Ana SayfaSeçim 2023Ümit Özdağ’ın Kılıçdaroğlu’na destek kararına tepkiler

Ümit Özdağ’ın Kılıçdaroğlu’na destek kararına tepkiler

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, ikinci tur seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu’na destek kararı aldı. Ali Babacan: "İmzalanan protokol metni ile Millet İttifakı'nın Ortak Politikalar Metni arasında niyet açısından bir çelişki yok”. Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan: “İmza attığımız her belgenin arkasındayız”. HDP ve YSP: “Protokoldeki kayyım atamaları ile ilgili belirlemeler evrensel demokratik ilkelere aykırıdır. Nihai kararımızı yarın paylaşacağız". Meral Akşener: “Protokol imzalanmasından çok memnun oldum”.

28 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimine dört gün kala bir araya gelen Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Zafer Partisi Genel Merkezi’nde 7 maddeden oluşan bir protokolü imzaladı. Özdağ, bu protokolün ardından Kılıçdaroğlu’na destek kararı aldığını açıkladı.

Ümit Özdağ, destek kararından önce, İçişleri Bakanı olacağını ve sığınmacıları göndereceğini söylediği bir paylaşım yapmıştı.

İmzalanan protokolde yer alan sığınmacıların gönderilmesi ve terörle bağlantısı hukuki kanıtlarla sabit olan mahalli idare yöneticileri yerine devlet görevlileri atanması ile ilgili maddeler tartışma konusu oldu.

Özdağ’ın Kılıçdaroğlu’na destek kararına siyasetçilerden gelen tepkiler şöyle:

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu: “Ortak noktamız insan hakları ve demokrasi kültürü olduğu sürece çözemeyeceğimiz sorun yok; yeter ki ‘demokrasi’ derken zihnimizde önüne ‘Türk tipi’ tanımlamasını eklemeyelim; yeter ki evrensel standartlara riayet edelim, yeter ki yola çıkan her türlü faşizan emele yolun başlangıcında dur diyelim!”

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selim Temurci: “Kazanmak için her yol mübah değildir.”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki: “Seçimden önce ‘Kemal Kılıçdaroğlu kazanırsa ülke bölünür, iç savaş çıkar’ diyen Ümit Özdağ, birkaç Bakanlık’ta anlaşınca ikinci turda Kılıçdaroğlu’na destek verme kararı almış.”

HDP Parti Meclisi Üyesi Ahmet Saymadi: “Kemal Kılıçdaroğlu’nu kim desteklerse desteklesin, ülkeyi götüreceği yer Erdoğan’ın götüreceği yerden daha kötü olamaz.”

Eski HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli: “Boykot moykot yok! Sandığa gideceğiz faşizmi yıkacağız, iktidarı değiştireceğiz. Faşizmi yıkacak güç bize karşı yazılmış her türlü protokolü de kimlerin ağzına tıkayacağını çok iyi bilir…”

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu: “Kılıçdaroğlu daha geçenlerde Van’da ‘O kayyum denen garabet uygulamayı tümüyle bitireceğiz’ demişken, nasıl oluyor da Özdağ ile yapılan protokolde bu konu yeniden gündeme geliyor?”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: “Ümit Özdağ ile yapılan protokol metni ile Millet İttifakı’nın Ortak Politikalar Metni arasında niyet açısından bir çelişki yok. Sayın Kılıçdaroğlu’na ne kadar çok lider desteğini açıklarsa biz o kadar mutlu oluruz.”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: “Bugün protokol imzalanmasından çok memnun oldum. Ümit Bey’in gelmesinde sakınca yok, Muharrem Bey de gelsin. Keşke Sinan Bey de gelseydi.”

Ümit Özdağ’ın Kılıçdaroğlu’na destek açıklamasının ardından ikinci tur kararını belirlemek üzere toplanan HDP ve Yeşil Sol Parti: “Kayyım atamaları demokrasi ve hukuk açısından kabul edilemez ve bu konudaki yaklaşımımız değişmezdir. Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı protokoldeki bu konuyla ilgili belirlemeler evrensel demokratik ilkelere aykırıdır. Nihai kararımızı yarın paylaşacağız.”

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan: “İlk gün olduğu gibi altı siyasi parti olarak altına imza attığımız her belgenin arkasındayız.”https://twitter.com/serkanozcan1/status/1661320102220910594?s=20

- Advertisment -