Yeni seçim yasasının ortak milletvekili listesi ile seçime girilmesi durumunda siyasi ittifaklara parlamentoda daha güçlü temsiliyet imkânı sağlamasına karşın hem Cumhur hem de Millet İttifakı’nda ortak liste sancısı sürüyor. Cumhur İttifakı’na katılan Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) 14 Mayıs’ta seçimlere kendi amblemi ve logosuyla gireceğini duyurmasının ardından MHP’nin de aynı yönde çıkış yapması AK Parti’yi karıştırdı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşen ittifakın bir diğer üyesi Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, ortak listenin ittifaka mecliste daha güçlü temsiliyet sağlayacağı konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da “açık tavrı” olduğunu kamuoyuyla paylaştı. Erdoğan’ın, Destici’nin ardından MHP lideri Devlet Bahçeli ve YRP lideri Fatih Erbakan’la ayrı ayrı görüşüp seçime ortak listeyle gidilmesi konusunda her iki ismi de ikna edeceği siyaset kulislerindeki yeni bilgi.
AK Parti‘de yapılan seçim hesaplarında MHP ile en az 10 ilde ortak liste düzenlenebileceği, bu listenin AK Parti ve MHP’deki seçim simülasyonu çalışmalarına göre belirlenebileceği değerlendiriliyor. “Ortak simülasyonlarımız var” diyen bir AK Partili yetkilinin “MHP’nin güçlü olduğu yerde MHP logosuyla, AK Parti’nin güçlü olduğu yerde AK Parti logosuyla gireriz. Sonuçta meclise 40-50 vekil fazla taşımak var” hesabını MHP’li üst düzey bir yetkili de doğruluyor.
AK Parti’nin MHP ile yaptığı çalışmanın bir benzerini YRP ve HÜDA PAR ile de yapabileceğini söyleyen AK Parti kurmayları, YRP ve HÜDA PAR’ın mecliste temsiliyetlerinin ancak AK Parti listelerinden seçime girmeleriyle mümkün olduğuna dikkat çekiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın listeler konusunda ittifak liderleriyle görüşürken “Mecliste çoğunluk hepimizi güçlendirecek” mesajı vermesi bekleniyor.
Cumhur İttifakı’ndaki MHP ile Yeniden Refah’ın kendi amblemi ve listesiyle seçime girme ısrarının Millet İttifakı’na karşı bir “taktik savaşı” olabileceği ihtimali de siyaset kulislerini sarmış durumda. Bu ihtimale göre aslında başından beri ortak liste isteyen ittifak liderleri, Millet İttifakı’nı seçime ayrı ayrı listelerle girmeye özendirerek bir çeşit siyasi manipülasyon yapıyor.
Manipülasyon iddialarını reddeden MHP kurmayları “Bizim yüzde 6,6’ın üzerinde oyumuz var. Seçmenimize kendi amblemimizi ve listelerimizi göstermek istiyoruz. Elbette ki son kararı Sayın Erdoğan ile Sayın Bahçeli verecek” değerlendirmesi yapıyor.
Kılıçdaroğlu: Temennim ittifakın bir bütün halinde seçime girmesi
Ortak liste konusunda Millet İttifakı’nda da sancı yaşanıyor ve çözüme ulaşıp ulaşmayacağı merak ediliyor.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu “Temennim, ittifakın bir bütün halinde seçime katılması” mesajını kendi kurmaylarının yanı sıra Millet İttifakı içinde sadece CHP ile ortak liste yapabileceğinde ısrar eden İyi Parti’yle de paylaştı.
CHP ile İyi Parti arasındaki ortak liste çalışmaları sonrasında iki partinin en az 10 ilde ortak liste yapabileceği sonucuna ulaşıldı.
CHP ile İyi Parti’nin ortak liste konusunda anlaştığı illerin başında Bayburt, Gümüşhane, Tunceli, Aksaray, Adıyaman, Çorum, Van geliyor.
“İttifak içi ittifak olmazsa 5’li ittifak olur”
Millet İttifakı’nda sıkıntının bitmediği bir cephe daha var: Saadet, Gelecek ve DEVA partilerinin kurması beklenen “İttifak içi ittifak” modelinde sürekli yeni anlaşma modeli geliştiriliyor ancak bir türlü sonuca ulaşılamıyor.
Seçime Saadet Partisi logosuyla girilmesi durumunda daha çok milletvekili çıkarılacağında ısrar eden Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nu farklı illerde üç ayrı partinin logolarıyla seçime gitme konusunda ikna eden DEVA Partisi, bu formülün beklenen sonucu getirmeyeceği görüşünden hareketle sadece CHP’yle ortak liste formülü üzerinde çalışıyor.
Bu formül İyi Parti’nin dahil olmadığı yerlerde CHP’nin DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti ile ortak liste yapabileceği öngörüsünü içeriyor ki; CHP kulislerinde bu formülün geliştirilebileceği fikri ağır basıyor.
CHP, Millet İttifakı’ndaki üç partinin yanında Demokrat Parti’ye de 5 vekil vermek istese de; partideki simülasyonlarda bu isteğin CHP’yi zorlayacağı hesaplanıyor.
CHP kurmayları bugün (5 Nisan) akşam saat 18.00’den itibaren parti genel merkezinde formülleri ve listeleri netleştirmek için yoğun mesaiye başlıyor. Cumartesi günü parti genel merkezindeki Parti Meclisi toplantısı da bu mesaiye dahil. Kılıçdaroğlu’nun bu toplantıda listeler konusunda gelinen aşamayı partililerle paylaşması bekleniyor.
“İttifak içi ittifak” formülü dahil Millet İttifakı’nda da ortak liste çalışmasının ancak liderler düzeyinde çözülebileceği görüşü parti kulislerinde konuşuluyor.
Saadet, Gelecek, DEVA liderlerinin ortak görüşmesinin yanında CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun da bu üç liderle ayrı ayrı görüşmesi kimse için sürpriz olmayacak.