Ana SayfaSeçim 2023Hangi gazeteciler aday adayı oldu, hangileri listelere girdi, hangileri liste dışı kaldı?

Hangi gazeteciler aday adayı oldu, hangileri listelere girdi, hangileri liste dışı kaldı?

14 Mayıs’taki milletvekili seçimleri için birçok gazeteci farklı partilerden aday adaylığı başvurusunda bulundu ama aday adayları ile listelerdeki gerçek adaylar arasındaki fark çok büyük oldu.

Çeşitli partilerden milletvekilliği adaylığı için başvuran gazeteciler şöyle listeleniyor:

Hulki Cevizoğlu – AK Parti (İstanbul 1. Bölge 6. Sıra)

Bir dönemin ulusalcı gazetecisi Hulki Cevizoğlu geçmişte Vatan Partisi’nden ve bağımsız aday olarak seçimlere girmiş fakat milletvekili seçilememişti. Cevizoğlu’nun 2011 seçimlerinde CHP’ye yaptığı aday adaylığı başvurusu da kabul edilmemişti. 14 Mayıs seçimleri öncesinde AK Parti’den aday adaylığı başvurusunda bulunan Hulki Cevizoğlu, İstanbul 1. Bölge 6. Sıradan milletvekili adayı gösterildi.

Hasan Cemal – YSP/HDP (İstanbul 2. Bölge 3. Sıra)

Gazeteci Hasan Cemal, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılma ihtimaline karşı seçime gireceği açıklanan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nden aday gösterildi. Seçilmesine garanti gözüyle bakılan Hasan Cemal, “Elimi bizzat taşın altına sokmak için 54 yıllık gazetecilik hayatımı kapatıyorum” diyerek gazeteciliği bıraktı.

Cengiz Çandar – YSP/HDP (Diyarbakır 3. Sıra)

Bir süredir yurtdışında yaşayan gazeteci Cengiz Çandar Türkiye’ye geri dönerek YSP’den milletvekili adayı oldu. Diyarbakır 3. Sıradan aday gösterilen Çandar geçmişte Turgut Özal’ın özel danışmanı olarak görev yapmıştı.

Sedef Kabaş – CHP (aday gösterilmedi)

1997 yılından itibaren çeşitli televizyon kanallarında hazırlayıp sunduğu haber programları ve söyleşiler ile tanınan gazeteci Sedef Kabaş aday adaylığı başvurusunda bulunduğunu açıklamıştı fakat CHP tarafından aday gösterilmedi.

Barış Yarkadaş – CHP (aday gösterilmedi)

Çeşitli gazete ve televizyonlarda gazetecilik ve yorumculuk yapan, aynı zamanda Gerçek Gündem sitesinin kurucusu olan Barış Yarkadaş, daha önce iki kez (Haziran 2015 – Kasım 2015) CHP’den milletvekili seçilmişti. Fakat bu dönemde adaylık başvurusu kabul edilmedi.

Ali Haydar Fırat – CHP (aday gösterilmedi)

Gazeteci-yazar, iletişim bilimci. Politikyol.com kurucu genel yayın yönetmeni ve televizyon programı yorumcusu Ali Haydar Fırat, aday adaylığı başvurusu yaptığı CHP’nin listelerine giremedi.  

Eren Erdem – CHP (aday gösterilmedi)

CHP Parti Meclis üyesi Eren Erdem kimdir? Eren Erdem kaç yaşında, nereli?

Haziran 2015 ve Kasım 2015 seçimlerinde milletvekili olarak CHP’den Meclis’e giren Eren Erdem, 2018 yılında Karşı gazetesinin baş editörü olması sebebiyle gözaltına alınıp tutuklanmıştı. 2019’da serbest bırakılan Erdem, 14 Mayıs seçimleri için CHP’ye yaptığı müracaattan olumlu sonuç alamadı.

