39 üst düzey emniyet müdürünün görev yerinin değiştiği Emniyet Kararnamesi’yle ilgili yapılan yorumlarda “Erzincan Grubu” diye de anılan Reyhani Cemaati öne çıktı.
Emniyet teşkilatıyla ilgili haberleriyle tanınan Tolga Şardan, T24’teki yazısında yeni atamalarda Reyhanilerin etkinliğinin görüldüğünü yazdı. Gazeteci İsmail Saymaz da Halk TV’nin sitesindeki yazısında, bir emniyet yetkilisinin, Reyhani cemaatinin giderek güçlendiğini söylediğini aktardı.
70’lerin başında Erzincan’da…
Peki kim bu Reyhaniler?
Nakşibendiliğin Halidi kolundan olan Reyhani Tarikatı’nın kurucusu Abdurrahim Reyhan, 1930 yılında Erzincan’ın Keleriç ilçesinde doğdu.
1970’lerin başlarında cemaatini oluşturup, Keleriç ve Erzincan’da dergahlar kuran Abdurrahim Reyhan, 1986’da İstanbul’a taşındı.
Abdürrahim Reyhan.
Dergahları ve Reyhaniler diye anılmaya başlayan, artan mürit ve talebeleriyle birlikte cemaati İstanbul ve Ankara’nın yanı sıra Avrupa’nın birçok ülkesine de yayıldı.
Abdurrahim Reyhan ve “Reyhaniler” tarafından 1990 yılında Reyhan Kültür Vakfı kuruldu. Abdurrahim Reyhan, 24 Ocak 1998’de hayatını kaybetti.
Reyhanilere, cemaatin çıkış yerinin Erzincan olması nedeniyle “Erzincan Grubu” da deniyor.
Abdürrahim Reyhan (sağda).
“Efendisine ihanet edip evinden kaçmış bir köle gibi suçluyum”
Adı bugünlerde Emniyet teşkilatında kadrolaşma iddialarında geçen Reyhanilerin mensupları arasında sanat ve düşünce dünyasından tanınmış isimler de var.
Abdürrahim Reyhan’ın en tanınmış bağlılarından biri, “Yedi Güzel Adam”dan biri olarak bilinen şair Cahit Zarifoğlu’ydu.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’da Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü’nden Doç. Büşra Sürgit, “Cahit Zarifoğlu’nun Şiirlerinde Tasavvufun Görünüm Biçimleri” adlı makalesinde; Zarifoğlu’nun 6 Eylül 1980 tarihinde bir arkadaşına yazdığı mektupta, Abdürrahim Reyhan’ın Ankara’da olduğu günlerde her akşam onun kaldığı dergaha giderek zikir ve dualara katıldığını anlattığını aktarıyor.
Zarifoğlu, arkadaşına yazdığı mektupta Abdürrahim Reyhan’dan şöyle bahsediyor:
“Efendimizi sabırsızlıkla bekliyoruz. Emin olun teşrif ettiklerinde elini öpmeye yüzüm yok. Bir haftayı aşkın bir süre buradaydı ve ben bir gün hariç hep akşam üzerleri hatmeye katılmak üzere dergâha gittim.
“Şu anda gittikçe artan bir pişmanlık ve suçluluk duygusu içindeyim. Efendisine ihanet edip evinden kaçmış bir köle gibi suçluyum. O bir haftanın ve teveccühün tadı damağımda kaldı.
“O bir hafta içinde bütün azalarımı günahlardan sakınmak konusunda olağanüstü bir kabiliyet kazanmıştım. Seviniyordum ve hep böyle devam edecek sanıyordum. Efendim gittikten sonra yavaş yavaş azaldı ve yeniden o eski kepazelikler üzerime çullandı.”
Cahit Zarifoğlu.
Özdenören’in de şeyhiydi
Abdürrahim Reyhan’ın bağlılarından bir diğer tanınmış isim de 2022’de hayatını kaybeden edebiyatçı Rasim Özdenören’di.
Birçok yazısında “efendim”, “mübarek” diye bahsettiği Abdürrahim Reyhan’la ilgili anılarını nakleden Özdenören, bir yazısında Abdurrahim Reyhan’la ilgili şunları yazmıştı:
“Bir gün Mübareği ziyarete gittiğimizde namaz kıldıktan sonra kapının önünde duruyordum. Bu hatme yapılan mekândan hane-i saadete bir kapı ayrılıyordu. Tam kapıdan geçerken bir an göz göze geldik. O anda; ‘Efendim, sizi çok seviyoruz’ dedim. O da cevap olarak Erzincan şivesiyle şunu söyledi: ‘Biz sizi sevmedikse burada ne işimiz var?’”
Rasim Özdenören.
Geçen yıl da gündeme gelmişti
Emniyet’teki Reyhani kadrolaşması iddialarını geçen yıl CHP milletvekili Murat Bakan da gündeme getirmişti.
Bakan, Ocak 2023’te yaptığı bir açıklamada Emniyet içinde Erzincan Grubu’nun etkin olduğunu belirterek şunları söylemişti:
“Erzincan Grubu’ndan birinci sınıf Emniyet Müdürlüğü’ne terfisi yapılmayan bir müdürün İçişleri Bakanı’na tavır alarak tayin terfi listesi için komisyonu yeniden toplatıp kendisinin birinci sınıf olmasını sağladığını biliyorum.”