışkan olunmaz. Çocuklara her gün aynı şeyleri söyleterek ancak ve ancak lafzı hafızalara kazırsınız ama anlamla ilgili hiçbir yansıma göremezsiniz. İnsan sabah okul bahçesinde  slogan tekrarlayarak değil, ailesinden, öğretmenlerinden, çevresinden aldığı eğitimle, terbiyeyle bir takım değerlere sahip olur. ”





MHP, Genel Merkez binasına Andımız’ı afiş olarak asmıştı

MHP Lideri Devlet Bahçeli:

“Bir gün iktidardan ayrıldığın dönemde, MHP’ye iktidar nasip olursa, nerede ikamet edersen et onun 25-30 metre karşısına ’Ne Mutlu Türküm Diyene’ yazmazsam, okula giden çocuklara, evinin önünde Andımız’ı okutmazsam, bunların alayının hesabını sormazsam namerdim.”

AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik: “Sayın Bahçeli bu andın unutulmasını istemiyorsa, MHP’nin her grup toplantısında kendisi söyleyebilir, oradakiler de bunu tekrarlayabilir.”





Andımız’ın okullarda okutulma kararı 1933’de alınmıştı

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu:

“Bakınız Andımızı okullardan kaldırdık diyorlar. Bu uygulama kimleri rahatsız etmektedir. Doğruyum demek, çalışkanım demek yanlış mı? ‘Küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak’ ifadesinden mi rahatsız oldunuz? Varlığımızı Amerikan varlığına mı armağan edecektiniz?”





Okullarda okunan ‘Andımız’ın kaldırılmasına tepki gösteren bir grup genç, Anıtkabir’in önünde ‘yatan adam’ eylemi yapmıştı

Erbakan, andımız hakkındaki açıklaması yüzünden hapis cezası almıştı

Eski başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın hapis cezası almasına ve siyasi yasaklı olmasına sebep olmuştu. 1994 yılında Bingöl’de yaptığı bir konuşmada Erbakan, ilkokullarda okutulan ‘Andımız’ı eleştirerek öğrencilerin her sabah ‘Türküm’ diyerek yemin etmesinin yanlışlığına değinmişti.

Erbakan şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bu ülkenin evlatları asırlar boyu mektebe besmele ile başlar. Siz geldiniz besmeleyi kaldırdınız, ne koydunuz yerine? Türküm, doğruyum, çalışkanım. Sen bunu söyleyince öbür taraftan da Müslüman evladı ‘Ya öyle mi, ben de Kürdüm, daha doğruyum, daha çalışkanım’ deme hakkını kazandı ve böylece siz bu ülkenin insanlarını birbirlerine yabancılaştırdınız.”

Erbakan, bu sözlerinden dolayı, halkı ırk ve din farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik ettiği gerekçesiyle 1 yıl ağır hapis ve 220 bin lira para cezası almıştı. Cezasının onanması üzerine Erbakan ömür boyu siyasi yasaklı hale gelmişti.

- Advertisment -