HDP, Emek ve Özgürlük Partisi ile bir seçim ittifakı kurdu ve ittifak cumhurbaşkanlığı için aday çıkarmayacağını açıkladı.
Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini açıkladı.
Hak ve Özgürlükler Partisi’nin (HAK-PAR) 1 Nisan’da parti meclisini toplayıp, hiçbir adayı desteklememe kararını alacağı iddia ediliyor.
Peki, diğer Kürt partileri seçimde ne yapacak?
2019 yılındaki yerel seçimlerde Kürt İttifakı ya da Kürdistani İttifak adlı bir ittifakla HDP listelerinden seçime giren Azadî Hareketi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi, Kürdistan Komünist Partisi, Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) ve Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) gibi Kürt partileri benzeri bir ittifakı 14 Mayıs seçimlerinde de sürdürmeyi planlıyor.
Konuştuğumuz parti genel başkanları, son günlerde HDP’nin de içinde olduğu Kürt partileri arasında yoğun bir trafiğin olduğunu söylüyor. Van ve Diyarbakır’da kutlanan Newroz programına da davet edilen partiler, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerindeki tutumlarını birkaç gün içerisinde kamuoyuna açıklayacak.
İnsan ve Özgürlük Partisi (İÖP) Genel Başkanı Kamaç: 2019 seçimlerinde kurulan ittifak kesintiye uğramadı
İÖP Genel Başkanı Mehmet Kamaç: “Kürtler Newroz’da mesajını verdi. Tekçi zihniyete karşı Newroz meydanlarında verilen mesaj sandıklara da yansıyacak. 2023 seçimleri Kürtler açısından çok önemli bir seçim. Hatta son 100 yılın en önemli seçimi bu. Bunu sistem partilerinin ittifakında ve programında da görüyoruz. Her bir ittifak programlar yaparken Kürtler yine yok. Kürtler de bu seçimleri bir kazanca dönüştürmeli, burada kaybetmemeli. Bu yüzden Kürtler seçimlere geniş bir ittifakla girmeli ve iradelerini meclise güçlü bir şekilde yansıtmalı. Kürt ittifakı için 2019 yerel seçimler üzerinden atılan bir adım vardı. O süreç hiç kesintiye uğramadı. Kürt partileri arasında devam etti ve 2023 seçimleri için de görüşmeler yapılıyor şu an. Deklarasyon yakında yayımlanacak. Bu sefer parlamento seçimleri üzerinden Kürt partilerinin bir araya geleceğine ve ittifak kuracağına inanıyoruz. Bununla, Kürtler bir araya gelemez algısı da kırılacak.”
İÖP Genel Başkanı Mehmet Kamaç.
DBP eş genel başkanı Aydeniz: Kürt ittifakı ile ilgili önümüzdeki günlerde deklarasyon yayımlayacağız.
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz: “Yıllardır Kürt kazanımlarının heba edilmesinin en büyük sebebi Kürtlerin kendi aralarındaki ittifakı oluşturmamasıdır. 2023 aynı zamanda Lozan’ın 100. yılı. Kürtlerin kendi içinde ittifaklarının olmamasından kaynaklı Kürtler dört parçaya ayrıldı ve bu parçalarda inkâr, imha ve asimilasyon politikaları ile yüz yüze kaldılar. Ama aynı zamanda 100 yıldır güçlü bir direniş de vardı. Bu mücadelenin getirdiği bir kazanım var, bu kazanımı geleceğe statü olarak taşımanın en önemli noktası ulusal birlikteliktir. Bu ittifaka stratejik olarak bakıyoruz ve çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Nasıl ki Emek ve Özgürlük İttifakı varsa Kürdistani partilerle de Kürt ittifakı çalışması yürüyor. Önümüzdeki günlerde bu konuda bir deklarasyon gerçekleştireceğiz.“
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz.