Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Kuzguncuklular anlatıyor: Asude Çay Evi’ndeki 11 saniyelik videonun önü...

ÖZEL HABER | Kuzguncuklular anlatıyor: Asude Çay Evi’ndeki 11 saniyelik videonun önü ve arkası

Kuzguncuk sakinlerine göre olay yeni değil, 10 gün önce yaşandı. Asude’nin sahibi Murat A. alkollü olduğu olay gecesi mekanda ayakta duran çarşaflı kadınlardan birini mahallelerin uzun süredir şikayetçi olduğu çarşaflı dilenci sanmıştı. Tartışma çıktı, daha sonra yanlış anlaşılma fark edildi, mekan sahibi müşterilerinden özür diledi ve olay kapandı. Ama bu sırada bir kişi cep telefonuyla tartışmayı çekti. Kuzguncuklulara göre olayı günler sonra gündem yapıp siyaset malzemesi yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen oldu. Asude Çay Evi’nin belediye tarafından tüm izinleri iptal edildi, hatta çay ocağının taburelerini önüne koyduğu Kuzguncuk’un en meşhur mekanlarından Ekmek Teknesi de geçici olarak kapatıldı. Fakat Asude Çay Evi’nin tam karşısındaki kebapçının güvenlik kameralarındaki tam görüntüler ve olaydaki çarşaflı kadınların şikayetçi olmaması sayesinde Murat A. serbest bırakıldı. Videodaki kadınlardan Ayşe P. D. , “bu üsluptan yana değiliz” dedi: “Bizi videoya çektiklerini son anda fark ettim. Çekmemelerini istedim. Başörtüsü probleminin içine doğmuş biri olarak yaşanan derin üzüntü duydum fakat tam da seçim arefesinde olayın politik bir malzemeye dönüşmemesi adına şikayette bulunmak istemedik. Sosyal medyaya düşünce tahmin ettiğimiz gibi oldu. Bu üsluptan yana değiliz.”

Kuzguncuk’un meşhur mekanlarından biri; Asude Çay Evi. Kuzguncuk sahilden yürümeye başladığınızda, ilk solda küçük bir çay ocağı. Kuzguncuk müdavimlerinin gayet iyi bildiği bir uğrak noktası.

Üsküdar’ın Kuzguncuk mahallesindeki bu çay ocağı, birkaç gündür sosyal medyanın gündeminde. Sebebi ise yayınlanan 11 saniyelik bir videodan yola çıkarak mekanın sahibi Murat A.’nın çarşaflı müşterilerine hakaret ettiği iddiası.

Haberi yapan Yeni Şafak’a göre videoda işletmenin “28 Şubat zihniyetli” işletmecisi, mekanına oturmak için gelen çarşaflı kadınlara ‘sözlü saldırıda’ bulunuyor.

Bu videonun gündem olmasının ardından Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen devreye girdi ve işletmenin belediye tarafından verilen tüm izinlerini iptal ettiğini açıkladı.

Fakat bu süreçte gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen işletme sahibi Murat A., videodaki çarşaflı kadının kendisinden şikayetçi olmaması üzerine serbest bırakıldı.

Peki o gece Kuzguncuk’taki Asude Çay Evi’nde 11 saniyelik videonun başında ve sonunda tam olarak ne yaşandı?

Bu sorunun cevabını bulabilmek için Kuzguncuk’a gittim ve hem Kuzguncuk sakinleri ile, hem de Kuzguncuk esnaflarıyla konuşarak olayla ilgili ayrıntılara ulaştım.

İlk olarak şunu belirtmekte fayda var ki olay yeni değil, 10 gün kadar önce yaşandı.

Kuzguncuk esnafına göre olay; bir süredir Kuzguncuk’ta dilencilik yapan ve esnafın müşterileri rahatsız ettiği için sorun yaşadığı çarşaflı bir kadın sebebiyle yaşandı.

Görgü tanıklarının anlatımına göre olay gecesi; iki ayrı masada birer kadın grubu oturmakta. Bu kadınlardan bir grup videoda gözüken çarşaflı kişiler. Olay gecesi alkollü olan işletme sahibi Murat A. da çarşaflı kadınları mahalleye bir süredir gelen dilenci sanıyor ve müşterilerini rahatsız etmelerini engellemek istiyor.

Kadınlar da mekanın işletmecisi olduklarını bilmedikleri Murat A.’nın kendilerine dilenci muamelesi yapması üzerine sinirlenip ve tepki gösteriyorlar. Doğal olarak kendilerine yönelik bu tavrın giydikleri çarşaf sebebiyle olduğunu düşünüyorlar.

Bir süre tartışma yaşanıyor fakat durumun anlaşılmasının ardından yanlış anlaşılma fark ediliyor,  Murat A. iki kadından özür diliyor ve konu kapanıyor. Olay esnasında tarafların dışında bir genç yaşananları videoya alıyor. Yayınlanan kesilmiş video da bu gençlerin çektiği videodan.

Zaten sadece birkaç adım ötede polis noktası olmasına rağmen kadınlar da olay suhulete kavuştuğu için Murat A.’dan şikayetçi olmuyor.

Kuzguncuk’ta konuştuğumuz mahallelilere göre 10 gün önce olan ve kapanan olayı tekrar gündeme getiren kişi, ‘bundan siyasi bir çıkar sağlamayı’ amaçlayan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen oldu.

Öyle ki; belediye tarafından sadece Asude Çay Evi değil, bu çay ocağının taburelerinin önüne konulduğu, Kuzguncuk’un en meşhur noktalarından, Ekmek Teknesi dizisinin çekildiği Ekmek Teknesi isimli mekan da geçici olarak kapatılıyor.

Kendisi eski bir Kuzguncuklu olan ve mahalleliler tarafından yakından tanınan Asude Çay Evi’nin sahibi Murat A. ile ilgili konuştuğumuz kişiler Murat A.’nın kendi annesinin de çarşaflı, iki ablasının da tesettürlü olduğunu söylüyor.

Ayrıca Murat A.’nın müşterilerinin yarısından fazlasının tesettürlü & çarşaflı kadınlardan oluştuğunu, şimdiye kadar hiçbir yanlışının olmadığını belirtiyor Kuzguncuk sakinleri.

Asıl önemli olan nokta ise; Asude Çay Evi’nin karşısındaki kebapçının güvenlik kameraları. Hem ses hem de görüntü kaydı alan bu kameralardaki görüntüler, Emniyet tarafından alındı. Olayı yaşayan Ayşe P. D. ve akrabalarının şikayetçi olmaması üzerine de Murat A. serbest bırakıldı.

Serbest bırakılan mekan sahibi Murat A., konuşmak istemediğini söyleyerek olayla ilgili bir açıklama yapmadı.

Üsküdar Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hüseyin Hilmi Erdem ise Serbestiyet’e yaptığı açıklamada belediye olarak gerekli adımların atıldığını, bundan sonraki sürecin Emniyet tarafından yürütüldüğünü ve belediyeyle ilgili bir durum olmadığını söyledi.

“Çarşafı sebebiyle hakarete uğradığı” iddia edilen Ayşe P. D. ise sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak konunun siyasileştirilmesinden rahatsızlık duyduğunu yazdı.

Dilek şu ifadeleri kullandı:

- Advertisment -