Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | ABD’den Sabancıların tankerine Ukrayna yaptırımı

ÖZEL HABER | ABD’den Sabancıların tankerine Ukrayna yaptırımı

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi; Ukrayna savaşı başladıktan sonra Rusya’nın petrol gelirlerini azaltmak için uyguladığı tavan fiyat uygulamasını ihlal ettiği gerekçesiyle 2 tankerin sahibine ve şirketine yaptırım kararı aldı. Yaptırım kararı verilen tankerlerden biri olan YasaGolden Bosphorus, Sabancı ailesinin sahibi olduğu Ya-Sa Holding bünyesindeki Ya-Sa Tanker İşletmeciliği'nin filosunda bulunuyor. Fakat tanker resmi olarak Marshall Adaları’na kayıtlı Ice Pearl Navigation Corp şirketine ait. Ya-Sa Holding: "Tanker ABD'li Exxon Mobil şirketine kiralanmıştı", YaSa Holding yöneticisi Emirhan Sabancı: “Bir yanlışlık olduğunu düşünüyoruz.”

Biden Yönetimi, petrol fiyat sınırını ihlal ettikleri gerekçesiyle tankerlere ve kayıtlı sahiplerine yaptırım uyguladı.

Yaptırım uygulanan tankerler arasında Marshall Adaları’na kayıtlı Ice Pearl Navigation Corp şirketinin sahibi olduğu YasaGolden Bosphorus tankeri de bulunuyor.

YasaGolden Bosphorus Sabancı ailesinin sahibi olduğu Ya-Sa Holding bölgesindeki Ya-Sa Tanker İşletmeciliğinin filosunda yer alıyor.

Novy Port Rus ham petrolünü varil başına 75 dolar fiyatının üzerinde taşımakla suçlanan Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Lumber Marine SA tankeri de ABD’nin yaptırım kapsamına alındı.

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi’nin yaptırım kararı sebebi ise ham petrol fiyat tavanı uygulaması yürürlüğe girdikten sonra varil başına 80 doların üzerinde fiyatlandırılan Rus ESPO ham petrolünü taşımaları.

Yapılan açıklamada yaptırıma dair şu ifadeler yer aldı:

“Bugünkü eylemin bir sonucu olarak, yukarıdaki kişilerin ABD’de bulunan veya ABD’li kişilerin mülkiyetinde veya kontrolünde olan tüm mülkleri ve mülklerindeki menfaatler bloke edilmiştir.”

https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy1795

Yaptırım uygulanan Türkiye merkezli şirket, tankerin şu anda Exxon Mobil’e kiralandığını duyurdu.

ABD, Rusya’nın gelirlerini azaltmak için tavan fiyat uygulaması getirmişti

ABD, G7 ülkeleri ve Avustralya, Ukrayna işgali sonrası Rusya’nın deniz yoluyla taşınan petrol ihracatından elde ettiği geliri azaltmak amacıyla geçen yıl tavan fiyat uygulamaya başlamıştı.

YASA Holding: Tanker ABD’li Exxon Mobil şirketine kiralanmıştı

Reuters haber ajansında yer alan YASA Holding açıklamasında, Golden Bosphorus tankerinin şu an ABD’li petrol şirketi Exxon Mobil ile 3-5 aylık bir charter sözleşmesi bulunduğu, şirketin ayrıca Londra merkezli önde gelen sigorta şirketlerinden Rusya menşeli kargo taşımak için gerekli belgelere sahip olduğu kaydedildi. Yasa Holding, bir yılı aşkın süredir şirket politikası olarak Rusya’dan ham petrol taşımacılığı yapmadığını da vurguladı.

https://www.reuters.com/business/energy/us-sanctions-two-tanker-owners-carrying-russian-oil-above-price-cap-2023-10-12/

Emirhan Sabancı: “Şirketimize ait geminin yaptırıma uğramasında bir yanlışlık var”

Ya-Sa Holding yöneticisi Emirhan Sabancı TradeWinds’e yaptığı açıklamada, şirketine ait geminin son yaptırım hamlesinde yanlışlıkla hedef alındığını öne sürdü.

https://www.tradewindsnews.com/tankers/-disappointing-us-blacklists-two-tankers-as-one-shipowner-says-it-was-wrongly-targeted/2-1-1534144

- Advertisment -