Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidar temsilcilerinin soğan fiyatlarıyla ilgili eleştirileri küçümseyen açıklamalarına Twitter’dan cevap verdi.
Geçmişte muhaliflerin AK Parti’ye oy veren düşük gelirli vatandaşlara ‘Makarnacı’, ‘Kömürcü’ gibi sıfatlar taktığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Çok şükür onları aramızdan uzaklaştırmayı başardık. Çok zor oldu ama başardık, vallahi de billahi de. Biz halkçı olma mücadelesi verdik ve kazandık. Saraylılar ise zenginleşti. Çok zenginleşti. Artık fakirle fukarayla alay ediyorlar” dedi.
Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:
“Soğan, cücük hakaretleri ediliyor. Soğan kafalı diye paylaşım yapıyorlar. Ben neyin huzurundayım biliyor musunuz? Eskiden bunları sureti bizlerden görünenler yapardı. Makarnacı, kömürcü diye alay edilirdi fakirle fukarayla. Çok şükür onları aramızdan uzaklaştırmayı başardık.
“Çok zor oldu ama başardık, vallahi de billahi de. Biz halkçı olma mücadelesi verdik ve kazandık. Saraylılar ise zenginleşti. Çok zenginleşti. Artık fakirle fukarayla alay ediyorlar. Soğan, peynir, yağ onlar için komik şeyler. Allah’ımıza şükürler olsun ki, biz değiştik.
Ne olmuştu?
Başta Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere, muhalefet partisi liderleri artan soğan fiyatlarına dikkat çekerek hükümeti eleştirmişti.
Mersin’den milletvekili adayı gösterilen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, soğan fiyatlarıyla ilgili eleştirilere “Ben de onlara diyorum ki, git cücüğüyle oyna biraz, cücüğüyle” cevabını vermişti.
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş eleştirilere TOGG ile tepki göstermişti:
“Biz Togg diyoruz, adamlar soğan diyor. Biz TCG Anadolu diyoruz, adamlar sarımsak diyor!”
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yasin Aktay ise soğan fiyatlarının “tarihsel boyutunu” ele alan bir yazı kaleme almıştı:
“Hz. Musa kavmini mucizelerle dolu bir yolculuğun sonucunda Kızıldeniz’e de aşırarak Firavun’un son andaki kovalamacasından da kaçırıyor. İsrailoğulları bunun değerini bilip şükrünü ifade edecek yerde Hz. Musa’ya yapmadıkları kaprisi bırakmıyorlar. Uzun süre bir bakıma ekmek elden su gölden ve özgürce bir hayat yaşamaktayken bir süre sonra ‘hep bunları mı yiyeceğiz? Yok mu başka bir şey, hani soğan, hani sarımsak, mercimek?’ diye söylenmeye başlıyorlar. İşte soğan tarihsel olarak taa Hz. Musa zamanlarına kadar giden bir sembolik anlama da sahip. Ama soğanı öne sürenler tarih boyunca olduğu gibi her zaman aynı zamanda daha iyi olana karşı daha kötü olanı öne sürerler.”
Sabah yazarı Hasan Basri Yalçın da yazdığı köşe yazısında “’Millet aç’ diye böğürenlerin ağzına kürekle vurmak lazım” demişti:
“Bayram tatili üç gündü. Cuma, cumartesi, pazar. İstanbul’dan perşembe bile çıksanız pazar gününe kadar dönmek zorundasınız. Pazara kaldıysanız trafik büyük sorun. Ben de ailemle beraber pazara kaldım. Bu sefer sadece İstanbul girişi değil tüm şehirlerarası yollar araba kuyruğuydu. Çok zaman adım adım gerisini yoğun akıcı geçirdik. Kabaca üç saatlik yolu yedi saatte tamamladık. Şükürler olsun. İnsan düşünmeden edemiyor. Sözüm ona ülkede ekonomik sorunlar var. CHP’lilere sorsanız ‘millet aç. Benzin fiyatları uçuyor. Soğan ateş pahası.’ Gerçekten ihtiyacı olan insanlar tabii ki var. Ama onlar hiçbir zaman ‘açız’ demedi, demez. Ama bundan böyle ‘millet aç’ diye böğürenlerin ağzına kürekle vurmak lazım. Trafiğin sıkıştığını söylediğim yollar öyle 20 sene öncesinin tek şerit gidişli gelişli yolları da değil. Üçer dörder şeritli otoyollar.”