Ana SayfaSeçim 2023Ahmet Türk, 50 yıl önce kardeşinden aldığı emaneti yeğenine vermeye hazırlanıyor

Ahmet Türk, 50 yıl önce kardeşinden aldığı emaneti yeğenine vermeye hazırlanıyor

Kürt siyasetinin en önemli isimlerinden Ahmet Türk, sağlık sorunları ve ilerleyen yaşını gerekçe göstererek milletvekili adaylığı başvurusu yapmadı. Ahmet Türk’ün yerine yeğeni Mustafa Türk, Yeşil Sol Parti’den Mardin için aday adaylığı başvurusunda bulundu. Mustafa Türk, Adalet Partisi’nden 1969’da milletvekili seçildikten sonra 19 Nisan 1973’te öldürülen Abdürrahim Türk’ün de oğlu. O öldürülünce onun yerine 31 yaşındaki kardeşi Ahmet Türk, Demokratik Parti’den Meclis’e girmişti. Mustafa Türk, 50 yıl sonra babasının amcasına devrettiği koltuğu geri alabilir.

1973’te 31 yaşında Meclis’e giren Ahmet Türk uzun yıllar milletvekilliği yaptıktan sonra Mardin Büyükşehir Belediyesi başkanlığına seçilmiş, 19 Ağustos 2019’da belediyeye kayyum atanmasından sonra siyasette aktif bir görev üstlenmemişti.

Türk, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek 14 Mayıs genel seçimlerinde de milletvekilliği adaylığına başvurmadı.

Ama Mardin’de aynı aileden başka bir isim aday adaylığı için başvurdu: Mustafa Türk. Yeşil Sol Parti’den aday adaylığı başvurusu yapan Mustafa Türk, Ahmet Türk’ün yeğeni.

Yeğen Türk evli ve 4 çocuk babası. Oğullarından en küçüğü olan avukat Ferman Türk, 16 Kasım 2020’de trafik kazasında ağır yaralanmış, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti.

Mustafa Türk, amcası Ahmet Türk’ün siyasi hayatında her zaman yanında olmuş bir isim.  

Ama Türk’ün adaylık başvurusunu asıl ilginç kılan 50 yıl önce yaşanmış bir olay.

Mustafa Türk’ün babası ve Ahmet Türk’ün ağabeyi Abdürrahim Türk, 1969 seçimlerinde Adalet Partisi’nden Mardin milletvekili olarak Meclis’e girdi. Ne var ki görev süresinin dolmasına aylar kala 19 Nisan 1973’te Kızıltepe’de öldürüldü.

Abdürrahim Türk.

Mustafa Türk’ün 1973’te suikasta kurban giden babasının yerine milletvekili olup siyaset arenasında ismini duyuran amcası Ahmet Türk yıllardır Türkiye siyasetinin içinde. Babasının ölümünden tam 50 yıl sonra belki de babasının amcasına emanet bıraktığı koltuğu geri alacak.

Türk ailesinin siyaset macerası sadece bu isimlerle de sınırlı değil. Abdürrahim Türk’ün bir diğer oğlu Fazıl Türk Mersin’de üç dönem Akdeniz belediye başkanlığı yapmıştı. Ahmet Türk’ün başka bir yeğeni Ferhan Türk de bir dönem Mardin Kızıltepe’de belediye başkanı seçilmişti.

___________

Livya Artemis Diyarbakır’da yaşıyor. Çevre mühendisi ve aynı zamanda çiftçilikle uğraşıyor.

- Advertisment -