Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | “Namaz kıldırmadı ve kesinlikle Vehhabilik propagandası yapmadı, ‘Türkiye’nin kıymetini...

ÖZEL HABER | “Namaz kıldırmadı ve kesinlikle Vehhabilik propagandası yapmadı, ‘Türkiye’nin kıymetini bilin’ dedi”

Üç hafta önce Sakarya’ya gelen Kuveytli dinadamı Osman el Hamis’in Sakarya’daki Tozlu Camii’nde şehirde yaşayan Araplara hitaben konuşma yapmasına Ümit Özdağ tepki göstermiş, ona destek veren Cübbeli Ahmet de Diyanet’i camide Vehhabilik, selefilik propagandası yaptırmakla suçlamıştı. Sakarya Müftüsü Hasan Basiş Serbestiyet’e konuştu: “Bizim davetlimiz olarak değil, Sakarya’da yaşayan Arapların yardım derneğinin davetlisi olarak geldi. Namaz kıldırdığı iddiası yalan. Sadece 15 dakikalık kısa bir konuşma yaptı. Sakarya’daki Araplara ‘Bu memleketin kıymetini bilin’ dedi. Kesinlikle Vehhabilik propagandası yapmadı.”

Kuveyt’te fetva kurulu üyesi olan din adamı Osman el Hamis üç hafta önce, Sakarya’da faaliyet gösteren Arap yardımlaşma ve dayanışma derneği Aye Hayriyye’nin davetlisi olarak şehirde yaşayan Araplara Tozlu Camii’nde bi konuşma yapmış, konuk din adamına camide Sakarya müftüsü de eşlik etmişti.

Ziyareti önce Aykırı haber sitesi “Burası Adapazarı… Suriyelilerin şeyhi izdihama yol açtı” diye haberleştirdi.

Habere Zafer Partisi genel başkanı Ümit Özdağ tepki gösterdi:

“Bak işte bu mükemmel. Bizde eksikti zaten. Suriyeli kardeşlerimiz sağolsun bu eksiği giderdiler. Türkiye göz göre göre felakete sürükleniyor. Saray önünü açıyor, sarı muhalefet Zafer Partisine ‘Ortaçağ zihniyeti’ diyerek saldırıyor. Zafer gelecek, Sığınmacılar gidecek.“

Ümit Özdağ’a, İsmailağa cemaatinin popüler hatiplerinden Cübbeli Ahmet Hoca’dan sürpriz bir destek geldi:

“Sayın Ümit Özdağ’ın geçtiğimiz günlerde Sakarya’daki Tozlu Camii’nde konuşma yapan Vehhabi Selefi Davetçi Osman el-Hamis hakkında yaptığı açıklamaya dair bir teyit bir de tashih yapıyorum ve Diyânet’i, Vehhâbîleri konuşturmama husûsunda uyarıyorum. Aksi takdirde iç savaşa destek vermiş olacaklardır.

“Son günlerde farklı ülkelerden oldukları halde Iraklı veyâ Suriyeli denilerek câmilerimizde kendilerine konuşma yaptırılan Selefî Vehhâbîlerin çoğalması üzerine Irak ve Suriye ulemâsından birçoğu bana geldiler ve dediler ki: ‘Suriye, Irak veyâ başka ülkeden hiçbir yabancı âlim, hatîb, hoca aslâ câmilerde konuşturulmasın, sohbet yaptırılmasın. Çünkü Selefî konuşmacıların araya karışması çokça vukû buluyor ve (paylaştığımız resim ve videoda görüldüğü üzere meselâ Sultangazi’de) câmiler doluyor, izdihamlar yaşanıyor ama konuşma yapan büyük bir Selefî, bütün Müslümanlara kâfir diyen bir adam.

“Diyânet bu işin kontrolünü kaybetmiş durumdadır. Diyânet’i uyarıyoruz. Hangi ırktan ve milletten olursa olsun eğer câmilerde bu adamlara konuşma izni verirseniz Selefîliğe Vehhabîliğe hizmet edip iç savaşı körüklemiş olacaksınız.”

Çıkışına Ümit Özdağ, ODA TV ve TELE 1’den destek gelen Cübbeli Ahmet daha sonra tweet’ini sildi.

Sakarya Müftüsü Başiş: Namaz kıldırmadı ve kesinlikle Vehhabilik propagandası yapmadı

Sakarya Müftüsü Hasan Başiş, Osman el Hamis’in Sakarya ziyareti hakkında Ümit Özdağ ve Cübbeli Ahmet’in iddialarını Serbestiyet’e değerlendirdi:

Sakarya’da gerçekleşen ve görüntüleri sosyal medyada gündem olan bu olay nedir, gelen kişi kimdir bize anlatır mısınız?

Gelen kişi Kuveyt’te Fetva Komisyonu’nda olan, kendisi Araplar tarafından sevilen bir kişi. Adı Osman el Hamis. Sakarya’ya geldi, burada 15 dakika kadar tamamen Araplara yönelik bir konuşma yaptı. Ben de bu esnada kendisine sadece ‘Hoşgeldiniz’ dedim ve ben de kısa, bir buçuk dakikalık bir konuşma yaptım.

Kendisini daha önceden tanır mıydınız, iletişiminiz var mıydı?

Bu kişiyi daha önceden tanımam, bilmem. Camide herhangi bir provokasyon olmadı, herhangi bir sıkıntı olmadı. Sadece Allah’ın birliğinden, peygambere olan sevgisinden bahsetti ve burada mülteci olarak bulunan Araplara “Aman dikkat edin, ne kadar güzel bir yerde yaşıyorsunuz, ne güzel bir memleket burası, bu memleketin kıymetini bilin” dedi. Daha sonra da gitti.

İddia edildiği gibi bir Vehhabilik propagandası olmadı mı?

Vehhabilik propagandası falan yapılmadı. Türkiye’nin aleyhinde en ufak bir söz söylenmedi. Bence o gün çok olumlu geçti. Biz kendisiyle dediğim gibi sadece uzaktan bir merhabalaştık, tokalaşmadık bile. Ondan sonra da çektiler, gittiler. Hepsi bu.

Sizin bir davetiniz yoktu yani?

Hiç, kesinlikle bizim bir davetimiz söz konusu değildi. Sakarya’da faaliyet yürüten Aye Hayriyye adında bir Arap yardımlaşma ve dayanışma derneği tarafından davet edilmiş.

Bu kişinin camide namaz kıldırdığı, vaaz verdiği de iddia edildi?

O da yalan. Namaz da kıldırmadı. Namazı bizim imamımız kıldırdı. Hatta namazdan 15 dakika sonra geldi camiye ve sadece 15 dakikalık kısa bir konuşma yaptı. Onu seven, tanıyan değişik yerlerden Suriyeli, Iraklı, Katarlı vb kardeşlerimiz dinlediler. Hepsi bu.

Zaten bütün her şey kayıt altına alındı. Vehhabilikle ilgili en ufak bir açıklama olmadı. Hatta ve hatta peygamber sevgisinden öyle çok bahsetti ki yani ben tebrik ettim. Vehhabiler peygamber sevgisinden normalde bu kadar çok bahsetmezler. Ama o güzel bir şekilde bahsetti. Hatta birkaç tane de güzel misal verdi. Güzel bir ortam oldu. Ama sonra bazı gazeteler ve bazı kişiler “Camide Vehhabilik propagandası yapılıyor” gibi iddialar ortaya attı. Böyle bir şey kesinlikle olmadı elhamdülillah.

- Advertisment -