Cem Seymen – CHP (aday gösterilmedi)

CNN Türk’te “Çalışan Türkiye” ve “Üretim Rotası” programlarını sunan Cem Seymen, bu yılın Şubat ayında çalıştığı CNN Türk’ten istifa etmişti. CHP’den aday adaylığı başvurusunda bulunan Cem Seymen, parti tarafından milletvekili adayı gösterilmedi.

Şebnem Bursalı – AK Parti (İzmir 1. Bölge 3. Sıra)

ATV Ankara Temsilciliği yapan Şebnem Bursalı, AK Parti İzmir 1. Bölge 3. Sıradan aday gösterildi. Bursalı, adaylığının kesinleşmesinin ardından Sabah gazetesindeki yazılarına son verdi.

Okan Konuralp – CHP (Ankara 1. Bölge 4. Sıra)

Geçmişte çeşitli gazetelerde çalışan, 2015-2020 yılları arasında Kemal Kılıçdaroğlu’nun iletişim koordinatörlüğünü yürüten Konuralp, o tarihten bu yana  CHP’nin RTÜK temsilcisi olarak görev yapmaktaydı. Okan Konuralp, partisi tarafından Ankara 1. Bölge 4. Sıradan milletvekili adayı gösterildi.

İrfan Değirmenci – TİP (İzmir 2. Bölge 1. Sıra)

ATV, Kanal D, Star, CNN Türk, Fox gibi kanallarda çalışan İrfan Değirmenci son olarak Halk TV’de ‘İrfan Değirmenci ile Ana Haber’i sunuyordu. Değirmenci, Türkiye İşçi Partisi’nden teklif gelmesi üzerine Halk TV’deki işinden istifa etti ve partinin İzmir 2. Bölge 1. Sırasından aday gösterildi.

Orhan Uğuroğlu – CHP (aday gösterilmedi)

Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi olarak görev yapan deneyimli gazeteci Orhan Uğuroğlu, CHP’den aday adaylığı başvurusunda bulunmuştu fakat aday listelerinde ismi yer almadı.

Aslı Öymen – CHP (aday gösterilmedi)

Gazeteci ve CHP’nin eski genel başkanlarından Altan Öymen’in kızı olan Aslı Öymen, milletvekilliği seçimleri için CHP’den aday adaylığı başvurusunda bulunmuştu. Fakat Öymen açıklanan listelerde yer almadı.

Mehmet Şahin – AK Parti (Kahramanmaraş 5. Sıra)

Siyaset bilimci, televizyon yorumcusu ve Türkiye gazetesi yazarı olan Prof. Dr. Mehmet Şahin, AK Parti tarafından Kahramanmaraş 5. Sıra adayı gösterildi.

Tuncay Özkan – CHP (İzmir 1. Bölge 2. Sıra)

CHP Medya ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Başkan Baş Danışmanı görevinde bulunan Tuncay Özkan, İzmir’den 1. Bölge 2. Sıra adayı gösterildi.

Enis Berberoğlu – CHP (İstanbul 2. Bölge 4. Sıra)

MİT Tırları hakkındaki haberi sebebiyle 13 Haziran 2017 tarihinde 25 yıl hapis cezasına çarptırılan Enis Berberoğlu, 11 Şubat 2021’de milletvekilliğini geri kazanmıştı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Berberoğlu’na yapılan haksızlığa tepki olarak Adalet Yürüyüşü başlatmış ve Ankara’dan İstanbul’a kadar yürümüştü. Berberoğlu, 14 Mayıs seçimlerinde de CHP’nin İstanbul 2. Bölge 4. Sıra adayı gösterildi.

Umur Talu – TİP (İstanbul 3. Bölge 4. Sıra)

Gazeteci Umur Talu TİP'ten aday oldu - Gazete Davul

Gazeteci-yazar Umur Talu, Türkiye İşçi Partisi’nin teklifini kabul ederek milletvekili aday adayı olmuştu. Talu, TİP tarafından İstanbul 3. Bölge 4. sıradan aday gösterildi.

- Advertisment -