Birkaç aydır bazı Akbank müşterileri, hesaplarındaki mevduatların kendilerinin haberi olmadan başka hesaplara gönderildiği ve hesaplarından kredi çekilerek bu paranın yine başka hesaplara aktarıldığı iddiasıyla sosyal medyadan Akbank’ı sorumluluğa davet eden paylaşımlar yapıyor.
Problemin Akbank’tan kaynaklandığını iddia eden mağdurlar, bankanın sorumluluğu kabul etmediğini söylüyor. Mağdurlar, yaşadıkları problemi anlatan videolar çekerek Twitter’dan (X) kampanya başlattı.
“Ne BDDK ne diğer resmî kurumlar oralı oldu”
Mağdurlardan Mahmut Taş, yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Akbank’ta dolandırılan binlerce kişiden biriyim. Akbank sorumluluğu üstlenmiyor. 20 Mayıs’ta gece 5’te Akbank mobil üzerinden hesabıma girilmiş. 200 bin TL ihtiyaç kredisi, 50 bin TL artı para ve 22 bin TL nakit avanslar çekilerek bilmediğim hesaplara aktarılmış. Bunlar, benim onayım ve bilgim olmadan gerçekleşti.
Aylardır sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Ne BDDK ne de diğer resmî kurumlar oralı oldu. Akbank dolandırıcıların peşine düşeceğine utanmadan sıkılmadan bu parayı faizi ile bizden alıyor.”
“Daha önce Yapı Kredi’de yaşandı”
Mağdur avukatlarından Av. Sefa Yıldız, Akbank’ta olan durumun bir benzerinin 7 yıl önce Yapı Kredi Bankası’nda da yaşandığını Serbestiyet’e anlattı:
“Biz bu olayın benzerini 2017’de Yapı Kredi Bankası’yla yaşadık. Yine benzer bir şekilde bir dolandırıcılık şebekesi tarafından sisteme sızılıp, insanlar üzerine krediler çekilip başka hesaplara aktarılmıştı.
Adalet geç de olsa tecelli etti. Ceza mahkemesi dolandırıcılara ceza verdi. Ancak Yapı Kredi, dolandırıcıların siber suç yoluyla müvekkilimin hesabından çektiği krediyi tahsil etmeye çalıştı. O süreçte bir kısım parayı icra yoluyla bizden aldılar. Fakat dava sonucunda bize paramızı geri ödemek zorunda kaldı. Çünkü krediyi müvekkilimin çekmediği anlaşıldı.
Bu Akbank dosyasında da biz eninde sonunda mağdur müşterilerin haklarını alacağına inanıyoruz. Bir güven ve itibar müessesesi olan bankanın gerekli sanal ve siber güvenlik önlemlerini almış olması gerekir Bunlar alınmamıştır. Bu nedenle banka kusurludur. Akbank’ın sorumluluğunun olmamasına ihtimal yok. Tıpkı 2017’deki Yapı Kredi dosyasında olduğu gibi kesinlikle Akbank’ın açığı olduğunu düşünüyorum.
Müvekkilin herhangi bir ihmal ve kusuru yoktur gece uyurken telefonu kapalıyken adına kredi kullandırılıp başka hesaplara aktarılmıştır ve müvekkilden şu anda bu kredi talep edilmektedir, mahkemeden tedbir talep edilmiş ve alınan tedbir sonucunda kredinin ödemesi ile ilgili icra takipleri durdurulmuştur.”
Av. Sefa Yıldız.
“Kim gecenin 4’ünde kredi çeker?”
Konuyla ilgili Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu üyesi Av. Tayfun Üzülmez de Akbank’ın sorumluluğu olduğunu belirterek, Serbestiyet’e şunları söyledi:
“Kesinlikle bankanın kusurlu olduğunu düşünüyorum. Kimlik doğrulama istenmemesi, onay istenmemesi ve hemen hemen tüm işlemlerin gece saatlerinde gerçekleşmesi şüpheyi ciddi derecede arttırıyor.
Eğer kredi kartı bilgilerinin kopyalanmasından kaynaklanan bir sorun olsaydı bunu söylemezdik ama burada mobil bankacılık sistemine giriliyor. Dolayısıyla banka sorumluluk almalı. Ayrıca bu durum neden başka bankalarda olmuyor da Akbank’ta oluyor?
Kim gecenin 04.00’ünde kredi çeker ki. Bu hayatın olağan akışına aykırı. Hadi 1-2 kişi gece 04.00’te kredi çekti ya diğerleri… Bankanın bir noktada olaya el atıp güvenlik tedbirlerini arttırması gerekiyor veya gece geç saatte yapılan işlemlerde kimlik doğrulaması veya onay istemesi gerekiyordu fakat banka bunu yapmadı.”
