TRT’nin dijital platformu tabii’de ilk bölümü 2 ay önce yayınlanan ve tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın hayatını çarpıtarak anlatan Metamorfoz dizisinin 2. ve 3. bölümleri de yayınlandı.
İlk olarak Serbestiyet’in haberini yaptığı dizi, birçok kesim tarafından tepki çekmişti.
Osman Kavala da bu diziyle ilgili bir açıklama yapmış ve “Kamu kaynaklarının bu amaç için kullanılmış olması beni yadırgatmadı. Beni şaşırtan ve bana üzüntü veren genç sanatçıların bu itibar suikastı projesinde yer almaktan rahatsızlık duymamaları” demişti.
Dizinin ilk bölümü 7 Mayıs’ta yayınlanmasına rağmen, bir buçuk aydan uzun bir süre devamının gelmemesi ise dikkat çekmişti.
Dizinin 2 ve 3. Bölümleri geride bıraktığımız hafta yayınlandı.
Metamorfoz’un yeni bölümlerinde, Osman Kavala’nın, pardon, Teoman Bayramlı’nın geçmişi ile yüzleşmesi devam ediyor.
İlk bölümde “ABD öncülüğünde, Körfez’de ABD tarafından işgalden kurtarılan bir ülke ile birlikte kirli bir ortaklık kuruluyor” denilen şeyin, ikinci bölümde Türkiye’de bir banka kurma ortaklığı olduğu anlaşılıyor.
Fakat banka, Bayramlı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı, Teoman Bayramlı’nın annesi tarafından onaylanmadığı için kurulamıyor.
İkinci bölümün hemen başında, ilk bölümde ‘gizli şifreleri çözerek’ arşivlerden Teoman Bayramlı’nın İztuzu Plajı’nda yapmaya çalıştığı otelin haberlerini bulan gazeteciler; onun aslında ‘çok da çevre dostu’ ya da ‘çok da halksever’ biri olmadığını göstermek için harekete geçiyorlar.
Teoman Bayramlı ile ofisinde bir görüşme yapan iki gazeteci, “Siz HES’lere karşı mücadeleleri destekliyorsunuz ama Türkiye’de ilk HES’i siz yapmışsınız” ve “Herkes sizi çevreci olarak biliyor ama geçmişte caretta carettaların üreme yeri olan İztuzu Plajı’na tüm protestolara rağmen otel yapmaya çalışmışsınız” gibi Teoman Bayramlı’nın ‘maskesini düşürecek’ sorular sormayı ihmal etmiyorlar.
Yeni yayınlanan iki bölümde de, ilk bölümde olduğu gibi Teoman Bayramlı’nın solcu gençlik yıllarına bolca atıf var. Bayramlı; gerek aile üyeleri tarafından, gerek çevresindeki insanlar tarafından gerek de gazeteciler tarafından sık sık ‘Ama siz geçmişte solcuydunuz, şimdi nasıl kapitalist olabilirsiniz’ suçlamalarına maruz kalıyor.
Bunun en çarpıcı yansıtıldığı anlardan biri, dizinin üçüncü bölümündeki İztuzu Plajı’ndaki protesto sahnesi.
Protestoların yapıldığı plaja gelen Teoman Bayramlı’ya arkadaşı, “Senin eski tayfa burada. Özlemişsindir sen protesto falan” diyor. Protestocu grup arasında bulunan gazeteci de birden Teoman Bayramı’nın yanına geliyor ve “Teoman Bey, dün devrimciyken bugün devrimciler tarafından burjuva olmakla suçlanıyorsunuz. Bu konu hakkında ne söylemek istersiniz? Sizi geçmişten bu yana tanıyanlar, ‘adeta bir metamorfoz geçirdi’ diyorlar. Bu değişimin sebebi nedir?” diye soruyor.
Teoman Bayramlı, dizi boyunca geçmişine yönelik bu sorular ve ithamlar karşısında sessizliğe bürünüyor ve vicdan azabı çekiyor.
Yani Teoman Bayramlı (Osman Kavala), TRT dizisi boyunca geçmişteki gibi komünist olmamakla suçlanıyor.
Teoman Bayramlı, ABD ile kirli işlere ‘istemeden’ bulaştığını söylüyor ve içten bir pişmanlık duyduğunu mimiklerine yansıtıyor.
Dizinin ikinci bölümünde; Bayramlı’nın solcu gençlik yıllarında öldürmeye kalkıştığı bir ABD’li zenginle ‘isteksiz bir şekilde’ iş yapmaya itilmesi işleniyor.
Bayramlı, ABD’li bu kişiye “Yıllar önce öldürmek için silah doğrulttuğum bir kişiyle iş ortağı olma ihtimalim hayli şaşırtıcı” diyor ve ekliyor:
“Yıllar önce Ekvador’a gitmiştim. Seyahatim sırasında Galapagos Adaları’nı görmek istedim. Siz de orayı bilirsiniz. Malum sebeplerden dolayı bu amacıma ulaşamadım. Darwin, tabiatın canlıları nasıl dönüştürdüğünü Galapagos’ta gözlemlemişti. Bu masaya ve kendime bakınca, aslında oraya gitmemekle hiçbir şey kaybetmemişim diyorum. Ama ben bu değişimi kabul etmeyeceğim. Sizin gibi kirli bir silah tüccarına dönüşmeyeceğim. Tabiatın değişimine ayak uyduramayan canlılar yok olurlar. Ama inan ben buna razıyım.”
Dizide bir yandan ise İztuzu Plajı’na otel yapılmasına karşı çıkan Almanyalı parlamenterlerin ve dönemin şansölyesinin, kim olduğu gösterilmeyen kişiler tarafından evlerinde kafalarına silah dayatılarak vazgeçirildiği sahnelere yer verilmiş.