Ana SayfaSerbest BlogBorsa düşmeye devam edecek mi? Borsa ne zaman yükselir? İşte o sorular...

Borsa düşmeye devam edecek mi? Borsa ne zaman yükselir? İşte o sorular ve tahminler…

Borsa İstanbul bugün (25 Aralık 14:45) %3’den fazla değer kaybı yaşayarak 7316 seviyesine kadar geri çekildi. Seçimlerin ardından başlayan rallisi ile 8562 puan seviyesine kadar yükselen endeks 1300 puandan fazla değer kaybı yaşadı ve çok sayıda hisse gördüğü tavan fiyatların yüzde 50 altına geriledi. Peki borsa düşmeye devam edecek mi? Borsa neden düşüyor? Borsa ne zaman yükselmeye başlayacak? Küçük yatırımcının yaşadığı zararların ardından çok fazla soru araştırılmaya başlandı. İşte borsaya ilişkin tahminler…

Borsa İstanbul’da yaklaşık 2.5 aydır süren düşüş eğrisi sert bir şekilde devam ediyor. Borsa bugün (25 Aralık 14:45) %3’den fazla değer kaybı yaşadı ve BIST 100 endeksi 7300 seviyelerine kadar geri çekilme yaşadı. Borsada Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2.turunun sona ermesinin ardından Haziran ayında başlayan ralli ile endeks 8562 seviyesine kadar yükselmişti. Holdingler ve yenilenebilir enerji şirketleri borsada en çok değer kaybı yaşayan şirket grupları arasında yer alırken havacılık, otomotiv gibi çok sayıda sektördeki hisse senetleri de %30’ları aşan bir değer kaybı yaşadı.

BORSA DÜŞMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

Yaz aylarındaki halka arz furyasının ardından borsadaki yatırımcı sayısı 8 milyonu aşmıştı. Borsaya yeni katılan bireysel yatırımcıların sayısının artmasının ardından kısa bir süre sonra ise endeks terse dönüş yaşadı. 11 Ekim’de 8480 seviyelerinde işlem gören BIST 100 endeksi 25 Aralık’da 7300 seviyelerine kadar geri çekildi. Hisse senetlerini tarihi zirvesinde portföyüne ekleyen yatırımcıların en çok merak ettiği ise borsa düşmeye devam edecek mi ? sorusu.

Uzmanlar ve borsa danışmanlığı veren şirketler, ciddi bir para girişi olmadığı takdirde BIST 100 endeksinin 6950 seviyesine kadar geri çekilme yaşayabileceğini ifade ediyorlar. Bazı yorumlarda ise BIST 100 endeksinin 7100 seviyelerinde kadar geri çekileceği ve 7000 seviyesinin altını test etmeden yılbaşından sonra yukarı yönlü hareketler gösterebileceği ifade ediliyor.

BORSA NEDEN DÜŞÜYOR?

Merkez Bankası’nın faizleri artırma politikasının ardından endekste güçlenen bankacılık hisselerinin aksine çok sayıda hisse senedi gördüğü tarihi seviyelerin altında işlem görüyor. Borsa İstanbul’daki düşüşün sebebi olarak ise ciddi kar realizasyonları gösteriliyor. Hisse senetlerini düşük fiyatlardan maliyetlenen büyük pay sahibi yatırımcıların, ellerindeki senetleri satmalarının ardından hisseler tarihi seviyelerin altına geriledi. Bank Of America tarafından gelen ciddi satışların da bazı hisselerdeki değer kaybını artırdığı yapılan yorumlar arasında bulunuyor.

ENDEKSİN 10.000 PUAN SEVİYESİNİ TEST EDECEĞİ İFADE EDİLİYORDU

Borsa ve finans uzmanları; doların yükselişi ve enflasyon rakamlarını referans vererek Borsa İstanbul’daki hisse senetlerinin potansiyellerinin en az %50 altında olduğunu ifade ederek endeksin 10.000 puan seviyesini test edebileceğini ifade ediyorlardı. Endekste düzeltmeler olabileceğini de hatırlatan uzmanların genel tahminleri ise düzeltmenin 7900 seviyesine kadar olabileceği şeklindeydi.

BORSA NE ZAMAN YÜKSELİR?

Borsa ne zaman yükselir? sorusu da oldukça merak edilen konulardan biri. Yılbaşına kadar kar realizasyonlarının süreceği bunun akabinde Ocak-Mart seçim sürecinde endeksin yatay bir seyirde hareket edeceği ve Mart ayından sonra endeksin yeniden yükselişe geçebileceği gelen yorumlar arasında. Uzmanlar yine de yatırımcıları uyarıyor ve dikkatli olunması gerektiği çağrısı tekrar ediyorlar.

BAZI HİSSE SENETLERİNİN GÖRDÜĞÜ TARİHİ ZİRVE VE MEVCUT FİYATLARI:

THY: 269 TL- Anlık fiyat: 227 TL

TUPRAS: 166 TL- Anlık fiyat: 141 TL

FORD OTOSAN: 953 TL- Anlık fiyat: 740 TL

ASTOR: 151 TL- Anlık fiyat: 86 TL

PEGASUS: 979 TL- Anlık fiyat: 658 TL

SASA: 70 TL- Anlık fiyat: 37 TL

KONTROLMATİK: 351 TL- Anlık fiyat: 187 TL

ALARKO HOLDİNG: 135 TL- Anlık fiyat: 85 TL

- Advertisment -