“Akbank, ‘basiretli tacir’ konumunda”
Olası bir cezai yaptırımın uygulanıp uygulanmayacağını sorduğumuz Üzülmez, şunları söyledi:
“Yargıtay’ın emsal kararlarında Yargıtay’ın görüşü açık, ‘basiretli tacir’ dediğimiz bir olay var. Örneğin araba alacaksınız doğal olarak araba hakkında galerici kadar bilginiz yoktur. Arabayı aldıktan sonra arabada galericinin belirtmediği bir sorun olması durumunda dava açarsanız siz haklı olursunuz çünkü galerici basiretli tacir konumunda yani sizden daha bilgili durumda. O yüzden mahkeme sizi haklı bulacaktır. Akbank da bu olayda basiretli tacir konumunda.
Bu davalar eninde sonunda kazanılacak. Ama vatandaşların korkuları, kaygıları maalesef geçmeyecek. Hepimizin böyle bir tehlikeyle karşılaşması mümkün dolayısıyla bu, mağduriyet yaşama ihtimali olanların da sorunu.”
Akbank: “Bankamız sistemlerinde güvenlik açığı veya veri sızıntısı bulunduğu iddiaları asılsızdır”
Akbank, müşteri verilerinin sızdırıldığı ve sistemlerinde güvenlik açığı olduğu iddialarıyla ilgili açıklama yayımladı. Banka’dan yapılan açıklama şöyle:
“Son günlerde çeşitli yayın organları ve sosyal medya kanallarında paylaşılan, bazı müşterilerimizin uğradığını belirttiği dolandırıcılık mağduriyetlerine istinaden, bankamız ile ilgili gerçeği yansıtmayan ve yanıltıcı haberlerle ilgili açıklamamızı bilgilerinize sunarız.
Öncelikle belirtmek isteriz ki, bankamız sistemlerinde güvenlik açığı ve/veya veri sızıntısı bulunduğuna dair iddialar kesinlikle asılsızdır.
Müşterilerimize, veri güvenliği prensiplerini gözeterek ve gelişen teknolojiye uygun standartlarda hizmet sunmak bankamızın birinci önceliğidir. Bu çerçevede, bankamız, bilgi sistemleri, bilgi ve veri güvenliği ile ilgili olarak başta Bankacılık Kanunu ve ilgili düzenlemeler, müşterilerimizin kişisel verilerinin korunması için KVKK ve ilgili alt düzenlemeler kapsamında gerekli ve her türlü idari ve teknik güvenlik tedbirlerini almakta ve sağlamaktadır. Öte yandan, tüm bankacılık ve finans sektörü ile birlikte bankamız da, müşterilerimizin mağdur olmaması adına dolandırıcılık vakalarına karşı yoğun bir mücadele içindedir. Bu kapsamda sektörümüze paralel şekilde, bankamızca alınan önlemlerle birçok dolandırıcılık teşebbüsü engellenmekte ve müşterilerimizin mağduriyeti önlenmektedir.
Son dönemde sosyal medyada ve çeşitli yayın kanallarında bankamız hedef alınarak yapılan ve bankamızın sistemlerinin güvenliğine ilişkin asılsız iddiaları içeren paylaşımlarda yer alan sınırlı sayıda vakanın tümü gerçekleştiği tarihte bankamızca titizlikle incelenmiş, inceleme sonucunda bu vakaların sosyal mühendislik yöntemleriyle gerçekleştirildiği görülmüş, ilgili müşterilerimizin tamamına, yaşanan vakalara ilişkin başvuruları ile ilgili gerekli bilgilendirmeler yapılmış, her türlü bilgi talepleri cevaplandırılmıştır.
Her bir müşterimizin güvenliği ve memnuniyeti bizim için son derece önemli ve önceliklidir. Bütün vakalar detaylı şekilde incelenmekte, müşterilerimizin mağduriyetinin de giderilmesi dahil olmak üzere her türlü tedbir ve aksiyon ivedilikle alınmaktadır. İlaveten, müşterilerimizin de kendi kişisel bilgileri, mobil bankacılık şifreleri ve mobil cihazlarının güvenliğini sağlamaları için;
• Mobil cihazların güvenliğini tehlikeye düşürebilecek uygulamaların yüklenmesini engellemek için uygulama dükkanlarından sadece güvenilir kaynakların uygulamalarının yüklenmesi,
• Telefon görüşmelerinde kişiye özel mobil bankacılık uygulaması şifrelerinin kimse ile paylaşılmaması,
• Banka dışı internet sitelerine ve/veya sahte reklamlara giriş yapılarak hassas kişisel bilgilerin ve şifrelerin paylaşılmaması
hususları başta olmak üzere sürekli bilgilendirme ve hatırlatmalar yapılmaktadır. Uzun zamandır tüm bankacılık sektörünü etkileyen ve ilgili otoriteler ile koordinasyon içerisinde mücadele edilen bu konuda bankamız tüm yasal mevzuat ve hukuki yükümlülükler çerçevesinde gerekli aksiyonları almaya kararlılıkla devam edecektir.”
Akbank Genel Müdürlüğü.